Frytki na różne sposoby, ziemniaki zapiekane i babka. Najlepsze przepisy Jaśka Kuronia

Frytki belgijskie jak ze smażalni
Ziemniaki, grule, kartofle - co z nich przygotować? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia na frytki belgijskie z sosem tatarskim, fitfrytki, serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback, babkę i ziemniaczki zapiekane w parmezanie. Które danie wybierasz?

Frytki belgijskie z sosem tatarskim:

Składniki na frytki belgijskie:

  • kilka ziemniaków o odpowiedniej długości – od 10 do 14 cm – odmiana bintje, Melody lub gold Jukon, w Polsce może być Denar
    • wołowy łój lub olej rzepakowy do smażenia
      • sól

        Jak przygotować frytki belgijskie?

        1. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o specyficznych wymiarach (dł. 5 – 12 cm, szer. 9 – 14 mm). Osusz i smaż w tłuszczu nagrzanym do ok. 140 st. C przez 6 minut. Wyjmij odstaw do osuszenia i ostygnięcia. Zajmie to około 30 minut, ale lepiej poczekać przynajmniej godzinę.
          1. Po tym czasie smaż frytki w temperaturze 175 st. C przez 3 – 4 minuty. Serwuj z sosem tatarskim.

            Składniki na sos tatarski:

            • 200 g majonezu
              • 200 g jogurtu greckiego
                • 3 ogórki konserwowe
                  • 10 marynowanych grzybków
                    • 1/2 cebuli (białej lub czerwonej)
                      • 1/2 pęczku szczypiorku
                        • opcjonalnie 2 łyżki koperku

                          Jak przygotować sos tatarski?

                          Wszystkie składniki drobno posiekaj. Połącz z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, możesz lekko dosłodzić cukrem i ponownie wymieszać.

                          Fitfrytki

                          Składniki na fitfrytki:

                          • 1 kg ziemniaków o dużej ilości skrobi (klasa B) np. denar, lord
                            • łyżka oleju
                              • łyżka słodkiej papryki
                                • łyżeczka mielonych ziaren kolendry
                                  • łyżeczka pieprzu ziołowego
                                    • łyżeczka czosnku granulowanego
                                      • łyżeczka soli

                                        Jak przygotować fitfrytki?

                                        1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C z termoobiegiem.
                                          1. Ziemniaki obierz i pokrój na frytki. Osusz przez kilkanaście minut. Natrzyj olejem, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
                                            1. Rozłóż na papierze do pieczenia, tak, aby frytki się nie stykały i piecz około 25 minut lub do odpowiedniego zbrązowienia.

                                              Serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback

                                              Składniki na ziemniaki serowo-boczkowe:

                                              • 8 średniej wielkości ziemniaków
                                                • 10 łyżek oleju
                                                  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
                                                    • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
                                                      • 1/2 posiekanej papryczki pepperoni
                                                        • 1/3 słodkiej papryki lub papryki wędzonej
                                                          • sól, pieprz
                                                            • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                              • kilka obsmażonych plastrów boczku
                                                                • ostry ser do posypania przed podaniem, np. cheddar, bursztyn, parmezan lub grana padano

                                                                  Jak przygotować serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback?

                                                                  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, bez termoobiegu.
                                                                    1. Ziemniaki dobrze umyj i osusz, a następnie ponacinaj od góry w odstępach co 2 mm, ale nie przecinaj ich do spodu, tak do 2/3 wysokości. Aby ułatwić sobie życie, możesz położyć wzdłuż ziemniaka ołówek – będzie służył za ogranicznik.
                                                                      1. W misce przygotuj olej ze wszystkimi dodatkami oprócz natki pietruszki, sera i boczku. Dobrze wymieszaj i zachowaj połowę na później. Tak przyrządzoną miksturą smaruj pędzlem ziemniaki, aby lepiej się rozprowadziła, możesz rozewrzeć delikatnie nacięcia.
                                                                        1. Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem, aby uchronić przed przywieraniem. Ułóż ziemniaki w naczyniu i zapiekaj przez 40 minut. Dodaj natkę pietruszki, Ser i pokrojony boczek dodaj do oleju i posmaruj nim ziemniaki. Wstaw na ostatnie 5 – 10 minut.

                                                                          Ziemniaczki zapiekane w parmezanie i ziołach

                                                                          Składniki na zapiekane ziemniaczki:

                                                                          • 1 kg niewielkich zwartych ziemniaków (typ A lub AB), mogą być młode
                                                                            • 2 – 3 łyżki oliwy
                                                                              • 100 g masła
                                                                                • 50 g parmezanu lub innego twardego dojrzałego sera
                                                                                  • 2 czubate łyżki ziół prowansalskich
                                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                        Jak przygotować zapiekane ziemniaczki?

                                                                                        1. Do zimnego piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z masłem w środku i ustaw 200 st. C bez termoobiegu. Ziemniaki przekrój w poprzek na połówki. Polej je oliwą, dopraw solą, przeciśniętym czosnkiem i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Zostaw pozostałość oliwy po mieszaniu.
                                                                                          1. Ziemniaki ponacinaj "na szachownicę" od przeciętej strony.
                                                                                            1. Kiedy masło się rozpuści, dodaj do niego parmezan wymieszany z ziołami prowansalskimi, rozmieszaj i poukładaj ziemniaki płaską stroną (od nacięcia). Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 40 minut lub do miękkości.

                                                                                              Babka ziemniaczana

                                                                                              Składniki na babkę ziemniaczaną:

                                                                                              • 1,5 kg ziemniaków
                                                                                                • 2 spore cebule
                                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                                    • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
                                                                                                      • 200 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę
                                                                                                        • 4 czubate łyżki mąki pszennej
                                                                                                          • 2 jajka "L"
                                                                                                            • 2 łyżki suszonego majeranku
                                                                                                              • łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                                                                • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
                                                                                                                  • łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

                                                                                                                    Jak przygotować babkę ziemniaczaną?

                                                                                                                    1. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Ziemniaki obierz i zetrzyj jak do placków ziemniaczanych.
                                                                                                                      1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż do lekkiego zrumienienia na oleju razem z boczkiem i łopatką. Połącz ziemniaki z mięsem i cebulą
                                                                                                                        1. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
                                                                                                                          1. Do dwóch nasmarowanych olejem mniejszych keksówek wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz bez termoobiegu przez około godzinę lub suchego patyczka.

                                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                                            Zielone dania Darii Ładochy. Jak połączyć ze sobą warzywa, by zjeść pożywne i smaczne potrawy?

                                                                                                                            Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"

                                                                                                                            Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

                                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                                                            Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości