Materiał promocyjny

Dżemy mogą łączyć nietypowe smaki. Poznaj przepisy Natalii Kamrowskiej i Marty Dmochowskiej

Dżemy – smaki dzieciństwa
Dżem to podstawa wielu śniadań. W sklepach dostępnych jest wiele smaków podstawowych, głównie owocowych, ale warto pamiętać, że dżem można przygotować także samodzielnie w domu i puścić wodze fantazji. Przedstawiamy pomysły na dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym, tartę pina colada i dżem ananasowy z kokosem.

Dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym

Składniki na dżem truskawkowy z balsamico:

  • 1 kg truskawek (waga bez szypułek)
    • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
      • 1 Żelfix Dr. Oetkera 3:1
        • 350 g cukru
          • 3-4 łyżki octu balsamicznego

            Przygotowanie dżemu truskawkowego z balsamico:

            1. Truskawki pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
              1. Dodaj pieprz cytrynowy i Żelfix 3:1, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na palniku i podgrzewaj do zagotowania.
                1. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj co jakiś czas mieszając, przez około 2-3 minuty.
                  1. W międzyczasie dodaj ocet balsamiczny.
                    1. Gotowy dżem przełóż od razu do słoiczków (nakładaj po sam brzeg), zakręcaj i stawiaj słoiki do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia.

                      *Z tej proporcji przygotujesz ok 4-6 słoiczków dżemu w zależności od wielkości słoików.

                      Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                      Tarta pina colada

                      Składniki na tartę pina colada:

                      Spód do tarty:

                      • 130 g suszonych daktyli
                        • 130 g orzechów nerkowca
                          • 120 g wiórków kokosowych
                            • 20 ml miękkiego oleju kokosowego

                              Bita śmietanka kokosowa:

                              • 1 łyżeczka cukru z wanilią Dr. Oetkera
                                • 1 śmietan-fix Dr. Oetkera
                                  • 20 g cukru pudru
                                    • 500 g – 600 g dobrze schłodzonej śmietanki kokosowej (2 puszki mleka kokosowego o zawartości 90% ekstraktu miąższu z kokosa )
                                      • sok z ½ limonki
                                        • starta skórka z ½ limonki

                                          Dodatkowo:

                                          • dżem ananasowy z kokosem (pina colada)
                                            • 100 g truskawek
                                              • płatki kokosa
                                                • starta skórka z 1/2 limonki

                                                  Sposób przygotowania tarty pina colada:

                                                  Spód do tarty:

                                                  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Następnie odlej wodę.
                                                    1. Orzechy nerkowca, wiórki kokosowe oraz odsączone daktyle umieść w misie malaksera. Miel pulsacyjnie do momentu dokładnego połączenia składników.
                                                      1. Masę przełóż do formy i wyrównaj, tworząc również brzeg tarty. Wstaw do lodówki na około 20 minut. Dno tarty posmaruj dżemem ananasowym z kokosem.

                                                        Bita śmietanka kokosowa:

                                                        1. Wymieszaj razem cukier z wanilią, śmietan-fix’em i cukrem pudrem. Śmietankę kokosową ubij za pomocą miksera. Pod koniec miksowania dodaj wymieszane cukry ze śmietan-fix’em. Do ubitej śmietanki wmieszaj sok i skórkę z limonki. Ubitą śmietankę kokosową rozprowadź na dnie tarty i wyrównaj.
                                                          1. Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
                                                            1. Następnie na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Rozpuść kilka łyżek dżemu ananasowego i polej nim górę tarty. Posyp płatkami kokosa i startą skórką z limonki.

                                                              Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                              Dżem ananasowy z kokosem (pina colada)

                                                              Składniki na dżem ananasowy z kokosem:

                                                              • 800 g ananasa
                                                                • sok z 1 cytryny
                                                                  • 100 ml malibu lub likier kokosowy na bazie rumu
                                                                    • 40 g wiórków kokosowych
                                                                      • Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
                                                                        • 350 g cukru

                                                                          Sposób przygotowania dżemu ananasowego z kokosem:

                                                                          1. Ananasa drobno pokrój i przełóż do garnka, dodaj do niego sok z cytryny, malibu i wiórki kokosowe.
                                                                            1. Dobrze zblenduj za pomocą blendera ręcznego. Dodaj żelfix i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
                                                                              1. Następnie dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty od momentu zagotowania.
                                                                                1. Gotowy dżem przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                  Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                                  Źródło: Natalia Kamrowska, Marta Dmochowska

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości