Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East nNws
Buraki z sosem koperkowo-sezamowym
Składniki:
½ kg buraków
pęczek koperku
3 łyżki pasty tahini
1/4 szklanki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
cytryna
kilka plastrów parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w łupinach na parze aż będą miękkie (ok. 40 minut). Następnie obieramy i kroimy w dużą kostkę. Koperek bardzo drobno kroimy. Pastę tahini miksujemy w blenderze z oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz sok z cytryny. Całość ponownie mielimy i łączymy z pokrojonym koperkiem. Buraki polewamy sosem i ozdabiamy plastrami parmezanu.
Pieczone ziemniaki z sosem sezamowo-jogurtowym
Składniki:
1kg ziemniaków
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól kamienna do smaku
sos:
400g jogurtu
¼ sezamu
2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka tymianku
1 łyżka uprażonego na suchej patelni kminu rzymskiego
sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i gotujemy 7 minut, odsączamy, mieszamy z oliwą i solą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Wszystkie przyprawy mielimy na proszek i łączymy z jogurtem. Sosem polewamy upieczone ziemniaki.
Przekąska z ryżu i awokado z sezamem
Składniki:
½ szklanki ryżu
1 i ½ szklanki wody
łyżka oleju sezamowego
2 dojrzałe awokado
3 łyżki sezamu jasnego
3 łyżki sezamu czarnego
1 mała czerwona ostra papryczka
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie miękki (ok. 15 minut). Następnie dodajemy olej sezamowy i mieszamy. Z ryżu formujemy małe kulki, które delikatnie spłaszczamy z jednej strony. Awokado kroimy na podłużne kawałki. Sezam (jasny i ciemny) delikatnie podprażamy na suchej patelni. Kawałki awokado skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy z jednej strony w przyprażonym sezamie i układamy na kulkach z ryżu. Ozdabiamy odrobina ostrej papryczki.
Tempura z sezamem
Składniki:
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy, lub grochowej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki sezamu
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
ok. 1 1/2 szklanki wody
olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)
rozmaite warzywa pokrojone w grube słupki
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mąkę ryżową mieszamy z mąką z ciecierzycy lub grochową (ewentualnie można użyć zwykłej białej mąki, ale ciasto nie będzie tak chrupkie), dodajemy sezam, pieprz, sól, wyciśnięty ząbek czosnku i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy, by ciasto nie miało grudek. Warzywa nabijamy na patyczki tak jak szaszłyki (ale maksymalnie po 3 kawałki) zanurzamy w cieście, wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złocisty kolor.
Gomasio - posypka wykorzystywana w kuchni japońskiej, świetna alternatywa dla zwykłej soli
Składniki:
½ szklanki sezamu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Sezam razem z solą prażymy na patelni na złocisty kolor (nie wolno przypalić!!!), delikatnie studzimy i mielimy np. w młynku do kawy.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN