sezon na grzyby

    sezon na grzyby

    Huby to grzyby, które rosną na drzewie i na drewnie. Zdecydowana część jest niejadalna, ale są tez gatunki, które możemy przygotować w kuchni. Te, które nie nadają się do spożycia, dawniej używane były do robienia podpałki - hubek. Które gatunki można bezpiecznie zbierać?

    Jej ulubionym grzybem jest gąsówka naga, o charakterystycznej fioletowej barwie kapelusza. Nasz gość lubi też rydze, borowiki, kozaki oraz podgrzybki. Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Katarzynę Marciniewicz, autorkę książki "W słoiku. Przetwory na cały rok", by podpowiedział nam, jakie przetwory można przygotować z grzybów. Czy wiecie, jak zrobić pył grzybowy?

    Mitem jest, że trufle nie występują w naszym klimacie. Już w pierwszej książce kucharskiej napisanej przez Stanisława Czernieckiego pojawiły się przepisy z tym niepozornie wyglądającym grzybem w roli głównej. Czy w polskich lasach powstaną truflowe ogrody? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak postanowił dowiedzieć się więcej o najdroższych grzybach świata.