Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer

Przyszła jesień, czas na dynię. Skorzystaj z przepisów na dynię na słodko i na wytrawnie. Przygotuj owsiankę, kremowy makaron lub zapiekankę z dynią.

Owsianka z dynią i duszonymi jabłkami w miodzie

Składniki na owsiankę z dynią

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
    • 1 łyżka orzechów włoskich
      • 1 łyżka rodzynek
        • ½ szklanki puree z dyni
          • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
            • przyprawy, po większej szczypcie: cynamon, kardamon, imbir
              • szczypta soli
                • 1-2 łyżeczki miodu
                  • 1-2 jabłka
                    • 1 łyżka miodu
                      • 1 łyżka masła
                        • szczypta cynamonu

                          Przygotowanie owsianki z dynią

                          Do niewielkiego garnka wsypujemy płatki owsiane, orzechy, rodzynki, puree z dyni oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu aż do momentu, kiedy płatki będą miękkie. Po ugotowaniu delikatnie przestudzamy i dodajemy miód. Na patelni rozpuszczamy miód z masłem i cynamonem. Następnie dodajemy pokrojone w ósemki kawałki jabłka. Smażymy 1-2 minuty.

                          Owsianki można zrobić więcej i upiec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Będzie smakować i wyglądać jak ciasto.

                          Kremowy makaron w sosie dyniowym

                          Składniki na makaron

                          • 1 ½ szklanka puree z dyni
                            • 1 szklanka śmietanki 18% albo śmietanki kokosowej
                              • 2 ząbki czosnku
                                • 1 cebula
                                  • 1 op. świeżego szpinaku
                                    • 1 łyżeczka masła klarowanego
                                      • ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
                                        • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
                                          • ¼ szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
                                            • sól i pieprz do smaku
                                              • 3 szklanki bulionu
                                                • do podania: parmezan, wegański parmezan z nerkowców, natka z pietruszki
                                                  • ½ opakowania dobrego makaronu np. spaghetti lub fettuccini.

                                                    Przygotowanie makaronu z dynią

                                                    Na maśle klarowany podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy śmietankę, puree z dyni, bulion oraz przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników, a następnie dodajemy surowy makaron. Całość powoli mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut aż makaron będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy świeży szpinak.

                                                    Podajemy posypane natką z pietruszki i posypane parmezanem.

                                                    Zapiekanka z mięsem wołowym pod puree z dyni i cheddaru

                                                    Składniki na zapiekankę z dynią

                                                    • 0,5-0,7 kg mielonej wołowiny
                                                      • 1 biała cebula
                                                        • ⅓ szklanki sosu sojowego
                                                          • 1 łyżeczka kuminu
                                                            • 1 łyżeczka kolendry
                                                              • ½ łyżeczka ostrej papryki
                                                                • sól i pieprz do smaku
                                                                  • 400 g pomidorów w puszce krojonych
                                                                    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
                                                                      • 1 szklanka puree z dyni
                                                                        • 300 g ziemniaków
                                                                          • 100 g tartego sera cheddar (lub innego żółtego sera)
                                                                            • 100 g masła
                                                                              • sól do smaku

                                                                                Przygotowanie zapiekanki z dyni

                                                                                Mięso wołowe podsmażamy na patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, a mięso zarumieni, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Na sam koniec dodajemy sos sojowy i pomidory w puszce. Całość gotujemy 15 minut, aż sos stanie się gęsty i odpruje.

                                                                                W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu ubijamy z masłem, gałką muszkatołową i puree z dyni. Doprawiamy do smaku solą.

                                                                                Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso. Następnie wykładamy ziemniaki. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, a następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach cheddarem i pieczemy kolejne 5 minut.

                                                                                Pola Namysł

                                                                                Zobacz też:

                                                                                Suszenie grzybów w domu. Jak najlepiej wykorzystać dary jesieni?

                                                                                Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                Placki ziemniaczane, za które dałby się pokroić Wojciech Kasprowicz. Poznaj przepis uczestnika MasterChefa

                                                                                Autor: Jola Marat

                                                                                Źródło: Samar Khanafer

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana