Materiał promocyjny

Przez żołądek do serca. Przepisy Cristiny Catese, w których trudno się nie zakochać

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzień drugiej połówki, czyli przez żołądek do serca
Dzień drugiej połówki, czyli przez żołądek do serca
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Zarówno słodkie brownie jak i wytrawny stek z miecznika skruszą nawet najtwardsze serca i trafią w najbardziej wybredne gusta. Z okazji Dnia Drugiej Połówki Cristina Catese proponuje przepisy, w których trudno się nie zakochać.

Brownies z solonym karmelem i mascarpone

Składniki na ciasteczka:

  • 140 g masła,
    • 80 g ciemnej czekolady 64%,
      • 170 g cukru muscovado,
        • 120 g całych jaj,
          • 64 g mąki 00,
            • 8 g gorzkiego kakao,
              • szczypta soli.

                Składniki na solony karmel:

                • 150 g cukru,
                  • 100ml świeżej śmietany,
                    • 40g solonego masła, lub masła utartego ze szczyptą soli.

                      Składniki na krem mascarpone:

                      • 150g serka mascarpone,
                        • 170ml świeżej śmietany,
                          • 1 łyżka cukru pudru.

                            Składniki na ganache:

                            • 200 g świeżej śmietany,
                              • 250g ciemnej czekolady 64%.

                                Do dekoracji:

                                • 10 truskawek,
                                  • 20 prażonych orzechów laskowych bez skórki,
                                    • 64% czekolada.

                                      Jak przygotować brownies z solonym karmelem i mascarpone:

                                      Brownies:

                                      1. Włączyć piekarnik na 180°c, roztopić czekoladę i masło, odstawić do ostygnięcia. 
                                        1. Jajka ubijamy z cukrem przez dwie minuty, dodajemy masło i masę czekoladową mieszając szpatułką od dołu do góry, dodajemy mąkę przesianą z kakao i solą zawsze mieszając od góry do dołu, aby uniknąć rozpadnięcia się masy. 
                                          1. Natłuścić i oprószyć mąką formę, wlać masę i piec przez 15 minut w pojedynczej formie.
                                            1. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy, konsystencja jest wilgotna i krucha.

                                              Karmel i mascarpone:

                                              1. Wsypać jedną trzecią cukru do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i poczekać, aż się rozpuści, zanim dodamy drugą trzecią część, od czasu do czasu potrząsnąć rondlem, ale nie mieszać. 
                                                1. Podczas wsypywania ostatniej części cukru podgrzać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, kiedy cukier stanie się brązowym i przezroczystym karmelem, zdjąć z ognia i wlać wrzącą śmietankę, uważając na ewentualne rozpryski.
                                                  1. Postawić z powrotem na małym ogniu i dodać masło, mieszać szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.
                                                    1. Przelać karmel do słoika i przechowywać w lodówce lub w razie potrzeby w temperaturze pokojowej.
                                                      1. Śmietanę i serek mascarpone ubić z cukrem.

                                                        Ganache:

                                                        1. Czekoladę grubo posiekać i włożyć do miski, następnie podgrzać śmietankę, a kiedy zacznie wrzeć, wlać ją do czekolady trzykrotnie mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
                                                          1. Pozostawić do ostygnięcia i przelać ganache do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.

                                                            Przygotowanie i dekoracja:

                                                            1. Kremy rozłożyć do kieszonek w cieście. 
                                                              1. Udekorować, oddzielając kremy i dodając kawałki truskawek, opiekane orzechy laskowe i tabliczkę czekolady. Można również wymieszać krem mascarpone i karmel

                                                                Stek z miecznika z mieszanką grillowanych warzyw, z różowym sosem jogurtowym i chipsami jarmużowymi

                                                                Składniki na warzywa z grilla:

                                                                • 1 cukinia,
                                                                  • 1 bakłażan,
                                                                    • 1 papryka,
                                                                      • 2 pieczarki portobello,
                                                                        • 2 cebule,
                                                                          • 2 gałązki rozmarynu,
                                                                            • 2 gałązki tymianku,
                                                                              • 2 gałązki mięty,
                                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                                  • oliwa z oliwek extra vergine do smaku,
                                                                                    • sól i pieprz.

                                                                                      Składniki na różowy sos z jogurtu:

                                                                                      • Jogurt grecki pełny 250 g,
                                                                                        • majonez 4 płaskie łyżki stołowe,
                                                                                          • ocet jabłkowy 1 łyżeczka (jeśli chcesz możesz dodać 1/2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy),
                                                                                            • ketchup 5 łyżek,
                                                                                              • musztarda 2 łyżki stołowe,
                                                                                                • worcestershire 1 łyżka stołowa,
                                                                                                  • cukier 1 szczypta,
                                                                                                    • mały pęczek szczypiorku,
                                                                                                      • sól i pieprz,
                                                                                                        • oliwa z oliwek extra virgin 1 łyżka stołowa.

                                                                                                          Składniki na chipsy jarmużowe:

                                                                                                          • 150 g jarmużu,
                                                                                                            • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
                                                                                                              • 10 g siemienia lnianego,
                                                                                                                • 10 g nasion sezamu,
                                                                                                                  • sól i pieprz.

                                                                                                                    Składniki na grillowanego miecznika:

                                                                                                                    • 2 plastry miecznika,
                                                                                                                      • 3 łyżki stołowe soku z cytryny,
                                                                                                                        • 1 ząbek czosnku,
                                                                                                                          • sól i pieprz,
                                                                                                                            • 1 pęczek pietruszki,
                                                                                                                              • oliwa z oliwek extra virgin.

                                                                                                                                Jak przygotować warzywa z grilla:

                                                                                                                                1. Cukinię, bakłażana, pieczarki pokroić w plastry ok. 1/2 cm, paprykę i cebulę w ćwiartki.
                                                                                                                                  1. Warzywa gotujemy na patelni grillowej, sprawdzając stopień ich ugotowania. 
                                                                                                                                    1. Podawać do smaku z oliwą, solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem i ziołami.

                                                                                                                                      Jak przygotować różowy sos z jogurtu:

                                                                                                                                      1. Jogurt wlać do miski, dodać olej i sól i wymieszać.
                                                                                                                                        1. Dodaj ocet i resztę składników. Posiekać szczypiorek i delikatnie dodać.
                                                                                                                                          1. Wymieszaj wszystko razem szpatułką i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

                                                                                                                                            Jak przygotować chipsy jarmużowe:

                                                                                                                                            1. Liście jarmużu umyć, a następnie osuszyć. Usunąć wewnętrzną część liści. 
                                                                                                                                              1. W małej miseczce przygotować sos z oliwy z oliwek extra virgin, siemienia lnianego, nasion sezamu, soli i pieprzu. 
                                                                                                                                                1. Ułożyć kapustę na blasze z papierem tłuszczowym, umieścić ją na stojaku do piekarnika i posmarować kapustę olejem i sosem z nasion.  
                                                                                                                                                  1. Ułożyć kapustę na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180° w wentylowanym piekarniku przez 5-10 minut.

                                                                                                                                                    Jak przygotować grillowanego miecznika:

                                                                                                                                                    1. Marynata: Oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i posiekaną pietruszkę umieścić w misce i dobrze wymieszać. 
                                                                                                                                                      1. Opłukać plastry miecznika i osusz je.  Umieść plastry miecznika w marynacie i pozostaw do zamarynowania w lodówce na 2 godziny, przykrywając folią spożywczą. 
                                                                                                                                                        1. Po tym czasie rozgrzać metalową patelnię lub mokrą żeliwną kratkę. Gdy będzie gorąca, ułożyć na niej odsączonego i osuszonego miecznika. Powinien smażyć się przez co najmniej 2 minuty bez obracania go na dużym ogniu. Kiedy plaster będzie miał klasyczne smugi na płycie można kontynuować przez kolejną minutę, a następnie smażyć go z drugiej strony przez ten sam czas.  
                                                                                                                                                          1. Kiedy miąższ jest biały, miecznik jest dobrze ugotowany. Wyłożyć na talerz i polać sosem z marynaty. Plastry miecznika powinny mieć co najmniej 2 cm wysokości i nie należy usuwać z nich skóry, ponieważ pomoże ona zachować kształt plastra.

                                                                                                                                                            Roladki z bakłażana na zimno:

                                                                                                                                                            Składniki na roladki z bakłażana na zimno:

                                                                                                                                                            • 2 bakłażany,
                                                                                                                                                              • 150 g Stracchino,
                                                                                                                                                                • 100 g prosciutto cotto,
                                                                                                                                                                  • 100 g rukola,
                                                                                                                                                                    • 10-12 pomidorków koktajlowych,
                                                                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                                                                        • suszone oregano 1 łyżeczka,
                                                                                                                                                                          • sól i pieprz,
                                                                                                                                                                            • oliwa z oliwek extra virgin.

                                                                                                                                                                              Jak przygotować roladki z bakłażana na zimno:

                                                                                                                                                                              1. Usunąć szypułki z bakłażanów i umyć je. Pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 7-8 mm. Z każdego bakłażana należy wyciąć około 6 sztuk, w zależności od ich wielkości. 
                                                                                                                                                                                1. Grillować plastry bakłażana i ułożyć je na tacy. Gdy wszystkie będą już gotowe, dodać sól i pieprz, posiekany czosnek i odrobinę oliwy. 
                                                                                                                                                                                  1. Umyć i osuszyć rukolę, następnie umć pomidorki koktajlowe i przekroić je na pół. 
                                                                                                                                                                                    1. Każdy plaster bakłażana nadziać rukolą, odrobiną szynki, 2 łyżkami stracchino, kilkoma pomidorkami koktajlowymi, następnie zawinąć każdy plaster na siebie i ułożyć na talerzu. 
                                                                                                                                                                                      1. Kiedy wszystkie zimne roladki z bakłażana będą gotowe, posypać je oregano i skropić oliwą z oliwek extra virgin.

                                                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                                                        Autor: Michalina Kobla

                                                                                                                                                                                        Źródło: Cristina Catese

                                                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości