Od kilku tygodni grzyby jak co roku stają się jednym z głównych tematów wśród Polaków. Nie brakuje chętnych, którzy wyruszają do lasów na poszukiwania zdobyczy. Jak przestrzega jedno z nadleśnictw, należy wyjątkowo na siebie uważać, bo niektórzy z grzybiarzy potrafią być bezwzględni.
Niektóre grzyby są objęte ochroną prawną, zgodnie z aktualnymi rozporządzeniami ministerialnymi. Niszczenie i pozyskiwanie gatunków znajdujących się na liście grzybów pod ochroną w Polsce, jest nie tylko nielegalne, ale też karalne. Które grzyby są pod ochroną? Co grozi za ich zerwanie? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Opieńka jadalna (opieńka miodowa) porasta drzewa i pnie. Niestety jest dla nich pasożytem i wywołuje choroby powodujące obumieranie roślin. Jak wygląda opieńka jadalna? Czym się charakteryzuje? Jak można ją przyrządzać? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Grzyby kiszone są równie smaczne, jak te smażone. Trzeba jednak wiedzieć, jakie okazy na "kiszonki" zbierać. Nie wszystkie grzyby się do tego nadają. Które wybrać, by móc delektować się ich smakiem o każdej porze roku? Jak przygotować grzyby kiszone? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Choć mogłoby się wydawać, że to jeszcze nie czas na grzybobranie, właśnie teraz w zaciszu drzew rosną jedne z najpopularniejszych niegdyś składników kuchni polskiej - smardze.
Sezon grzybowy w pełni. Z tego powodu fani zbierania ich chętnie wymieniają się wiedzą na temat nietypowych okazów napotkanych wśród drzew. Kolczak obłączasty, choć niepopularny w kuchni polskiej, jest częstym mieszkańcem leśnego runa. Jak go rozpoznać?
Mogłoby się wydawać, że wybierając się do lasu na grzyby nic nam nie grozi. O tym, że to nie do końca prawda, przekonała się pani Ewa Tylka z Lutowisk.
Chociaż regularnie można usłyszeć ostrzeżenia przed pomyłkami podczas grzybobrania, to znane jadalne gatunki grzybów również mogą spowodować zatrucie. Dojść może do tego jedynie w konkretnych sytuacjach. Na co należy uważać?
Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią.
Na pełny, obfity w liczne okazy sezon na grzyby trzeba jeszcze trochę poczekać. Są jednak takie gatunki, które pojawiają się w lasach nieco wcześniej, dzięki czemu nie trzeba czekać z grzybobraniem do jesieni. Sprawdź, jakich grzybów szukać w lipcu.