Surówka chińska - najlepsze przepisy

Chińskie surówki
Surówka chińska
Źródło: PeilingLeeCopyright/Getty Images
Surówka chińska wielu osobom kojarzy się z sałatką colesław, jednak to dwie zupełnie inne kulinarne specjały. Chińska surówka z białej kapusty jest bogatym źródłem witamin, a przy tym jest zdecydowanie mniej kaloryczna, bo nie zawiera tuczącego majonezu. Jak ją przyrządzić?

Kapusta jest istną witaminową bombą. Ma ich sporo w swoim składzie. Wśród najważniejszych warto wymienić witaminy C, A, B, E i K. Do tego jest cennym źródłem wapnia, potasu, magnezu, żelaza czy kwasu foliowego. Jest lekkostrawna i bardzo korzystnie działa na przewód pokarmowy. Warto więc ją włączać do swoich posiłków jak najczęściej, zwłaszcza, że jej sok ma także działanie odtruwające. Surówka z kapusty pekińskiej „jak u chińczyka” to sztandarowa pozycja w wielu restauracyjnych menu. Łatwo ją jednak zrobić samemu.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Surówka chińska z białej kapusty – prosty pomysł na wykonanie

Jak zrobić surówkę po chińsku? Nic prostszego. Wystarczy jedynie kilka składników, aby wykonać pyszną i pełną wartościowych składników przystawkę do dania głównego. Jej głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Jeśli chodzi o resztę – tutaj przepisy często się różnią doborem smaków. My proponujemy surówkę „jak u chińczyka” z jabłkiem.

Składniki na 4 porcje:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
    • 1 jabłko,
      • 1 marchew,
        • sok z cytryny,
          • 1 cebula,
            • 2 łyżki oliwy,
              • 1 łyżka miodu,
                • koperek.

                  Przygotowanie:

                  Kapustę i cebulę szatkujemy, a marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (owoc oczywiście obieramy i usuwamy z niego gniazdo nasienne). Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sos sporządzony z oliwy, miodu i soku z cytryny. Surówka chińska z kapusty będzie świetnie smakować doprawiona koperkiem. Najlepiej zaraz po przyrządzeniu wstawić ją do lodówki, aby się „przegryzła”. Przed podaniem gościom warto ją udekorować listkiem natki. Taka surówka do „chińszczyzny”, czyli różnego rodzaju dań rodem z Azji, sprawdza się idealnie. Wybornie współgrać będzie np. z makaronem ryżowym z kurczakiem.

                  Surówka jak z chińskiej restauracji

                  Chińska surówka w podstawowej wersji jest dziecinnie prosta. Można ją jednak nieco „podrasować”, dodając jej jeszcze więcej aromatu i smaku. W tym celu warto przygotować zalewę na bazie octu ryżowego, dzięki której składniki będą intensywniejsze w smaku, a całość bardziej wyrazista. Surówka z kapusty „jak u chińczyka” może wyglądać następująco.

                  Składniki na 6 porcji:

                  • 1 główka białej kapusty,
                    • 2 marchewki,
                      • 1 cebula,
                        • 2 łyżki posiekanego czosnku.
                          • Zalewa:
                            • 50 ml octu ryżowego,
                              • 50 ml wody,
                                • 50 ml oleju,
                                  • 4 łyżeczki cukru,
                                    • szczypta soli.

                                      Przygotowanie:

                                      Z kapusty w pierwszej kolejności musimy usunąć brzydkie lub lekko zeschnięte liście z wierzchniej warstwy. Następnie ją drobno poszatkować i posolić, by puściła sok. Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w pióra. Tak przygotowane składniki łączymy wraz z czosnkiem i dodajemy wcześniej zagotowaną i ostudzoną do temperatury pokojowej zalewę.

                                      Przed serwowaniem nasza surówka z kapusty jak z chińskiej restauracji powinna postać jakiś czas w lodówce, aby marynata wniknęła w warzywa. Można ją także udekorować na wierzchu posypką z pokruszonych orzechów. W takiej formie surówka z białej kapusty i marchewki „jak u chińczyka” bardzo długo zachowuje świeżość, więc można ją podawać do kolejnych obiadów. Świetnie będzie pasować do potraw z ryżem.

                                      Chińska surówka z białej kapusty na słodko

                                      Surówka chińska z kapusty pekińskiej jest lekko kwaskowa. Można jej jednak nadać nieco więcej słodyczy. Taki prosty zabieg sprawi, że być może przekonają się do niej także dzieci. Chińska surówka z kapusty na słodko powinna trafić w gusta maluchów, jeśli jest przyrządzona w taki sposób.

                                      Składniki na 4 porcje:

                                      • pół główki kapusty pekińskiej,
                                        • 1 marchewka,
                                          • 1 jabłko,
                                            • sok z cytryny,
                                              • cukier,
                                                • sól i pieprz.

                                                  Przygotowanie:

                                                  Umytą i osuszoną kapustę szatkujemy, a marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, lekko doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy cukier według uznania. W tej wersji nasza surówka z białej kapusty po chińsku powinna zasmakować nawet najwybredniejszym maluchom. Jest orzeźwiająca, chrupiąca i kwaśno-słodka, a do tego ma moc witamin. Słowem wszystko, co najlepsze w jednym!

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                  Źródło zdjęcia głównego: PeilingLeeCopyright/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana