Pieczarki faszerowane
Składniki na pieczarki faszerowane:
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- kostka masła
- 200 g sera chedar
- czosnek
- nać pietruszki
- rukola
Jak przygotować pieczarki faszerowane:
Pieczarki obieramy, nóżki pieczarek kroimy w kosteczkę wraz z cebulą podpiekamy na patelni, dodajemy czosnek i przyprawy, całość mieszamy ze startym serem. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę, farsz wkładamy do kapelusza pieczarka, i zapiekamy w piekarniku. Całość podajemy na rukoli.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Burgery z buraka z placuszkiem gryczanym
Składniki na burgery z buraka z placuszkiem gryczanym:
- 4 buraki
- 3 bułki
- ser halloumi
- rukola
- łyżka musztardy miodowej
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- pikle
Placuszki gryczane:
- 200 g kaszy gryczanej palonej
- szalotka
- jajko
- łyżka mąki pszennej
- czosnek niedźwiedzi
- sól, pieprz
Jak przygotować burgery z buraka z placuszkiem gryczanym:
Buraki ugotować do miękkości pokroić na drobną kostkę, dodać. Pokrojoną w kostkę cebulę, wycisnąć ząbek czosnku, łyżkę musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem dodać jajko i obtoczyć w bułce tartej lub dowolnej panierce usmażyć na patelni. Bułkę lekko zapiec w piekarniku lub na patelni. Ser halloumi zgrilować, placuszek z kaszy gryczanej: kaszę ugotować, doprawić do smaku dodać jajko i usmażyć na patelni. Wszystkie składniki ułożyć na bułce polać majonezem i keczupem, przełożyć piklami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Burgery wołowe z marynowaną cebulą
Składniki na burgery wołowe z marynowaną cebulą:
- 3 bułki
- 0,5 kg polędwicy wołowej
- sałata lodowa
- pikle
- pomidor
- cebula marynowana
- musztarda miodowa
- majonez
- jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Jak przygotować burgery wołowe z marynowaną cebulą:
Mięso posiekać dość drobno dodać łyżkę musztardy, pieprz uformować burgera usmażyć z jednej strony, po przełożeniu mięsa położę plaster sera tostowego , podsmażyć . Na bułce ułożyć sałatę, warzywa, cebulę marynowana, pikle, mięso, następnie kolejna część bułki. Drugiego mięso i warstwami warzywa, wszystko polać sosem czosnkowym i keczupem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Mirabelki pod pierzynką
Składniki na mirabelki pod pierzynką:
- 1 kg mirabelek
- 0,5 kg cukru
- 150 g mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki płatków migdałowych
Jak przygotować mirabelki pod pierzynką?
Mirabelki oczyszczamy z pestek, płuczemy i wrzucamy na patelnię, w międzyczasie dodajemy cukier, chwilę karmelizujemy i po około 5 minutach dodajemy whisky, do odparowania, odstawiamy. Do mąki dodajemy posiekane masło i rozcieramy palami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, płatki owsiane i migdałowe, wymieszać. Białka ubić z odrobiną cukru i soli położyć na mirabelkach, gotową kruszonkę równomiernie rozłożyć na wierzchu białek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 25-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Podawać przestygnięte.
Zobacz więcej:
Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?
Sos tahini – jak zrobić? Z czym podawać?
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN