Rozgrzewająca herbatka z pigwy i imbirem - przepis krok po kroku
Składniki:
- pigwa - 300 g,
- imbir - 100 g,
- jarzębina - 100 g,
- żurawina - 100 g,
- cytryna - 150 g,
- do smaku: cynamon, kardamon, goździki.
Sposób przygotowania:
- Jarzębinę umyć, obrać z gałązek i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Następnego dnia rozmrozić i osuszyć.
- Pigwę umyć, osuszyć, przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Owoce pokroić w drobną kostkę.
- Żurawinę umyć i obrać z gałązek.
- Cytrynę umyć, zetrzeć delikatnie wierzchnią warstwę skórki. Pokroić w plasterki, a następnie je na pół.
- Imbir obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Wszystkie owoce włożyć do miski, dodać łyżeczkę cynamonu i kardamonu. Całość wymieszać.
- Mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku aż owoce będą całkowicie suche. Do gotowej mieszanki dodać łyżeczkę goździków. Przekładać do szczelnych pojemników.
- W celu przygotowania naparu należy do szklanki wsypać 2 łyżeczki zalać wrzątkiem. Parzyć przez 10 minut.
Napar z syropem z pigwy - przepis krok po kroku
Składniki:
- pigwa - 500 g,
- imbir - 100 g,
- cukier lub miód - 500 g.
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwy dokładnie umyć, przepołowić i wybrać gniazda nasienne.
- Imbir obrać ze skórki.
- Pigwę i korzeń zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Pigwy nie trzeba obierać ze skórki do tego.
- Przygotować słoik - wyparzyć go i wytrzeć. Wkładać do niego warstwami owoce, korzeń imbiru. Po każdej warstwie startych składników zasypywać je częścią cukru lub miodu. Ostatnią warstwę również zasypać cukrem lub zalać miodem. Docisnąć łyżką i zakręcić.
- Konfiturę odstawić w ciemne miejsce aż do rozpuszczenia się cukru. Po około 2 tygodniach powinna być gotowa do spożycia.
- Napar przygotowuje się z łyżki syropu zalanego 150 ml gorącej wody. Kiedy całość lekko przestygnie można dodać plasterek cytryny i pić.
Przygotowany syrop można również dodać do czarnej herbaty, aby dodać jej nieco smaku.
Smacznego!
Zobacz wideo: Czy nocne podjadanie jest szkodliwe?
Zobacz także:
- Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
- Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować?
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: