Biszkopt z truskawkami – przepis na proste ciasto jak dawniej

biszkopt z truskawkami
Louno_M/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Wielu dorosłych dziś Polaków doskonale zna to ciasto. Jest proste i oparte o dwa podstawowe elementy – puszysty biszkopt i świeże truskawki. Ze względu na sezonowość tych owoców wypiekane było (i często nadal jest) głównie latem. Dlatego tak bardzo kojarzy się z beztroskimi wakacjami. Sprawdź najprostszy, klasyczny przepis na biszkopt z truskawkami.

Choć co dom, a właściwie kuchnia, to nieco inna receptura, podzielimy się z Wami najbardziej klasyczną, podstawową wersją przepisu na biszkopt z truskawkami. Bez dodatku galaretki czy budyniu, które świetnie się komponują z podstawową wersją, ale nie są niezbędne, aby to ciasto cieszyło podniebienia jego „zjadaczy”.

Przepis na biszkopt z truskawkami

Składniki na biszkopt z truskawkami:

  • szklanka mąki pszennej
    • ¾ szklanki drobnego cukru
      • 4 jajka
        • łyżeczka proszku do pieczenia (lub 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - wtedy 3/4 mąki pszennej)
          • cukier z prawdziwą wanilią
            • świeże truskawki
              • 2-3 łyżki kaszy manny
                • cukier puder do posypania
                  • ewentualnie listki mięty dla ozdoby

                    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

                    Sposób przygotowania biszkopta z truskawkami:

                    1. Truskawki opłukać i odsączyć. Pozostawić do wyschnięcia.
                      1. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Cukier ma się rozpuścić, nie powinien być wyczuwalny pod palcami.
                        1. Do ubitej piany dodawać po żółtku i nadal ubijać do otrzymania jednolitej masy jajecznej.
                          1. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia (lub 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej) oraz cukrem z prawdziwą wanilią.
                            1. Mąkę z dodatkami przesypywać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników i uniknięcia grud.
                              1. Przełożyć ciasto do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Brzegów niczym nie smarować.
                                1. Wierzch posypać 2 łyżkami kaszy manny - wchłonie nadmiar soku z truskawek.
                                  1. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, np. plasterki lub połówki i wymieszać z łyżeczką kaszy manny
                                    1. Rozsypać lub ułożyć truskawki na cieście i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 - 50 minut.
                                      1. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można udekorować listkiem mięty.
                                        1. Jeść i cieszyć się truskawkowym biszkoptem jak dawniej!

                                          saulgranda/Getty Images

                                          Dania z truskawkami - przepisy

                                          Biszkopt z galaretką i truskawkami – przepis

                                          Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia

                                          Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

                                          Zobacz video: Ciasto jak u mamy

                                          Dzień Dobry TVN

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości