Sos tahini jest ważnym elementem zarówno kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej, jak i chińskiej czy japońskiej. Znany przede wszystkim jako składnik humusu i chałwy. Pasty tahini wykorzystuje się także do wielu innych dań, a przepis na masło sezamowe jest tak prosty, że bez problemu można zrobić je samemu.
Czarny, biały, czerwony czy brązowy? Jaki sezam jest najlepszy? Dlaczego należy go mielić przed spożyciem? W cyklu Naturalnie! Agnieszka Cegielska i sezam - maleńkie ziarenka zawierające łatwo przyswajalny wapń, witaminy z grupy B, antyoksydanty, żelazo, witaminę E, potas i magnez. Komu polecane są okłady z namoczonego sezamu?
W kuchni Dzień Dobry TVN Maia Sobczak, autorka bloga "Qmam kasze", przygotowała kilka potraw z kaszą w roli głównej. Przekonajcie się, jak smakuje kremowy mus migdałowy z różanym jabłkiem, sałatka ze świeżego szpinaku z sosem gruszkowym, kasza gryczana z czerwoną cebulą, kolendrą, kiełkami fasoli mung i czarnym sezamem oraz kasza w buraczano-jabłkowym towarzystwie. Skąd ta miłość do kaszy?
Yayoi Kusama to japońska rzeźbiarka, malarka, pisarka, aktywistka polityczna i performerka. Słynie z niebanalnego wykorzystywania zwykłych kropek. To jej obrazami inspirowała się w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski udowodnił, że w krótkim czasie można przygotować pyszny i pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się sami!
Oryginalne, wegetariańskie potrawy z sezamem w roli głównej, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło. W ich sezamowym menu znalazły się m.in.: buraki z sosem koperkowo-sezamowym, pieczone ziemniaki z sosem sezamowo-jogurtowym oraz tempura z sezamem. Wypróbujcie ich przepisy!