Polędwiczki wieprzowe z chutneyem truskawkowym
- 4 Polędwiczki wieprzowe
- 3 łyżki tymianku
- 50 ml wiśniówki
- 80 ml oleju
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Jak przygotować polędwiczki?
- Mięso oczyść z błon, natrzyj tymiankiem, posyp solą i pieprzem. Obsmażaj na tłuszczu ze wszystkich stron przez 5 minut z każdej strony. W trakcie smażenia dodaj wiśniówkę.
- Polędwiczki krój na ładne plastry, ułóż na chutneyu.
Składniki na chutney truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml białego octu winnego
- 200 g cukru
- sól
Jak przygotować chutney truskawkowy?
- Truskawki pozbaw szypułek. Następnie posiekaj je na mniejsze części. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę i truskawki podlej małą ilością wody i duś pod przykryciem, gdy zmiękną, dodaj drobno posiekany imbir, połowę octu i duś jeszcze przez 30 minut. Następnie dodaj resztę octu oraz cukier, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli.
- Gotuj na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.
Zielona sałatka z wędzonym pstrągiem, truskawkami, bryndzą i awokado
Składniki na sałatkę z truskawkami:
- 2/3 rodzaje sałat postrzępione
- 200 g wędzonego pstrąga lub łososia
- 2 szt. dojrzałego awokado
- 100 g orzechów piniowych lub pestek słonecznika
- 1 zielony ogórek
- 12 truskawek
- 150 g bryndzy
- 200 g jogurtu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- sok z ½ cytryny
- łyżeczka cukru
- ząbek czosnku
Jak przygotować sałatkę z truskawkami?
- Awokado obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń pestkę i pokrój w paski. Następnie skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórek umyj, obierz i pokrój w pół plastry o grubości 1 cm.
- Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj do niej pozostałe przygotowane składniki oraz uprażone orzechy. Na wierzch porwij pstrąga oraz pokrusz ser.
- Sałatkę polej zmiksowanym sosem z jogurtu, oliwy, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Całość delikatnie wymieszaj.
Roladki z piersi kurczaka z kozim serem, orzechami włoskimi i truskawkami
Składniki na roladki z kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka po około 120 gramów
- 200 g twardego sera koziego
- garść orzechów włoskich
- 15 truskawek
- szklanka mąki
- szklanka bułki tartej
- 2-3 jajka
- łyżka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Jak przygotować roladki z kurczaka?
- Piekarnik rozgrzej do 160 st. C.
- Orzechy włoskie delikatnie posiekaj i upraż na suchej patelni, po czym odstaw do ostygnięcia. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek sera koziego, pokrojone w ćwiartki truskawki i orzechy. Roladki zwiń jak najściślej (aby upewnić się, że się nie rozpadną możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami).
- Przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem) na koniec w bułce tartej.
- Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz przez 10 minut.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego
Frytki na różne sposoby, ziemniaki zapiekane i babka. Najlepsze przepisy Jaśka Kuronia
Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl .
Autor: Jola Marat
Źródło: Jasiek Kuroń
podziel się: