Przepisy kulinarne

Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować?

Przepisy kulinarne

GettyImages-923824492.jpg

Sok z pigwy znany jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawiera cenne witaminy i minerały, w związku z czym stosuje się go wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Jak zrobić sok z pigwy, by móc cieszyć się jego prozdrowotnymi walorami?

Przepis na sok z pigwy jest niezwykle prosty, w związku z czym może przygotować go praktycznie każdy. Nektar doskonale wzmacnia odporność i pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok. Bez wątpienia warto więc mieć go w swojej spiżarce, zwłaszcza w jesienno-zimowym sezonie chorobowym. To jednak nie wszystkie zalety napoju. Odpowiednio przyrządzony sok z pigwy do herbaty w ciekawy sposób urozmaici jej smak, a także wzbogaci kolor.

    Sok z pigwy – przepis dla każdego

    Podstawowy przepis na sok z pigwy nie wymaga posiadania specjalnych urządzeń kuchennych. Dodatkowo, jest niezwykle prosty, dzięki czemu z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami. Do jego przygotowania potrzebny będzie słoik, najlepiej o pojemności 1–1,5 l.

    Jak zrobić sok z pigwy na zimę - przepis krok po kroku

    Składniki:

    • 1 kg owoców pigwy,
    • 1,5 kg cukru.
    1. 1Dokładnie umyć pigwę i pokroić ją na ćwiartki (nie trzeba jej obierać). Następnie usunąć nasiona owoców.
    2. 2Pokroić pigwę na jeszcze mniejsze kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    3. 3Umyć słoik, a następnie na jego dnie zacząć układać na przemian warstwy pigwy i cukru.
    4. 4Przykryć słoik gazą i odstaw go na ok. 4–5 dni w zacienione miejsce. Co jakiś czas można wymieszać jego zawartość, aby pigwa szybciej puściła sok.
    5. 5Tak przygotowany sok z pigwy do herbaty można przelewać bezpośrednio z dużego słoika. Innym rozwiązaniem jest rozlanie go do mniejszych słoików lub buteleczek.

    Powyższy przepis można lekko zmodyfikować i otrzymać sok z pigwy bez cukru. Popularnym zamiennikiem jest chociażby stewia. Należy jednak pamiętać, że produkt ten jest słodszy i należy zastosować go mniej – wystarczy ok. 750 g. Można także przyrządzić sok z pigwy z miodem. Warto wtedy zmniejszyć proporcje i na ok. 10 sztuk owoców pigwy dodać ½ szklanki miodu.

    Co ważne, jeżeli sok z pigwy na zimę ma przetrwać kilka tygodni czy nawet miesięcy, niezbędna będzie pasteryzacja. Zastosowanie tego procesu sprawia, że wszelkiego typu przetwory zachowują swoją świeżość przez długi czas.

    Jak pasteryzować sok z pigwy

    Wystarczy przelać go do wyparzonych słoików lub buteleczek i szczelnie je zakręcić. Następnie trzeba włożyć je do garnka, zalać wodą do ¾ wysokości i zagotować. Dodatkowo warto umieścić między nimi ręcznik.

    Od czasu zagotowania się wody należy odczekać 10–15 minut. Po tym czasie pigwowy sok będzie zapasteryzowany.

    Sok z pigwy z sokownika - przepis krok po kroku

    Innym sposobem na to, jak zrobić sok z pigwy do herbaty jest przygotowanie go z użyciem sokownika.

    Składniki:

    • 2 kg owoców pigwy,
    • 1 kg cukru.
    1. 1Pigwę umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć jej gniazda nasienne. Owoce umieścić w górnej części sokownika i zasypać je cukrem.
    2. 2Dolną część sokownika wypełnić wodą do ok. ⅓ wysokości.
    3. 3Umieścić sokownik na palniku, najlepiej na małym lub średnim ogniu. Jeżeli w procesie przygotowywania nektaru woda się wygotuje, dolać ją. Dodatkowo, co jakiś czas przygniatać owoce, np. drewnianą łyżką.
    4. 4Gotować wszystko, aż pigwa puści cały sok (ok. 1,5 godziny).
    5. 5 Opcjonalnym krokiem jest pasteryzacja soku z pigwy . Wykonuje się ją, jeśli chce się przechowywać napój przez dłuższy czas.

    Sok z pigwy z wyciskarki - przepis krok po kroku

    Można również przygotować gotowany sok z pigwy . W tym celu należy użyć wyciskarki lub sokowirówki.

    Składniki:

    • 2 kg owoców pigwy,
    • 1 kg cukru.
    1. 1Owoce umyć, pokrój w ćwiartki i pozbyć się ich nasion.
    2. 2Włożyć kawałki pigwy do wyciskarki lub sokowirówki, aby dokładnie je przetrzeć.
    3. 3Otrzymany w ten sposób sok przelać do garnka i zagotuj. W tym momencie dosypać też do niego cukier.
    4. 4Gorący sok z pigwy przelać do słoików lub buteleczek. Można dodatkowo je pasteryzować przez 10–15 minut.

    Właściwości soku z pigwy

    Oprócz wiedzy na temat tego, jak się robi sok z pigwy, warto również zapoznać się z prozdrowotnymi właściwościami tego niepozornego owocu.

    Pigwa nazywana bywa polską cytryną. Wszystko dlatego, że zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (aż 15 mg na 100 g). W związku z tym, regularne spożywanie przetworów z owocu ma niezwykle korzystny wpływ na układ odpornościowy. Ponadto, w pigwie znajdują witaminy z grupy B, które również chronią organizm przed pojawieniem się i rozwojem infekcji.

    Ważnymi składnikami owocu są też sole mineralne, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Mają one niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i wspierają m.in. układ kostny i nerwowy.

    Pigwa a pigwowiec

    Należy pamiętać, że sok z pigwy to nie to samo co sok z pigwowca. Owoce te bywają ze sobą mylone ze względu na podobną nazwę. Pigwa to jednak roślina o pokroju krzewu lub niewielkiego drzewa, wyróżniająca się białymi kwiatami i owocami przypominającymi małe jabłka lub gruszki.

    Z kolei pigwowiec to krzew o czerwonych, pomarańczowych lub różowych kwiatach, wydający nieco mniejsze owoce o bardziej cierpkim smaku. Warto jednak wiedzieć, że również on nadaje się do przygotowywania przetworów. Przepis na sok z pigwowca wygląda tak samo, jak w przypadku pigwy.

    Zobacz wideo: Pigwa na jesienne przeziębienia

    Zobacz także:

    Autor: Adrian Adamczyk

    Pozostałe wiadomości