Ramen, czyli smaki Azji zamknięte w japońskiej zupie. Czym jest ramen i jak go zrobić?

ramen
Jak przygotować japońską zupę ramen?
Źródło: d3sign/Getty Images
Ramen to znane i lubiane danie kuchni japońskiej. Warto jednak wiedzieć, że potrawa tradycyjnie wywodzi się z Chin, a do Kraju Kwitnącej Wiśni przywędrowała dopiero w XIX wieku. Dziś znana jest już na całym świecie, a jej popularność wynika z orientalnego smaku i aromatu. Jak zrobić ramen we własnym domu, by zadowolić nawet największych smakoszy?
Zdradzamy przepis na tradycyjną japońską zupę - ramen
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zupa ramen nazywana bywa japońskim rosołem. Podstawą dania jest bowiem charakterystyczny bulion przygotowywany z różnego typu mięs (współcześnie istnieje także wegetariańska wersja). Charakterystycznym elementem potrawy jest też „baza” (tare) oraz specjalny makaron ramen. Ponadto w skład zupy mogą wchodzić różnorodne dodatki warzywne i mięsne. W związku z tym jeden stały i oryginalny przepis na ramen nie istnieje. Przygotowanie tego dania zależy w dużej mierze od kreatywności i upodobań danego kucharza.

Rodzaje zupy ramen

Na przestrzeni lat powstało wiele wariantów ramenu. Kucharze eksperymentują i dodają do niego różnorodne składniki, uzyskując w ten sposób ciekawe i unikalne receptury. Warto jednak wymienić najbardziej tradycyjne przepisy na ramen, które różnią się między sobą głównie sposobem przygotowywania bulionu. Należą do nich:

  • shio-ramen – podstawą rosołu jest mięso z kurczaka,
    • tonkotsu ramen – bazą zupy są wieprzowe kości,
      • shōyu-ramen – rosół gotowany jest z dodatkiem sosu sojowego na mięsie z kurczaka, czasami z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny,
        • miso-ramen – bazą bulionu jest kurczak i ryby, a ważny dodatek stanowi sojowa pasta miso.

          Należy pamiętać, że istotnym elementem zupy jest specjalny makaron ramen. Tradycyjnie przyrządzany jest z 4 charakterystycznych składników: wody, mąki pszennej, soli i Kansui, czyli wody mineralnej zawierającej węglan sodu i węglan potasu.

          Klasyczny ramen – przepis na japoński rosół z kurczakiem

          Przepis na ramen wymaga nieco cierpliwości. Sekretem dania jest bowiem odpowiedni czas gotowania. W domowych warunkach najłatwiej jest przygotować zupę, której podstawę stanowi mięso z kurczaka. Jak zrobić ramen w wersji shio?

          Składniki na wywar (na 6 porcji):

          • 4 l wody,
            • 1 kg mięsa z kurczaka,
              • 5 marchewek,
                • 2 pory,
                  • 1 seler,
                    • 1 kapusta pekińska,
                      • 4 ząbki czosnku,
                        • ok. 8 cm korzenia imbiru,
                          • 2 łyżki soli.

                            Przygotowanie:

                            1. Przygotowanie ramen rozpocznij od zwęglenia cebuli i imbiru. Możesz to zrobić na suchej patelni lub bezpośrednio nad płomieniem kuchenki gazowej.

                            2. Do dużego garnka przełóż kurczaka, a także czosnek, pokrojone w plastry marchewki, por i seler, poszatkowaną kapustę pekińską oraz zwęgloną cebulę i imbir. Zalej wszystko wodą tak, aby dokładnie przykryła mięso.

                            3. Doprowadź wszystko do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez 2–3 godziny. Jeśli podczas gotowania na wierzchu wywaru pojawi się piana, zbierz ją.

                            4. Dopraw bulion solą i gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec odcedź wywar. Nie wyrzucaj kurczaka i kapusty, ponieważ możesz je wykorzystać jako dodatki do ramenu.

                            W przepisie na shio-ramen równie ważne jest przygotowanie tzw. tare, które nakłada się w niewielkiej ilości na sam spód miseczki z zupą. Co należy zrobić?

                            Składniki (na 6 porcji):

                            • 2 łyżki oleju sezamowego,
                              • 2 ząbki czosnku,
                                • 1 łyżka posiekanego imbiru,
                                  • 60–70 ml sosu sojowego,
                                    • olej do smażenia,
                                      • szczypta soli do smaku,
                                        • opcjonalnie: 100 ml sake.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Rozgrzej w rondelku niewielką ilość oleju do smażenia, a następnie dodaj olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Podsmaż wszystko na średnim ogniu przez ok. 4 minuty.

                                          2. Dolej sos sojowy i opcjonalnie sake. Przypraw wszystko solą i gotuj jeszcze przez 1–2 minuty.

                                          Kolejnym krokiem w przepisie na zupę ramen jest przygotowanie dodatków. W tym przypadku można wybrać dowolne składniki, zgodnie z własnymi preferencjami. Pewne produkty jednak wyjątkowo dobrze komponują się z tą potrawą.

                                          Składniki (na 6 porcji):

                                          • 500 g makaronu ramen,
                                            • 200 g grzybów shiitake,
                                              • 6 jajek,
                                                • 12 pędów z bambusa,
                                                  • ugotowane mięso z kurczaka, które pozostało po gotowaniu bulionu (zamiennie: gotowana wołowina lub tofu),
                                                    • ugotowana wraz z bulionem kapusta pekińska,
                                                      • garść kiełków fasoli mung,
                                                        • olej do smażenia,
                                                          • opcjonalnie: papryczka chilli.

                                                            Przygotowanie:

                                                            1. Ugotuj makaron ramen według przepisu podanego na opakowaniu.

                                                            2. Oddziel mięso z kurczaka od kości i pokrój w paski, a następnie podsmaż na patelni. Zamiennie możesz wykorzystać przesmażoną gotowaną wołowinę lub tofu.

                                                            3. Lekko podsmaż kapustę pekińską wyjętą z bulionu.

                                                            4. Namocz grzyby shiitake, a następnie pokrój je i delikatnie przesmaż, aż zmiękną.

                                                            5. Gotuj jajka przez ok. 3 minuty , aby ich żółtko pozostało półpłynne. Przed podaniem należy przekroić je na pół.

                                                            6. Jeśli chcesz, aby potrawa ramen miała bardziej intensywny smak, możesz wykorzystać pokrojone chilli. Dodaje się je na końcu wraz z pędami bambusami i kiełkami fasoli mung.

                                                            Jak jeść ramen?

                                                            W przypadku potrawy ramen bardzo istotne jest jej odpowiednie podanie. Danie serwuje się w miseczkach: na samo dno wykłada się 2–3 łyżki tare, a następnie zalewa rosołem. Kolejnym krokiem jest dodanie makaronu oraz dodatków. Na koniec całość można posypać szczypiorkiem.

                                                            Tradycyjnie ramen je się pałeczkami, a do bulionu i jajka używa się łyżki. Co ciekawe, siorbanie podczas spożywania posiłku jest w dobrym tonie.

                                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                            Źródło zdjęcia głównego: d3sign/Getty Images

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana