Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"

Światowy Dzień Hamburgera
28 maja obchodzimy wyjątkowe święto: Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji finalistka 9. edycji programu "Masterchef", Sylwia Garska-Chmarycz przygotuje nie jedną, a dwie propozycje: burgera wołowego z marynowaną cebulą, a w wersji wege - burgera z buraka. Do tego pieczarki faszerowane, a na deser: mirabelki pod pierzynką.

Pieczarki faszerowane

Składniki na pieczarki faszerowane:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • kostka masła
  • 200 g sera chedar
  • czosnek
  • nać pietruszki
  • rukola

Jak przygotować pieczarki faszerowane:

Pieczarki obieramy, nóżki pieczarek kroimy w kosteczkę wraz z cebulą podpiekamy na patelni, dodajemy czosnek i przyprawy, całość mieszamy ze startym serem. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę, farsz wkładamy do kapelusza pieczarka, i zapiekamy w piekarniku. Całość podajemy na rukoli.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Burgery z buraka z placuszkiem gryczanym

Składniki na burgery z buraka z placuszkiem gryczanym:

  • 4 buraki
  • 3 bułki
  • ser halloumi
  • rukola
  • łyżka musztardy miodowej
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • pikle

Placuszki gryczane:

  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • szalotka
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz

Jak przygotować burgery z buraka z placuszkiem gryczanym:

Buraki ugotować do miękkości pokroić na drobną kostkę, dodać. Pokrojoną w kostkę cebulę, wycisnąć ząbek czosnku, łyżkę musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem dodać jajko i obtoczyć w bułce tartej lub dowolnej panierce usmażyć na patelni. Bułkę lekko zapiec w piekarniku lub na patelni. Ser halloumi zgrilować, placuszek z kaszy gryczanej: kaszę ugotować, doprawić do smaku dodać jajko i usmażyć na patelni. Wszystkie składniki ułożyć na bułce polać majonezem i keczupem, przełożyć piklami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Burgery wołowe z marynowaną cebulą

Składniki na burgery wołowe z marynowaną cebulą:

  • 3 bułki
  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • sałata lodowa
  • pikle
  • pomidor
  • cebula marynowana
  • musztarda miodowa
  • majonez
  • jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Jak przygotować burgery wołowe z marynowaną cebulą:

Mięso posiekać dość drobno dodać łyżkę musztardy, pieprz uformować burgera usmażyć z jednej strony, po przełożeniu mięsa położę plaster sera tostowego , podsmażyć . Na bułce ułożyć sałatę, warzywa, cebulę marynowana, pikle, mięso, następnie kolejna część bułki. Drugiego mięso i warstwami warzywa, wszystko polać sosem czosnkowym i keczupem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Mirabelki pod pierzynką

Składniki na mirabelki pod pierzynką:

  • 1 kg mirabelek
  • 0,5 kg cukru
  • 150 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Jak przygotować mirabelki pod pierzynką?

Mirabelki oczyszczamy z pestek, płuczemy i wrzucamy na patelnię, w międzyczasie dodajemy cukier, chwilę karmelizujemy i po około 5 minutach dodajemy whisky, do odparowania, odstawiamy. Do mąki dodajemy posiekane masło i rozcieramy palami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, płatki owsiane i migdałowe, wymieszać. Białka ubić z odrobiną cukru i soli położyć na mirabelkach, gotową kruszonkę równomiernie rozłożyć na wierzchu białek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 25-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Podawać przestygnięte.

Zobacz więcej:

Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

Sos tahini – jak zrobić? Z czym podawać?

Autor: Katarzyna Lackowska

Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz

podziel się:

Pozostałe wiadomości