Wiadomość

Pigwa to owoc stale zyskujący na popularności. Nic w tym dziwnego, gdyż jest bogaty w minerały i świetnie nadaje się do robienia przetworów. Produkty z pigwy są różnorodne i pokazują, jak można wykorzystywać te owoce i spożywać je w wielu postaciach.

Pigwa i jej przetwory to doskonały sposób na rozpoczęcie przygody z kreatywnym podejściem do spożywania owoców. Przetwory doskonale będą się nadawały do spożycia w okresie zimowym, ale również świetnie będą smakować latem. Pigwa kryje w sobie możliwości, dzięki którym można cieszyć się jej smakiem i właściwościami przez cały rok.

Dlaczego pigwa jest doskonałym elementem przetworów?

W naszym kraju pigwę sadzi się dla jej cech ozdobnych oraz leczniczych. Pigwa to duże krzewy lub drzewa o różowych lub białych kwiatach, kwitnące na przełomie maja i czerwca. Jej drzewa dają ładne i aromatyczne owoce, przypominające kształtem jabłko bądź gruszkę. Owoce pigwy mają twardy i cierpki miąższ i nie można ich spożywać na surowo. Dlaczego? Właśnie z powodu ich twardości oraz bardzo kwaśnego smaku.

Pigwa zawiera bardzo dużo składników odżywczych: węglowodany, białka oraz bogactwo składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę. W owocach pigwy znajdziemy także witaminy: prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Dodatkowo, pigwa zawiera pektynę i taninę. Pektyny w stanie surowym wskazane są w profilaktyce nowotworów, pomagają również usunąć z organizmu metale ciężkie i toksyny. Pigwa pomocna jest również we wzmocnieniu odpornościu organizmu, regeneracji wątroby, wpływa także korzystnie na układ pokarmowy - wzmaga apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. W okresie jesiennym będzie pomocna w leczeniu grypy i przeziębień.

Ze względu na składniki odżywcze i właściwości pigwy, warto wykorzystać jej potencjał. Pigwa stanowi składnik wielu przetworów, dzięki którym możemy cieszyć się jej dobroczynnym działaniem.

Co można zrobić z pigwy?

· Sok z pigwy , czyli pigwa do herbaty to idealny dodatek, który nada zwykłej herbacie niesamowitego aromatu. Jak się robi sok z pigwy? Przepis na sok z pigwy do herbaty jest bardzo prosty. Owoce pigwy należy przekroić, wyjąć nasiona i pokroić w cienkie plastry. Wszystko trzeba ułożyć w słoiku, przesypując warstwami cukru. Słoik zakręcić i wstrząsnąć nim. Przechowywać w lodówce. Pigwa puści bogaty w witaminę C sok, który jest idealnym dodatkiem do herbaty.

· Dżem lub mus z pigwy. Oczyszczone z nasion plastry owoców należy smażyć w syropie z miodu i cukru. Gotować, aż będą miękkie. Następnie rozgnieść owoce na masę, dodać cukier, cynamon i smażyć na patelni. Gotowy mus z pigwy włożyć do słoików, wlać kilka kropel rumu, zakręcić i pasteryzować. Taki dżem to idealna wersja pigwy do słoików. Bardzo dobrze będzie również smakował z dodatkiem dyni. Dżem z pigwy i dyni to świetne połączenie, gdyż uzupełniają się one delikatnym smakiem i aromatem . Dynia jest słodka, a pigwa dodaje jej elementu kwaskowatości. Dżemy i musy z pigwy, można dodawać do serów pleśniowych, naleśników czy po prostu na pieczywo.

· Nalewka z pigwy. Nieobrane i pokrojone owoce trzeba zalać rozcieńczonym spirytusem, najlepiej wykorzystać roztwór 70%. Słoik dobrze zamknąć i odstawić na ok. miesiąc. Od czasu do czasu nim wstrząsnąć. Po miesiącu do roztworu dodajemy cukrowo-miodowy syrop, aby nadać nalewce słodkości. W wodzie rozpuszczamy miód i cukier, a następnie dodajemy płyn do słoika z owocami i spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę można rozlać do butelek i odstawić dodatkowo na trzy miesiące.

Nie pomyl pigwy z pigwowcem!

Ze względu na podobną nazwę, pigwa bardzo często jest mylona z pigwowcem . Pigwowiec jest to popularny w Polsce krzew kolczasty, z rodziny różowatych. Owoce pigwy są duże i żółtawe jak gruszka, natomiast pigwowiec ma owoce mniejsze i twardsze. Dodatkowo jest jeszcze bardziej kwaśny niż pigwa. Owoce pigwowca dojrzewają w październiku i są koloru jasnożółtego, czasami pojawiają się na nich niewielkie, czerwone kropki. Najkorzystniej zrywać je po pierwszych przymrozkach, wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej nadają się na przetwory. Owoców pigwowca nie można jeść na surowo. Przetwory z pigwowca na zimę wykonuje się tak samo jak te z pigwy.

Pigwa to prawdziwa królowa w domowych przetworach. Z racji swoich właściwości odżywczych i niebanalnego smaku, może być wykorzystywana wielorako, jako wspaniały dodatek do dań, deserów czy herbat.


Egzotyczne przetwory w kuchni "Dzień Dobry TVN"

Dzień dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
58
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0