Polska kuchnia jest pełna różnych wariacji mączno-ziemniaczanych. Kakory przypominają nieco pierogi, przede wszystkim dlatego, że mają w środku farsz i może on być różny. Jednak "ciasto" wykonane jest z ziemniaków, a całość nie jest gotowana, a pieczona.
Prawdopodobnie kakory pochodzą z terenów dzisiejszej Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie. Poniżej dzielimy się przepisem na wersję z farszem soczewicowym, czyli tzw. "soczewiaki". Można nadziewać je również mięsem, kaszą, kapustą, farszem jak do pierogów ruskich i tak naprawdę wszystkim, czego dusza zapragnie. Tradycyjnie podaje się je okraszone boczkiem, ale, jak to w kuchni, nie jest to konieczne.
Przepis na kakory krok po kroku
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- szklanka mąki pszennej
- szklanka zielonej soczewicy (dałam brązową)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- majeranek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłukać i ugotować, aż zacznie się rozpadać. Odsączyć na sitku.
- Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Soczewicę i cebulę zmiksować blenderem – niekoniecznie na gładką pastę, część może zostać w całości.
- Jajka roztrzepać i prawie całe dodać do farszu. Zostawić trochę do posmarowania kakorów.
- Dodać sól, pieprz i sporo majeranku.
- Całość dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest bardzo rzadki, można go zagęścić dając trochę bułki tartej.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu zmielić je lub przecisnąć przez praskę.
- Wyłożyć na stolnicę i zagnieść z mąką. Powinno powstać ciasto zbliżone do tego na kopytka, które nie klei się do rąk.
- Ciasto rozwałkować stosunkowo cienko, podsypując mąką.
- Wykrawać kółka dużą szklanką lub większym kubkiem. Kłaść na środek farsz i sklejać jak pierogi.
- Gotowe kakory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować stopionym masłem i zostawionym wcześniej jajkiem.
- Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut, aż kakory zrobią się złocistobrązowe.
- Podawać z ulubionym sosem, surówkami itd.
Zobacz także:
- Kulebele - wariacja na temat śląskiej kuchni
- Przepis na bombolki, czyli podhalańskie placki z miodem
- Przepis na ruchanki
Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: mirabelkowy.pl
Źródło zdjęcia głównego: Kakory