Dyniowe curry - prosty przepis na ciepły obiad na jesień

Dyniowe curry podane w misce, posypane kolendrą i orzeszkami ziemnymi
Dyniowe curry - przepis
Źródło: ALLEKO/Getty Images
Dynia idealnie nadaje się do przygotowania potraw typu curry. Dobrze usmażona, upieczona lub ugotowana jest źródłem witamin i minerałów, a w połączeniu z ostrą przyprawą jest idealnym posiłkiem na coraz zimniejsze popołudnia. Sprawdź nasze pomysły na dyniowe curry.

Przepis na curry z dynią po tajsku

Składniki:

  • dynia - 300 g,
  • ciecierzyca - 1 puszka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • imbir - 1/2 małego gorzenia,
  • papryka chili lub pieprz cayenne - 1 łyżka,
  • kurkuma - 1 łyżka,
  • bulion - 150 ml,
  • cebula - 1,
  • mleczko kokosowe - 200 ml,
  • do podania: limonka, świeża kolendra.

Sposób przygotowania dyniowego curry:

  1. Cieciorkę odlać i zostawić płyn z niej (aquafabę). Cebulę pokroić w piórka. Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach.
  3. W miseczce wymieszać czosnek, imbir, kurkumę i chili.
  4. W rondlu z grubym dnem podsmażyć przygotowaną mieszankę z łyżką mleczka kokosowego, gęstą częścią. Dodać dynię i smażyć, aż lekko zmięknie.
  5. Dodać ciecierzycę do smażonej dyni i przypraw. Podlać aquafabą z cieciorki. Smażyć, aż zmiękną.
  6. Dolać mleczko kokosowe i podsmażyć przez około 2-3 minuty.
  7. Całość zalać bulionem. Gotować, aż dynia będzie się rozpadać.
  8. Podawać z kolendrą i plasterkiem limonki.

Smacznego!

Wegańskie curry z dyni - przepis

Składniki:

  • dynia - 300 g,
  • soczewica czerwona - 250 g,
  • pasta z czerwonego curry - 2 łyżki,
  • bulion warzywny - 500 ml,
  • papryka - 1,
  • pomidor - 3,
  • cebula - 1,
  • mleczko kokosowe - 250 ml,
  • olej rzepakowy - 2 łyżki.

Sposób przygotowania wegańskiego curry z dyni:

  1. Cebulę pokroić w piórka, dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pastę curry, a następnie cebule, paprykę i dynię. Całość smażyć, aż lekko zmięknie.
  3. Dodać czerwoną soczewicę i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe i pomidory, dalej smażyć przez około 5 minut.
  4. Dolać bulion. Całość powinna gotować się, aż dynia będzie miękka i rozpadająca się.

Smacznego!

Zobacz wideo: Dynia w roli głównej

DD_20210919_Kuchnia_REP
Dynia w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości