Przepisy kulinarne

Azjatyckie dania według przepisów Darii Ładochy

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Daria Ładocha
Daria Ładocha
Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVNDaria Ładocha w Dzień Dobry TVN

Tradycyjne potrawy serwowane na Chiński Nowy Rok proponuje Daria Ładocha. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza nian gao, warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym, rybę po chińsku gotowaną na parze oraz yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami. Sprawdź wypróbowane przepisy na dania kuchni azjatyckiej.

Nian gao

Składniki na nian gao

  • 500 g mąki z ryżu kleistego
  • 4 łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  •  350 g cukru brązowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • kilka daktyli do dekoracji

Jak przyrządzić nian gao

Rozpuść w rondelku cukier w wodzie. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj mleko kokosowe. W misce wymieszaj mąkę z imbirem. Dodaj łyżkę oleju. Następnie powoli połącz dwie masy.

Metalowe miseczki wysmaruj olejem. Przelej przez sitko masę do pojemników i gotuj na parze przykryte folią około godzinę. Potem wstaw do lodówki.

Warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym

Składniki na warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym

  • 6 kaczych jaj
  • 100 ml sosu sojowego jasnego
  • 100 ml sosu sojowego ciemnego
  • szklanka piwa
  • 2 łyżki cukru
  • Warzywa:
  • ½ pora pokrojonego w krążki
  • 1 marchewka pokrojona na sposób julienne
  • 1 papryka czerwona pokrojona w słupki
  • ½ papryki żółtej pokrojonej w słupki
  • kilka grzybów Shitake namoczonych w wodzie
  • imbir wielkości kciuka posiekany
  • 1 puszka odsączonych pędów bambusa
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 szalotki posiekane
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
  • garść szczypiorku
  • 2 kapusty pak choi
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 krople oleju sezamowego

Jak przyrządzić warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym

Jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu około 12 minut. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą i zahartuj. Obierz je ze skorupki. Następnie przełóż do woka i zalej piwem. Dodaj cukier i sosy sojowe. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut. Jajka pozostaw pod przykryciem w woku do ostygnięcia.

Na innym woku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj imbir, szalotkę, chili oraz czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę oraz papryki. Następnie dodaj pokrojone Shitake oraz pak choi i pędy bambusa. Dopraw sosem sojowym, kolendrą, sezamem, sokiem z limonki i szczypiorkiem. Na koniec skrop olejem sezamowym i dodaj kacze jaja.

Ryba po chińsku gotowana na parze

Składniki na rybę po chińsku gotowaną na parze:

  • 2 świeże ryby wypatroszone (labrax, dorada, red snapper)
  • kawałek liścia bananowca do wyłożenia sitka bambusowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wina chińskiego do gotowania
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • świeża kolendra
  • 2 papryczki chili (azjatyckie)
  • 6 liści limonki Kaffir mrożonych
  • kawałek imbiru pokrojonego w plastry
  • szczypiorek wraz z dymką
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 2 szalotki
  • ½ marchewki pokrojonej w julienne
  • biała część pora pokrojonego w talarki
  • Dodatkowo: ryż i sezam

Jak przyrządzić rybę po chińsku gotowaną na parze

Do miski przerzucamy: posiekany czosnek, posiekany imbir, posiekane chili, sos sojowy, olej sezamowy i wino. Całość mieszamy i smarujemy rybę. Odstawiamy na 15 minut.

Następnie rybę przerzucamy na liście bananowe umieszczone w sitku bambusowym dużym. Następnie układamy szalotki posiekane w piórka, dymkę posiekaną, liście Kaffiru, marchewkę oraz pora i całość zalewamy pozostałym sosem. Gotujemy na parze około 25 minut. Podajemy z ryżem i sezamem.

Yusheng, czyli sałatka z surowej ryby z warzywami

Składniki na yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami:

  • ½ surowego buraka
  • 700 g surowego łososia bez skóry (filet)
  • skórka z 1 limonki
  • skórka z ½ pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50 ml ginu
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 1 rzepa pokrojona w słupki
  • 1 kalarepa pokrojona w słupki
  • zielony ogórek pokrojony w cienkie plastry za pomocą obieraczki
  • sok z cytryny
  • ½ zielone jabłko pokrojone w cienkie słupki namoczone w wodzie z cytryną
  • ½ czerwonego jabłka pokrojonego w słupki namoczone w wodzie z cytryną
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki miodu
  • sok z limonki
  • sok z pomarańczy
  • sok z cytryny

Jak przyrządzić yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami

Buraka obierz ze skórki i pokrój na sposób julienne. Dodaj skórki z cytrusów, miód, sól, pieprz, nasiona kolendry oraz gin. Wymieszaj całość. Obtocz marynatą łososia i wstaw do lodówki na 24 h.

Następnie ułóż na talerzu wszystkie warzywa i owoce i podawaj z pokrojoną rybą. Całość polej sosem przygotowanym z miodu i sokiem z cytrusów.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Daria Ładocha

Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości