Przepis na jesienny hummus z dynią podawany z imbirem

Hummus z dynią podany w drewnianej miseczce
Lilechka75/Getty Images
Źródło: Getty Images
Pasta z ciecierzycy popularna jest na Bliskim Wschodzie i podbija nasze europejskie kuchnie. Hummus pochodzi z Egiptu, a w podstawowym wariancie jest zmiksowaną ciecierzycą z pastą tahini powstałą z sezamu. Można do niej dodać różne dodatki - paprykę, imbir, a nawet dynię. Przedstawiamy przepis na jesienny hummus.

Wystarczy odrobina dyni, aby złagodzić smak hummusu, dodatkowo wzbogacić go o pektyny i witaminy. Idealnie nada się w połączeniu z imbirem - taki dip będzie doskonały na wieczorne przekąski czy spotkania towarzyskie w długie wieczory.

Cieciorka czy ciecierzyca do hummusu?

Cieciorkę możemy dostać łatwo niemal w każdym sklepie. Jest niezwykle wygodna, ponieważ najczęściej sprzedawana jest już namoczona i gotowa do spożycia. Jest nieco mniejsza niż ciecierzyca. Poza tym są bardzo podobne zarówno w wyglądzie, jak i smaku. Z tego powodu często nazwy stosuje się zamiennie. Do hummusu tradycyjnie wykorzystywana jest ciecierzyca, jednak trzeba ją najpierw namoczyć przez noc, a następnie ugotować. Z obu roślin pozostaje aquafaba, z której możemy przygotować wegański majonez lub mus.

Humus z dynią i imbirem. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • cieciorka z puszki lub ugotowana ciecierzyca - 400 g,
    • dynia - 350 g,
      • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
        • tahini - 1 łyżka,
          • imbir - 1 mały korzeń,
            • czosnek - 1 ząbek,
              • sól, pieprz, curry, papryka ostra lub łagodna.

                Sposób przygotowania:

                1. Suchą ciecierzycę namoczyć przez noc, ugotować i odcedzić. Gotową cieciorkę odlać z zalewy. Zostawić pół szklanki zalewy lub wody po gotowaniu.
                  1. Dynię upiec w 200 stopniach przez 30 minut. Oddzielić od skóry i zblendować na puree.
                    1. Imbir obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
                      1. Do blendera dodać gotową cieciorkę lub ciecierzyce oraz olej, tahini, czosnek, imbir, przyprawy i puree dyniowe.
                        1. Całość miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do szklanego, szczelnie zamykanego naczynia. W lodówce przetrzymywać maksymalnie tydzień.

                          Smacznego!

                          Zobacz wideo: Lasagne, czyli włoski klasyk

                          Lasagne, czyli włoski klasyk
                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana