Choć co dom, a właściwie kuchnia, to nieco inna receptura, podzielimy się z Wami najbardziej klasyczną, podstawową wersją przepisu na biszkopt z truskawkami. Bez dodatku galaretki czy budyniu, które świetnie się komponują z podstawową wersją, ale nie są niezbędne, aby to ciasto cieszyło podniebienia jego „zjadaczy”.
Przepis na biszkopt z truskawkami
Składniki na biszkopt z truskawkami:
- szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia (lub 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - wtedy 3/4 mąki pszennej)
- cukier z prawdziwą wanilią
- świeże truskawki
- 2-3 łyżki kaszy manny
- cukier puder do posypania
- ewentualnie listki mięty dla ozdoby
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania biszkopta z truskawkami:
- Truskawki opłukać i odsączyć. Pozostawić do wyschnięcia.
- Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Cukier ma się rozpuścić, nie powinien być wyczuwalny pod palcami.
- Do ubitej piany dodawać po żółtku i nadal ubijać do otrzymania jednolitej masy jajecznej.
- Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia (lub 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej) oraz cukrem z prawdziwą wanilią.
- Mąkę z dodatkami przesypywać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników i uniknięcia grud.
- Przełożyć ciasto do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Brzegów niczym nie smarować.
- Wierzch posypać 2 łyżkami kaszy manny - wchłonie nadmiar soku z truskawek.
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, np. plasterki lub połówki i wymieszać z łyżeczką kaszy manny
- Rozsypać lub ułożyć truskawki na cieście i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 - 50 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można udekorować listkiem mięty.
- Jeść i cieszyć się truskawkowym biszkoptem jak dawniej!
saulgranda/Getty Images
Dania z truskawkami - przepisy
Biszkopt z galaretką i truskawkami – przepis
Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia
Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami
Zobacz video: Ciasto jak u mamy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: