Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"

Światowy Dzień Hamburgera
28 maja obchodzimy wyjątkowe święto: Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji finalistka 9. edycji programu "Masterchef", Sylwia Garska-Chmarycz przygotuje nie jedną, a dwie propozycje: burgera wołowego z marynowaną cebulą, a w wersji wege - burgera z buraka. Do tego pieczarki faszerowane, a na deser: mirabelki pod pierzynką.

Pieczarki faszerowane

Składniki na pieczarki faszerowane:

  • 1 kg pieczarek
    • 2 cebule
      • kostka masła
        • 200 g sera chedar
          • czosnek
            • nać pietruszki
              • rukola

                Jak przygotować pieczarki faszerowane:

                Pieczarki obieramy, nóżki pieczarek kroimy w kosteczkę wraz z cebulą podpiekamy na patelni, dodajemy czosnek i przyprawy, całość mieszamy ze startym serem. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę, farsz wkładamy do kapelusza pieczarka, i zapiekamy w piekarniku. Całość podajemy na rukoli.

                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                Burgery z buraka z placuszkiem gryczanym

                Składniki na burgery z buraka z placuszkiem gryczanym:

                • 4 buraki
                  • 3 bułki
                    • ser halloumi
                      • rukola
                        • łyżka musztardy miodowej
                          • czerwona cebula
                            • 2 ząbki czosnku
                              • jajko
                                • olej do smażenia
                                  • sól, pieprz
                                    • pikle

                                      Placuszki gryczane:

                                      • 200 g kaszy gryczanej palonej
                                        • szalotka
                                          • jajko
                                            • łyżka mąki pszennej
                                              • czosnek niedźwiedzi
                                                • sól, pieprz

                                                  Jak przygotować burgery z buraka z placuszkiem gryczanym:

                                                  Buraki ugotować do miękkości pokroić na drobną kostkę, dodać. Pokrojoną w kostkę cebulę, wycisnąć ząbek czosnku, łyżkę musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem dodać jajko i obtoczyć w bułce tartej lub dowolnej panierce usmażyć na patelni. Bułkę lekko zapiec w piekarniku lub na patelni. Ser halloumi zgrilować, placuszek z kaszy gryczanej: kaszę ugotować, doprawić do smaku dodać jajko i usmażyć na patelni. Wszystkie składniki ułożyć na bułce polać majonezem i keczupem, przełożyć piklami.

                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                  Burgery wołowe z marynowaną cebulą

                                                  Składniki na burgery wołowe z marynowaną cebulą:

                                                  • 3 bułki
                                                    • 0,5 kg polędwicy wołowej
                                                      • sałata lodowa
                                                        • pikle
                                                          • pomidor
                                                            • cebula marynowana
                                                              • musztarda miodowa
                                                                • majonez
                                                                  • jajko
                                                                    • olej do smażenia
                                                                      • sól, pieprz

                                                                        Jak przygotować burgery wołowe z marynowaną cebulą:

                                                                        Mięso posiekać dość drobno dodać łyżkę musztardy, pieprz uformować burgera usmażyć z jednej strony, po przełożeniu mięsa położę plaster sera tostowego , podsmażyć . Na bułce ułożyć sałatę, warzywa, cebulę marynowana, pikle, mięso, następnie kolejna część bułki. Drugiego mięso i warstwami warzywa, wszystko polać sosem czosnkowym i keczupem.

                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                        Mirabelki pod pierzynką

                                                                        Składniki na mirabelki pod pierzynką:

                                                                        • 1 kg mirabelek
                                                                          • 0,5 kg cukru
                                                                            • 150 g mąki
                                                                              • 200 g masła
                                                                                • 2 jajka
                                                                                  • 4 łyżki płatków owsianych
                                                                                    • 4 łyżki płatków migdałowych

                                                                                      Jak przygotować mirabelki pod pierzynką?

                                                                                      Mirabelki oczyszczamy z pestek, płuczemy i wrzucamy na patelnię, w międzyczasie dodajemy cukier, chwilę karmelizujemy i po około 5 minutach dodajemy whisky, do odparowania, odstawiamy. Do mąki dodajemy posiekane masło i rozcieramy palami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, płatki owsiane i migdałowe, wymieszać. Białka ubić z odrobiną cukru i soli położyć na mirabelkach, gotową kruszonkę równomiernie rozłożyć na wierzchu białek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 25-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Podawać przestygnięte.

                                                                                      Zobacz więcej:

                                                                                      Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

                                                                                      Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

                                                                                      Sos tahini – jak zrobić? Z czym podawać?

                                                                                      Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                      Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości