Syrop z pigwy – właściwości i przepisy dla całej rodziny

Świeża pigwa
Syrop z pigwy – właściwości i przepisy dla całej rodziny
Źródło: Westend61/Getty Images
Syrop z pigwy do herbaty to doskonały sposób na leczenie przeziębień i wielu innych chorób. Pigwa jest źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego przetwory z jej owoców są szczególnie ważne w każdym domu. Poznaj łatwy przepis na syrop z pigwy na przeziębienie.
Domowe syropy - zrób je sam
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pigwa to roślina o szerokim zastosowaniu spożywczym i leczniczym. Popularnym przetworem z jej owoców jest syrop z pigwy o wspaniałych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. W okresie jesienno-zimowym przeziębienia są dość powszechne i przychodzą na tyle niespodziewanie, że warto przygotować się na taką ewentualność znacznie wcześniej.

Syrop z pigwy – właściwości

Owoce pigwy zerwane prosto z drzewa są twarde i kwaśne, dlatego należy je odpowiednio przygotować. Pigwa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz wysoką zawartością witamin z grupy B, C i A. Syrop z pigwy to bogactwo składników mineralnych, takich jak cynk, fosfor, miedź, potas, wapń i żelazo, które mają doskonały wpływ na nasz układ odpornościowy. Syrop z pigwy dla dzieci to szczególnie ważny produkt w ich diecie, ponieważ chroni je przed wirusami, leczy kaszel i działa przeciwzapalnie. Poza tym pigwa ma znakomite właściwości oczyszczające i łagodzi dolegliwości żołądkowe, m.in. biegunkę, niestrawność, nudności i zgagę. Jest także źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Pigwa spożywana w postaci soków, konfitur czy syropów wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i obniża ciśnienie krwi. Ponadto mówi się, że jest sposobem na wyciszenie i depresję. Syrop z pigwy jest idealnym dodatkiem do herbaty, a nawet ciast i duszonych owoców. Jej cierpki smak możemy osłodzić cukrem lub miodem.

Przepis na syrop z pigwy z miodem

Syrop z pigwy z miodem to doskonały sposób na jesienno-zimowe wieczory. Przygotowanie jest nieskomplikowane i nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki:

  • 10 owoców pigwy,
    • 125 ml miodu.

      Przygotowanie:

      Pigwy umyj, pokrój i wydrąż z nich pestki (możesz ich użyć do nalewki). Następnie pokrój w małą kostkę i zalej miodem. Tak przygotowaną miksturę odstaw na kilka dni, po czym odcedź powstały sok. Syrop z pigwy jest pysznym i aromatycznym dodatkiem do ciepłej wody, herbaty lub budyniu. Syrop z pigwy na zimę możemy wzbogać o dodatkowe składniki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Składniki:

      • 4 owoce pigwy,
        • 2 cytryny,
          • 200 ml miodu,
            • 500 ml wody,
              • 250 g cukru.

                Przygotowanie:

                Jedną cytrynę pokrój na małe kawałki i zagotuj z wodą. Pigwy umyj, pokrój w kostkę lub paski i wrzuć do ugotowanego soku. Całość duś ok. 30 minut. Drugą cytrynę, miód i cukier zmiksuj w szklanym naczyniu do uzyskania gładkiej masy. Na koniec połącz obie mieszanki i przelej do słoiczków.

                Syrop z pigwy z imbirem

                Syrop z pigwy warto uzupełnić o dodatkowy cenny składnik, jakim jest imbir. Ta rozgrzewająca roślina ma właściwości odchudzające i lecznicze. Syrop z pigwy z imbirem reguluje pracę jelit, wzmaga apetyt i leczy przeziębienie. Składniki:

                • kg owoców pigwy,
                  • kg cukru,
                    • świeży korzeń imbiru.

                      Przygotowanie:

                      Umyte, pokrojone i oczyszczone owoce pigwy zasyp w słoiczkach cukrem naprzemiennie ze startym lub poszatkowanym imbirem. Tak przygotowane słoiczki odstaw na 2–3 dni. Spożywaj jako dodatek do herbaty, dań i deserów.

                      Syrop z pigwy dla dzieci

                      Syrop z pigwy dla dzieci jest doskonałym sposobem na leczenie przeziębienia i kaszlu. Regularne spożywanie tej wartościowej bomby witaminowej może również zapobiegać utracie odporności. Jak zrobić syrop z pigwy dla dzieci i całej rodziny? Składniki:

                      • 2 owoce pigwy,
                        • 250 g cukru.

                          Przygotowanie:

                          Pigwy nie powinny być zbyt duże, a wagą powinny odpowiadać ilości cukru. Owoce umyj, pokrój, oczyść z pestek, włóż do słoika i zasyp cukrem. Odstaw na kilka dni do szafki. Ewentualnie możesz przecedzić syrop i przelać do mniejszych słoiczków. Pasteryzacja syropu z pigwy umożliwia zrobienie jeszcze większej ilości przetworów, które zabezpieczą domową spiżarnię na całą zimę.

                          Syrop z pigwy gotowany

                          Syrop z pigwy gotowany jest tak samo prosty w wykonaniu jak poprzedni przepis, a jedyną różnicą jest gotowanie ćwiartek owoców z cukrem mniej więcej przez godzinę. Powstały syrop przelej do słoiczków i pasteryzuj ok. 10 minut w kąpieli wodnej (ewentualnie możesz pominąć pasteryzację). 

                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                          Zobacz także:

                          Autor: Adrian Adamczyk

                          Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana