Większość grzybów zbierana jest ze względu na swój smak, aromat, strukturę. Lakówka ametystowa zdecydowanie do nich nie należy, ale niektórzy grzybiarze i tak po nią sięgają. Jak można ją wykorzystać w kuchni? Dlaczego rośnie często w miejscach związanych ze... śmiercią?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Grzyby
Lakówka ametystowa - co to za grzyb?
Grzyb ten swoją nazwę częściowo zawdzięcza barwie. Zwykle jest fioletowy jak kamień szlachetny ametyst. Na skutek pogody lub starości lakówki mogą zmienić swój wyjątkowy kolor na zbliżony do żółtego lub brązowego. Dlatego też bywają nazywane "oszustkami" lub "zwodnicami".
Lakówki to niewielkie grzyby blaszkowe. Największe okazy mają zwykle maksymalnie 12 cm. Mają cienkie trzonki i kapelusze w kształcie dzwonka, które u większych okazów są lekko podwinięte do dołu. Blaszki lakówek są intensywnie fioletowe nawet gdy cały grzyb straci swą barwę. Bywają mylone z niejadalnym i zdecydowanie większym zasłonakiem wonnym lub trującą grzybówką fioletowawą, która z kolei jest jaśniejsza, białobeżowa, czasami z lekko fioletowym odcieniem.
Gdzie szukać lakówki ametystowej?
Na grzyb ten można trafić w polskich lasach iglastych i liściastych, od czerwca do października. Należy do grzybów amoniakolubnych, więc często pojawia się na glebach, w których występuje mocznik, amoniak lub sole amonowe. Należą do nich m.in. miejsca po toaletach, dawne cmentarze, masowe groby np. ofiar zbrodni wojennych, ale także miejsca pochówku ofiar przestępstw.
Lakówka ametystowa w kuchni
Lakówka ametystowa nie może się poszczycić smakiem lub ciekawą kulinarnie strukturą. Jest grzybem dość kruchym, o ledwo wyczuwalnym zapachu. Sam smak nie jest zły, po prostu go nie ma. Niektórzy grzybiarze i grzybiarki i tak chętnie ją zbierają, przede wszystkim za względu na urodę. Tak piękny grzyb może stanowić wyjątkową dekorację różnego typu potraw. Może być też barwnym dodatkiem sałatki, którego nikt nie poczuje, ale z pewnością zauważy. Młode owocniki nadają się również do marynowania w occie, a także do suszenia.
Zobacz także:
- Jak odróżniać od siebie pomarańczowe grzyby? Poradnik
- Grzyby jadalne blaszkowe – jak odróżnić je od trujących? Poznaj najpopularniejsze grzyby blaszkowe, które możesz włączyć do menu
- Huba czyli grzyb rosnący na drzewie. Czy jest jadalny?
- Grzyby jadalne blaszkowe – jak odróżnić je od trujących? Poznaj najpopularniejsze grzyby blaszkowe, które możesz włączyć do menu
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: drmole/Getty Images