Nian gao
Składniki na nian gao
- 500 g mąki z ryżu kleistego
- 4 łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki soli
- 350 g cukru brązowego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- kilka daktyli do dekoracji
Jak przyrządzić nian gao
Rozpuść w rondelku cukier w wodzie. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj mleko kokosowe. W misce wymieszaj mąkę z imbirem. Dodaj łyżkę oleju. Następnie powoli połącz dwie masy.
Metalowe miseczki wysmaruj olejem. Przelej przez sitko masę do pojemników i gotuj na parze przykryte folią około godzinę. Potem wstaw do lodówki.
Warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym
Składniki na warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym
- 6 kaczych jaj
- 100 ml sosu sojowego jasnego
- 100 ml sosu sojowego ciemnego
- szklanka piwa
- 2 łyżki cukru
- Warzywa:
- ½ pora pokrojonego w krążki
- 1 marchewka pokrojona na sposób julienne
- 1 papryka czerwona pokrojona w słupki
- ½ papryki żółtej pokrojonej w słupki
- kilka grzybów Shitake namoczonych w wodzie
- imbir wielkości kciuka posiekany
- 1 puszka odsączonych pędów bambusa
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 2 szalotki posiekane
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
- garść szczypiorku
- 2 kapusty pak choi
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 papryczka chili
- 2 krople oleju sezamowego
Jak przyrządzić warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym
Jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu około 12 minut. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą i zahartuj. Obierz je ze skorupki. Następnie przełóż do woka i zalej piwem. Dodaj cukier i sosy sojowe. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut. Jajka pozostaw pod przykryciem w woku do ostygnięcia.
Na innym woku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj imbir, szalotkę, chili oraz czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę oraz papryki. Następnie dodaj pokrojone Shitake oraz pak choi i pędy bambusa. Dopraw sosem sojowym, kolendrą, sezamem, sokiem z limonki i szczypiorkiem. Na koniec skrop olejem sezamowym i dodaj kacze jaja.
Ryba po chińsku gotowana na parze
Składniki na rybę po chińsku gotowaną na parze:
- 2 świeże ryby wypatroszone (labrax, dorada, red snapper)
- kawałek liścia bananowca do wyłożenia sitka bambusowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wina chińskiego do gotowania
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- świeża kolendra
- 2 papryczki chili (azjatyckie)
- 6 liści limonki Kaffir mrożonych
- kawałek imbiru pokrojonego w plastry
- szczypiorek wraz z dymką
- 3 ząbki czosnku
- 2 limonki
- 2 szalotki
- ½ marchewki pokrojonej w julienne
- biała część pora pokrojonego w talarki
- Dodatkowo: ryż i sezam
Jak przyrządzić rybę po chińsku gotowaną na parze
Do miski przerzucamy: posiekany czosnek, posiekany imbir, posiekane chili, sos sojowy, olej sezamowy i wino. Całość mieszamy i smarujemy rybę. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie rybę przerzucamy na liście bananowe umieszczone w sitku bambusowym dużym. Następnie układamy szalotki posiekane w piórka, dymkę posiekaną, liście Kaffiru, marchewkę oraz pora i całość zalewamy pozostałym sosem. Gotujemy na parze około 25 minut. Podajemy z ryżem i sezamem.
Yusheng, czyli sałatka z surowej ryby z warzywami
Składniki na yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami:
- ½ surowego buraka
- 700 g surowego łososia bez skóry (filet)
- skórka z 1 limonki
- skórka z ½ pomarańczy
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 50 ml ginu
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 1 rzepa pokrojona w słupki
- 1 kalarepa pokrojona w słupki
- zielony ogórek pokrojony w cienkie plastry za pomocą obieraczki
- sok z cytryny
- ½ zielone jabłko pokrojone w cienkie słupki namoczone w wodzie z cytryną
- ½ czerwonego jabłka pokrojonego w słupki namoczone w wodzie z cytryną
- Dodatkowo:
- 3 łyżki miodu
- sok z limonki
- sok z pomarańczy
- sok z cytryny
Jak przyrządzić yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami
Buraka obierz ze skórki i pokrój na sposób julienne. Dodaj skórki z cytrusów, miód, sól, pieprz, nasiona kolendry oraz gin. Wymieszaj całość. Obtocz marynatą łososia i wstaw do lodówki na 24 h.
Następnie ułóż na talerzu wszystkie warzywa i owoce i podawaj z pokrojoną rybą. Całość polej sosem przygotowanym z miodu i sokiem z cytrusów.
Zobacz także:
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
- Przez żołądek do serca. Przepisy Cristiny Catese, w których trudno się nie zakochać
- Mandarynki na przekąskę, obiad i deser. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN