- Opieńka jadalna – okres i miejsce występowania
- Jak wygląda opieńka jadalna?
- Opieńka jadalna – rodzaje
- Jak jeść opieńkę jadalną?
Opieńka jadalna występuje w polskich lasach bardzo często. Czy opieńka miodowa jest jadalna? Grzyb może być spożywany, ale tylko po obróbce termicznej. Wszystkie odmiany opieńki jadalnej nadają się do smażenia, gotowania a w szczególności marynowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Opieńka jadalna - okres i miejsce występowania
Opieńka jadalna rośnie w polskich lasach, można ją spotkać w okresie od lipca do nawet grudnia. Wyrasta w lasach iglastych, liściastych mieszanych i parkach. Opieńka może być osadzona w korzeniu drzewa, a nawet w kawałkach drewna umieszczonego w glebie. Opieńka jadalna występuje też w licznych grupach, które oplatają korę żywego drzewa lub ucięte pniaki.
Jak wygląda opieńka jadalna?
Jak właściwie wygląda opieńka jadalna? Okazy - bez względu na odmianę - są zwykle niewielkich rozmiarów, mały kapelusz jest osadzony na długiej, walcowatej nóżce. Opieńka jadalna występuje w różnych kolorach – przybiera odcień żółty, brązowy a nawet nieco bordowy. Grzyby mają delikatne blaszki o barwie białej, które później nabierają ciemniejszego koloru, na trzonie umieszczony jest zwykle biały lub żółty pierścień. Opieńka jadalna może czasami przypominać grzyby trujące, np. z maślankę wiązkową lub łuskwiak nastroszony.
Jakie wyróżniamy rodzaje opieńki jadalnej?
Opieńka jadalna ma kilka odmian występujących w Polsce. Gatunek zbiorowy tego grzyba to opieńka miodowa, można wyróżnić dalsze rodzaje opieńki , np. opieńkę ciemną czy opieńkę północną.
Opieńka jadalna i jej charakterystyka w poszczególnych rodzajach:
· Opieńka jadalna miodowa – rośnie od sierpnia do listopada, najczęściej na drzewach liściastych. Kształt kapelusza zmienia się z upływem czasu – na początku jest zaokrąglony, później bardziej płaski. Głównym kolorem opieńki miodowej jest żółty z domieszką brązu, starsze grzyby brązowieją, mogą mieć nawet czerwoną barwę. Na kapeluszu znajdują się drobne łuski – najciemniejsze po środku. Blaszki grzyba są gęsto osadzone (białe, beżowe lub lekko różowe). Trzon jest długi i smukły, posiada szeroki pierścień.
· Opieńka jadalna ciemna – często występuje w naszym kraju, szczególnie na drzewach iglastych, a okres jej wzrostu przypada na wrzesień, październik i listopad. Podobnie jak w przypadku opieńki miodowej, jej kapelusz ma na początku półkolistą formę, która przyjmuje później bardziej płaski i łukowaty kształt. Na środku kapelusza opieńki ciemnej można zaobserwować lekkie wklęśnięcie, a na całej powierzchni liczne łuski (znikają one u starszych okazów). Blaszki są gęste, białe lub kremowe, zaś trzon biało-brązowy, z dużym pierścieniem, na którym widoczne są łuski w ciemnym kolorze.
· Opieńka jadalna północna – to rzadki okaz, ale można ją spotkać w rejonach wilgotnych, rośnie dość długo – od lipca do listopada. U młodych okazów kapelusz jest zaokrąglony, u starszych płaski, ma barwę kremowo-brązową z widocznymi łuskami. Ten sam kolor mają blaszki, mogą na nich pojawić się plamy. Trzon opieńki północnej jest wąski i długi, ale niekiedy ma grubszą podstawę. Jego powierzchnię pokrywają kosmki z wyraźnym, białym lub żółtym pierścieniem.
· Opieńka jadalna bezpierścieniowa – rośnie najczęściej na drzewach liściastych, w okresie od września do grudnia. Ma lekko zaokrąglony kapelusz (u starszych okazów płaski) w odcieniach brązu, a jego powierzchnia jest pokryta małymi łuskami, szczególnie na środku. Blaszki opieńki jadalnej bezpierścieniowej są kremowe lub brązowe, gęsto osadzone. Trzon jest biały (miejscami brązowy), walcowaty i wygięty. Znakiem rozpoznawczym tego rodzaju opieńki jest brak pierścienia.
Jak jeść opieńkę jadalną?
Opieńki w stanie surowym nie nadają się do spożycia. Przed główną obróbką termiczną trzeba je poddać wstępnemu gotowaniu (wodę z gotowania wylewamy!) przez przynajmniej kilka minut, nie wdychając przy tym tworzących się oparów. Opieńki jadalne nie powinny być też spożywane w większej ilości, choć są to grzyby dopuszczone do obrotu handlowego. Do spożycia nadają się młode kapelusze, za to trzony nie dają walorów smakowych (są niesmaczne). Jak jeść opieńkę jadalną ? W kuchni opieńki jadalne mogą być gotowane, duszone, smażone, marynowane (np. w occie). Warto też stosować je jako dodatek do zup i sosów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Carlina Teteris / Getty Images