Kruche, aromatyczne i przepyszne - takie są te małe ciasteczka. Można je piec w formie małych krążków, albo ulepić je w kształt samych żołędzi. Będą idealne na jesienny podwieczorek.
Kuchnia staropolska z żołędzi
Dawniej wykorzystywano niemal każdy produkt, który był zdatny do spożycia. Chociaż żołędzie dzisiaj bardziej kojarzą się z jesiennymi figurkami lub paszą dla dzików, to dawniej królowały na polskich stołach. Można z nich zrobić przede wszystkim mąkę, z której dalej można piec nie tylko ciasteczka, ale nawet chleb. Z żołędzi produkowano także zdrowotne nalewki i maceraty.
Ciasteczka żołędziowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka z żołędzi - 100 g,
- mąka pszenna - 100 g,
- mąka gryczana - 100g,
- miód - 100 g,
- zimne masło - 150 g,
- żółtko jaj - 3,
- wódka - 3 łyżka.
Sposób przygotowania:
- Mąki wymieszać ze soba.
- Dodać masło, miód i żółtko. Na koniec ostrożnie dodać wódki - nie powinna ona mieć kontaktu z żółtkiem, gdyż może je ściąć.
- Całość zagnieść na jednolitą masę. Jeśli masa nie chce się połączyć, dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt lepka - dodać odrobinę mąki z żołędzi.
- Jednolitą masę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Zimną masę formować w kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kulki przed pieczeniem należy lekko rozpłaszczyć.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Zobacz wideo: Jarzębina - superfood z polskich lasów, który warto polubić
Zobacz także:
- Żołędzie - właściwości i zastosowanie. Jak je przygotować, aby były jadalne
- Jak przygotować kawę z żołędzi? Jakie właściwości ma żołędziówka?
- Kreatywne pomysły na spędzanie wolnego czasu z dzieckiem. "Ruch i zabawa to najlepsze połączenie"
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Svetlana Gustova/Getty Images