Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzybowy Jakby Ramen - przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na niezwykły ramen z dodatkiem grzybów. To idealna potrawa na jesień.
- Słyszeliście to wsiorbnięcie? Oto Grzybowy-Jakby-Ramen aka Kremowa Zupa Grzybowa, którą poczujecie nawet w piętach. Maksymalnie umamiczy, totalnie satysfakcjonujący - czytamy w poście pod filmikiem, w którym zaprezentował, jak zrobić danie.
Jako że sezon grzybowy jest w pełni, warto podać najbliższym tą rozgrzewającą zupę właśnie teraz. Z pewnością wspaniale umili chłodne, jesienne popołudnie.
Przepis na ramen z grzybami według Rozkosznego
Składniki:
- 500 g mieszanki grzybów, takich jak borowiki, shiitake, boczniaki, shimeji, podgrzybki, ewentualnie pieczarki,
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy (60 ml),
- duża biała cebula, poszatkowana,
- 4 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki,
- 4 łyżki startego imbiru,
- 5 szklanek wody (1,25 l),
- 1/3 szklanki nerkowców (50 g),
- 4 łyżki jasnej pasty miso.
Składniki na olej czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki na marynowane jajka:
- 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
- 1/2 szklanki sosu sojowego (60 ml),
- 1/2 szklanki wody (60 ml),
- 3 łyżki mirinu, syropu klonowego lub miodu.
Dodatki:
- 400 g makaronu do ramenu, ugotowanego,
- 4 płatki nori, uprażone na suchej patelni,
- 1/2 szklanki poszatkowanego szczypiorku (20 g).
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w garnku, włóż do niej jajka i gotuj je przez 7 minut. Potem odcedź i włóż do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Gdy ostygną, obierz je ze skórki i przełóż do średniej miski. W innym małym garnku zagotuj sos sojowy, wodę i mirin. Zalej marynatą jajka i owiń folią, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (maksymalnie 24 godziny).
W dużym garnku rozgrzej olej na dużej mocy. Jeśli grzyby są duże, przekrój je na pół i potem smaż w dwóch partiach. Wyłóż najpierw jedną tak, aby każdy grzyby miał styczność z garnkiem. Smaż bez mieszania, aż grzyby się zrumienią, przez 2-3 minuty. Zamieszaj i smaż, aż grzyby będą równo zarumienione, mniej więcej przez 3-4 minuty. Przełóż grzyby do miski i powtórz z drugą partią. Zmniejsz ogień na mały, dodaj cebulę, czosnek i 1/4 łyżeczki soli. Smaż często mieszając, aż cebula się zeszkli. Potem dodaj imbir i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż jego aromat się uwolni. Na koniec wlej wodę, dodaj nerkowce, miso i połowę grzybów, a potem zblenduj na gładko.
W międzyczasie przygotuj olej czosnkowy. Do małego garnuszka przełóż czosnek, oliwę i pieprz. Gotuj, aż czosnek zacznie się zarumieniać. Zdejmij z ognia, dopraw solą. Potem przełóż ramen do misek, dodaj ugotowany makaron, marynowane jajko przekrojone na pół oraz szczypior. Z boku włóż uprażone nori.
Zobacz także:
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
- Japońskie omlety według Rozkosznego. "Dygoczą jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki"
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN