Przepisy kulinarne

Sos tahini – jak zrobić? Z czym podawać?

Sos tahini jest ważnym elementem zarówno kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej, jak i chińskiej czy japońskiej. Znany przede wszystkim jako składnik humusu i chałwy. Pasty tahini wykorzystuje się także do wielu innych dań, a przepis na masło sezamowe jest tak prosty, że bez problemu można zrobić je samemu.

Masło sezamowe jest znane w kuchniach świata od bardzo dawna. Trudno natomiast ustalić, kto pierwszy wpadł na pomysł, jak zrobić tahini. Uprawa sezamu była bowiem równie ważna w Babilonie, jak i w Indiach.

Pasta tahini – przepis na zdrowie. Co to jest tahini?

Pasta sezamowa tahini powstaje na bazie lekko podprażonych ziaren sezamu, które następnie uciera się do uzyskania konsystencji przypominającej masło. Sos z tahini można zrobić zarówno z łuskanych (bardziej popularna wersja), jak i niełuskanych ziaren sezamu (kuchnia wschodniej Azji). W tej drugiej wersji pasta jest nieco bardziej gorzka. Zarówno sklepowe, jak i domowe tahini powinno właściwie opierać się tylko na dwóch składnikach: ziarnach sezamu i oleju (najlepiej sezamowym).

Tahini – właściwości

Co to jest tahini , już wiemy, natomiast często nie doceniamy zdrowotnych właściwości tej pasty. Przede wszystkim ze względu na obecne w sezamie węglowodany, proteiny i aminokwasy jest on bardzo dobrze przyswajalny przez nasz układ pokarmowy. Sezam to cenne źródło białka, witamin A, E i tych z grupy B. Obecne w nim fitosterole obniżają poziom cholesterolu we krwi, a unikalny sezamol i sezamolina to cenne przeciwutleniacze.

Pasta tahini – zastosowanie

Sos tahini zachowuje większość cennych właściwości sezamu. Dlatego też w kuchni dietetycznej oraz prozdrowotnej tak często pojawia się tahini. Pozytywnie działa na osoby zmagające się z wysokim cholesterolem, niedoborami białka (nietolerancją laktozy), obniżoną odpornością, a także na osoby narażone na choroby serca i raka prostaty.

Pasta tahini – jak zrobić?

Przepis na tahini jest bardzo prosty, natomiast wymaga spełnienia kilku warunków. Domowa pasta tahini jest zdecydowanie zdrowsza i lepsza od jej sklepowej wersji, do jej wykonania potrzebujemy jednak dobrych gatunkowo ziaren. To pierwszy warunek. Drugi to mocny blender. Zwykły, o słabej mocy, z ziarnami na pastę tahini po prostu sobie nie poradzi.

Jak zrobić pastę tahini? Do przygotowania pasty sezamowej tahini potrzebujemy 1 szklankę ziaren sezamu. Należy:

· uprażyć ziarna uważnie, aby się nie przypaliły;

· ostudzić ziarna i przełożyć je do blendera,

· zblendować około 4-10 minut, dodając od 2 do 3 łyżek oliwy z oliwek lub oleju sezamowego.

Jeśli zależy nam na bardziej dietetycznej wersji sosu tahini, możemy albo całkowicie zrezygnować z oleju, albo ograniczyć ilość do maksimum 1 łyżki.

Tahini – do czego ją wykorzystać?

Tahini pasta stanowi jeden z podstawowych składników humusu . Przygotowujemy go, ucierając razem ugotowaną i zmiażdżoną ciecierzycę, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz właśnie tahini. Do smaku doprawiamy wybranych przyprawami, m.in.: czarnuszką lub kminem rzymskim.

Znane przepisy z tahini to także te na baba ghanoush , czyli charakterystyczny bliskowschodni krem z bakłażana. Upieczony w piekarniku bakłażan obieramy i kroimy. Mieszamy z czosnkiem, tahini, cytryną i oliwą. Baba ghanoush świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek. Można wzbogacić go jogurtem, natką lub słodką papryką.

Sos tahini można wykorzystać do tworzenia dipów i kremów , którymi wzbogacać możemy smak mięsa i ryb. Jak go zrobić? Wystarczy dodać do tahini jogurt naturalny, czarnuszkę, doprawić ostrą lub słodką papryką lub kminem rzymskim

Tahini pasta sezamowa doskonale nadaje się również do tworzenia różnorodnych smarowideł na kanapki. Hummus i baba ghanoush mogą posłużyć jedynie za punkt wyjścia. Sos tahini można tak naprawdę zblendować z każdą kompozycją ugotowanych lub upieczonych warzyw. W ten sposób możemy stworzyć najbardziej odpowiadające nam kompozycje smakowe.

Potrawy z pastą tahini. Tahini – z czym jeść?

Słodko-kwaśny sos i masło sezamowe – przepis

Pasta z tahini stanowi wartościowy składnik dressingów do sałatek i pieczonych/grillowanych warzyw. Aby stworzyć idealny słodko-kwaśny sos, potrzebujemy:

· ¼ szklanki tahini,

· 1 łyżkę syropu klonowego,

· sok z połówki cytryny,

· opcjonalnie 2-4 łyżki wody.

Wszystko mieszamy razem do uzyskania spójnej konsystencji.

Wiele osób narzeka, że kasza czy quinoa jako dodatki do mięsa czy ryb często są bezsmakowe. Problem ten można rozwiązać właśnie dzięki tahini. Wystarczy do ugotowanej kaszy dodać łyżeczkę pasty oraz pietruszkę.

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
2
0