Grzyby jadalne z blaszkami niestety często bywają trudne do odróżnienia od tych niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jednak pewne szczegóły pozwalają zauważyć, z jakim grzybem mamy do czynienia.
O tych grzybach dowiesz się z tego artykułu:
- Jadalne grzyby blaszkowe – czubajka kania
- Jadalne grzyby z blaszkami – opieńka miodowa
- Grzyby jadalne blaszkowate – gołąbek zielony
- Grzyby z blaszkami jadalne – pieczarki blaszkowe
- Fioletowe grzyby blaszkowe – gąsówka fioletowawa
- Jadalny grzyb z blaszkami – pieprznik jadalny
Jadalne grzyby blaszkowe – czubajka kania
Czubajka kania ma wielu miłośników. Mnóstwo osób uwielbia jej wyjątkowy smak, zwłaszcza po usmażeniu jej w panierce. Początkujący grzybiarze często jednak wolą obejść się smakiem, ponieważ ten gatunek grzybów blaszkowych jest podobny do trującego muchomora sromotnikowego. Na szczęście oba grzyby z blaszkami odróżnia kilka szczegółów.
Przede wszystkim na kapeluszu kani można dostrzec brunatne plamki, które łuszczą się, a przy tym łatwo je zetrzeć. Kapelusz muchomora najczęściej jest gładki, a nawet nieco zielonkawy, szarawy bądź żółtawy. Różnią się także trzony obu grzybów z blaszkami. U kani dostrzeżemy ruchomy pierścień, natomiast w przypadku sromotnika u podstawy widoczna będzie pochewka.
Jadalne grzyby z blaszkami – opieńka miodowa
Opieńka miodowa to grzyb z blaszkami rosnący w kępkach na pniach drzew. Zupełnie jak trująca maślanka wiązkowa. Jak je od siebie odróżnić? Kapelusze opieńki miodowej mają charakterystyczne zadziorki na wierzchniej stronie, natomiast te należące do maślanki zwykle są gładkie. Należy również przyjrzeć się blaszkom obu grzybów. U opieńki przybierają one barwę brązową bądź beżową, natomiast u maślanki będą one koloru żółtego z lekko sinawym odcieniem.
Grzyby jadalne blaszkowate – gołąbek zielony
Jeśli chcemy znaleźć najsmaczniejsze grzyby blaszkowe w Polsce, szukajmy gołąbka zielonego. Niestety niewielu amatorów decyduje się na jego zbieranie ze względu na to, że jak w przypadku czubajki kani dość łatwo można pomylić go z muchomorem sromotnikowym.
Jak odróżnić te dwa grzyby? Blaszki obu z nich często są białawe, jednak zaczynają różnić się u starszych osobników. Te zielonkawe są charakterystyczne dla muchomora, natomiast brązowawe dla gołąbka. Wskazówką może być również trzonek, w szczególności obecność pochewki typowa dla muchomorów. Różni się także kapelusz obu z nich, jednak nie zawsze na pierwszy rzut oka. Kolor bowiem może być podobny, jednak już po przekrojeniu widać, że muchomor będzie dość delikatny, natomiast gołąbek twardy i zwarty.
Grzyby z blaszkami jadalne – pieczarki blaszkowe
Pieczarka łąkowa w niczym nie przypomina pieczarek sprzedawanych w sklepach. Można ją jednak łatwo pomylić z tzw. muchomorem jadowitym, którego spożycie może być dla człowieka nawet śmiertelne. Na szczęście istnieją sposoby na ich odróżnienie. Przede wszystkim w grzybie jadalnym z blaszkami blaszki są szaroróżowe lub brązowe, natomiast u muchomora zawsze występują one w kolorze bieli. Warto zwrócić uwagę również na podstawę obu grzybów. Jedynie muchomor będzie wyrastać z charakterystycznej pochewki.
Fioletowe grzyby blaszkowe – gąsówka fioletowawa
Gąsówka fioletowawa, inaczej gąsówka naga, to grzyb z blaszkami pod kapeluszem, który często uważany jest za niejadalny. Wszystko ze względu na jego charakterystyczny wygląd, w szczególności fioletową barwę. W rzeczywistości jednak można dodawać go do dań. Problemem jest to, że nietrudno pomylić go z innym, niejadalnym blaszkowym grzybem kapeluszowym, zasłonakiem brodatym. Jak wybrać właściwie? Najlepszą wskazówką będzie… zapach! Zasłonak często wytwarza nieprzyjemną, acetylenową woń. Nie jest on, co prawda, trujący, jednak jego spożycie może skutkować przykrymi dolegliwościami, zwłaszcza ze strony układu pokarmowego.
Jadalny grzyb z blaszkami – pieprznik jadalny, kurka
Choć sezon grzybobrania często może kojarzyć się z końcem lata, nie zawsze musi tak być. Jesienne grzyby blaszkowe są popularne, ale możemy zbierać również te występujące latem. Należy do nich np. pieprznik jadalny, czyli popularna kurka. Większość grzybiarzy nie ma problemu z jej rozpoznaniem. Warto jednak zwrócić uwagę, by przez pomyłkę nie zabrać do domu podobnych do niej lisówek pomarańczowych. Przede wszystkim ta druga to grzyb z blaszkami na spodzie kapelusza, podczas gdy kurka ma tzw. listewki. Co więcej, miąższ pieprznika będzie biały lub bladożółty, natomiast u lisówki pomarańczowy.
Grzyb z blaszkami u dołu kapelusza zwykle kojarzy nam się z tym trującym bądź przynajmniej niejadalnym. Jednak to nie do końca prawda, wiele z nich bowiem ma niepowtarzalny smak, a po odpowiedniej obróbce termicznej może być prawdziwym przysmakiem na naszym stole. Warto natomiast zawsze dokładnie sprawdzać, co zbieramy, nie tylko ze względu na możliwe zatrucie. Brązowy grzyb z blaszkami, tzw. smardz jadalny, nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, natomiast jest pod ochroną. Jeśli nie jesteś ekspertem, najlepiej zabierać ze sobą do lasu kieszonkowy atlas grzybów. Ostrożności nigdy za wiele.
Zobacz także:
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Grzyby trujące z gąbką - poradnik
- Kania - co to za grzyb i jak odróżnić od muchomora?
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
- Mandat za zbieranie grzybów? Na co należy uważać - lista gatunków pod ochroną ścisłą
- Lakówka ametystowa, czyli piękny grzyb bez smaku. Dlaczego często rośnie na mogiłach?
- Grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Jak je od siebie odróżnić?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Enrique Díaz / 7cero/Getty Images