Jesienny grzybowy ramen według Rozkosznego. "Słyszeliście to wsiorbnięcie?"

Ramen z grzybami, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Jesienny grzybowy ramen według Rozkosznego. Jak go przyrządzić?
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Sezon grzybowy w pełni. Zatem to właśnie teraz jest idealny moment na przyrządzenie zupy grzybowej lub jej nietuzinkowego, pochodzącego z Azji wariantu, czyli ramenu z grzybami. Przepis na to danie zaprezentował w swoich social mediach Michał "Rozkoszny" Korkosz. Zachęcamy do wypróbowania go, szczególnie w chłodny, jesienny dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał "Rozkoszny" Korkosz
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Michał "Rozkoszny" Korkosz i Karolina Kalatzi przygotowali aromatyczne bakłażany. Zobacz, jak je wykonać.

Grzybowy Jakby Ramen - przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na niezwykły ramen z dodatkiem grzybów. To idealna potrawa na jesień.

- Słyszeliście to wsiorbnięcie? Oto Grzybowy-Jakby-Ramen aka Kremowa Zupa Grzybowa, którą poczujecie nawet w piętach. Maksymalnie umamiczy, totalnie satysfakcjonujący - czytamy w poście pod filmikiem, w którym zaprezentował, jak zrobić danie.

Jako że sezon grzybowy jest w pełni, warto podać najbliższym tą rozgrzewającą zupę właśnie teraz. Z pewnością wspaniale umili chłodne, jesienne popołudnie.

Przepis na ramen z grzybami według Rozkosznego

Składniki:

  • 500 g mieszanki grzybów, takich jak borowiki, shiitake, boczniaki, shimeji, podgrzybki, ewentualnie pieczarki,
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy (60 ml),
  • duża biała cebula, poszatkowana,
  • 4 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki,
  • 4 łyżki startego imbiru,
  • 5 szklanek wody (1,25 l),
  • 1/3 szklanki nerkowców (50 g),
  • 4 łyżki jasnej pasty miso.

Składniki na olej czosnkowy:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Składniki na marynowane jajka:

  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
  • 1/2 szklanki sosu sojowego (60 ml),
  • 1/2 szklanki wody (60 ml),
  • 3 łyżki mirinu, syropu klonowego lub miodu.

Dodatki:

  • 400 g makaronu do ramenu, ugotowanego,
  • 4 płatki nori, uprażone na suchej patelni,
  • 1/2 szklanki poszatkowanego szczypiorku (20 g).

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnku, włóż do niej jajka i gotuj je przez 7 minut. Potem odcedź i włóż do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Gdy ostygną, obierz je ze skórki i przełóż do średniej miski. W innym małym garnku zagotuj sos sojowy, wodę i mirin. Zalej marynatą jajka i owiń folią, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (maksymalnie 24 godziny).

W dużym garnku rozgrzej olej na dużej mocy. Jeśli grzyby są duże, przekrój je na pół i potem smaż w dwóch partiach. Wyłóż najpierw jedną tak, aby każdy grzyby miał styczność z garnkiem. Smaż bez mieszania, aż grzyby się zrumienią, przez 2-3 minuty. Zamieszaj i smaż, aż grzyby będą równo zarumienione, mniej więcej przez 3-4 minuty. Przełóż grzyby do miski i powtórz z drugą partią. Zmniejsz ogień na mały, dodaj cebulę, czosnek i 1/4 łyżeczki soli. Smaż często mieszając, aż cebula się zeszkli. Potem dodaj imbir i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż jego aromat się uwolni. Na koniec wlej wodę, dodaj nerkowce, miso i połowę grzybów, a potem zblenduj na gładko.

W międzyczasie przygotuj olej czosnkowy. Do małego garnuszka przełóż czosnek, oliwę i pieprz. Gotuj, aż czosnek zacznie się zarumieniać. Zdejmij z ognia, dopraw solą. Potem przełóż ramen do misek, dodaj ugotowany makaron, marynowane jajko przekrojone na pół oraz szczypior. Z boku włóż uprażone nori.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości