Materiał promocyjny

Imieninowe desery dla Basi. Przedświąteczne słodkości z kawą w roli głównej

Kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem 
Kawowy sernik baskijski ze słonym karmelem 
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Przedświąteczne tygodnie to czas, kiedy szukamy słodkich rytuałów, które wprowadzą nas w magiczny nastrój Bożego Narodzenia. Warto wtedy sięgnąć po pyszne desery kawowe, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała Daria Ładocha. Świętnie nadadzą się też do celebrowania imienin Barbary, które wypadają 4 grudnia.

Kucharka przyrządziła sernik z białą czekoladą i kawą, piernik kawowy, a także kawowe tiramisu. Do ich zrobienia wykorzystała świąteczne napoje kawowe Starbucks. Przepisy znajdziecie poniżej.

Sernik z białą czekoladą i kawą

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek digestive lub herbatników,
  • 80 g masła, roztopionego.

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu sernikowego (lub Philadelphia pół na pół z twarogiem, 300 g + 300 g),
  • 250 g białej czekolady,
  • 200 ml Starbucks White Chocolate Mocha (schłodzonej),
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej,
  • 150 ml śmietanki 30–36%,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 2–3 łyżki Starbucks White Chocolate Mocha (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Spód: Ciastka rozkrusz na piasek, a potem wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem i dociśnij. Wstaw do lodówki na 10 minut.

Masa serowa: Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (krótko, mieszając). W misie zmiksuj krótko: twaróg, cukier, wanilię, mąkę i sól. Dodawaj po jednym jajku, miksując bardzo krótko, tylko do połączenia. Potem powoli wlej wystudzoną białą czekoladę. Dodaj śmietankę i 200 ml kawy Starbucks White Chocolate Mocha. Krótko wymieszaj - masa ma być jednolita, ale nie napowietrzona.

Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (góra–dół). Wstaw sernik i piecz przez 70-80 minut – środek ma być lekko galaretowaty. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw na 20 minut. Wyjmij sernik i studź całkowicie, potem schłódź przez minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).

Piernik kawowy

Składniki mokre:

  • 250 ml napoju kawowego Starbucks Latte,
  • 150 g masła,
  • 150 g miodu,
  • 2 jajka,
  • 100 g brązowego cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki suche:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie – podkręca kolor i smak).

Dodatkowo:

  • 50–100 g posiekanej czekolady białej lub ciemnej,
  • orzechy włoskie lub pekany (opcjonalnie).

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady (biała – słodsza, lub deserowa – bardziej piernikowo-kawowa),
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 2–3 łyżki napoju Starbucks (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Mokre składniki: W rondelku podgrzej masło, miód i 250 ml Starbucks Latte, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestudzenia. W misce ubij jajka z cukrem na jasną masę. Dodaj wanilię i cienkim strumieniem wlej przestudzoną mieszankę kawowo–miodową.

Suche składniki: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek, przyprawę piernikową, cynamon, sól i kakao. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia. Dodaj czekoladę i/lub orzechy.

Pieczenie: Nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra–dół). Przelej masę do formy wyłożonej papierem. Piecz przez 45–55 minut – patyczek ma być suchy, ale piernik miękki. Po upieczeniu ostudź przez 10 minut w formie, potem wystudź na kratce.

Polewa: Podgrzej śmietankę, zalej nią posiekaną czekoladę. Wymieszaj na gładką masę. Jeśli chcesz aromatyczniejszy efekt, dodaj 2–3 łyżki napoju Starbucks. Wylej na wystudzony piernik.

Kawowe tiramisu

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone (schłodzonego),
  • 200 ml śmietanki 30–36% (schłodzonej),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Składniki na warstwę kawową:

  • 250 ml napoju kawowego Starbucks (wybierz ulubiony),
  • 2 łyżki mocnej kawy,
  • 2–3 łyżki likieru amaretto lub kawowego (opcjonalnie),
  • opakowanie biszkoptów podłużnych.

Do posypania:

  • kakao,
  • świeże maliny.

Przygotowanie:

Krem: W misie ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią na sztywną, ale nie przetartą masę. Dodaj mascarpone i miksuj chwilę, tylko do połączenia - krem ma być gładki i puszysty.

Kawa: W miseczce połącz 250 ml napoju Starbucks z amaretto (jeśli używasz). Jeśli chcesz intensywniejszego smaku, dodaj 2 łyżki espresso lub kawy rozpuszczalnej. Napój Starbucks jest słodszy niż espresso, więc nie trzeba dodatkowego cukru.

Składanie tiramisu: Szybko zanurzaj biszkopty w napoju kawowym, dosłownie na sekundę, żeby nie rozmoczyły się za bardzo. Układaj je w formie jeden obok drugiego. Nałóż połowę kremu. Powtórz warstwy: biszkopty-krem. Wygładź wierzch, wstaw do lodówki na 4 godziny, a następnie posyp kakao i dodaj maliny.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości