Jeśli dodamy do konfitury cynamon, imbir i goździki, to uzyskamy niepowtarzalny jesienny smak. Dodatkowo taka kombinacja przypraw sprawi, że dżem będzie nadawał się nie tylko do mięs, ale też do słodkich wypieków.
Właściwości dżemu z pigwą i dynią
Dynia pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, łagodząc różnego pochodzenia problemy żołądkowe. Dodatkowo dobrze nawilża błony śluzowe. Pigwa z kolei ma duże ilości witaminy C i pektyn, które w połączeniu z warzywem dają idealną kombinację niezbędną do właściwego funkcjonowania jelit i całego przewodu pokarmowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Jednocześnie taki dżem sprawdza się w budowaniu odporności, zwłaszcza, jeśli dodamy do dżemu soku z cytryny oraz imbiru. Jeśli dodać cynamonu lub goździków - konfitura dobrze sprawdzi się przy oczyszczaniu organizmu z niekorzystnych dla niego bakterii.
Dżem z pigwy i dyni - przepis krok po kroku
Składniki:
- pigwa bez pestek - 2 kg,
- dynia bez skóry - 2 kg,
- sok z cytryny - 0,5 szklanki,
- cukier - 1 kg,
- kardamon i cynamon do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pigwę oczyścić z gniazd nasiennych, dynie obrać ze skóry. Owoce pokroić w kostkę.
- Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem i dolać szklankę wody.
- Gotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodać cukier, sok z cytryny i przyprawy.
- Smażyć, aż całość zgęstnieje.
- Gotowy dżem przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików, szczelnie zakręcić. Następnie wstawić je do kąpieli wodnej i gotować przez 15 minut w celu pasteryzacji.
Smacznego!
Zobacz wideo: Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Zobacz także:
- Jesienny deser - jabłka pieczone z cynamonem
- Dżemy mogą łączyć nietypowe smaki. Poznaj przepisy Natalii Kamrowskiej i Marty Dmochowskiej
- Ajvar - pasta z papryki i bakłażana. Poznaj proste przepisy na wersją pikantną i łagodną
- Kruche ciasto z domowym dżemem z aronii - prosty przepis na tartę
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images