Materiał promocyjny

Kuchnia sezamowa

Kuchnia sezamowa
Kuchnia sezamowa
Oryginalne, wegetariańskie potrawy z sezamem w roli głównej, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło. W ich sezamowym menu znalazły się m.in.: buraki z sosem koperkowo-sezamowym, pieczone ziemniaki z sosem sezamowo-jogurtowym oraz tempura z sezamem. Wypróbujcie ich przepisy!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East nNws

Buraki z sosem koperkowo-sezamowym

Składniki:

½ kg buraków

pęczek koperku

3 łyżki pasty tahini

1/4 szklanki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

cytryna

kilka plastrów parmezanu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki gotujemy w łupinach na parze aż będą miękkie (ok. 40 minut). Następnie obieramy i kroimy w dużą kostkę. Koperek bardzo drobno kroimy. Pastę tahini miksujemy w blenderze z oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz sok z cytryny. Całość ponownie mielimy i łączymy z pokrojonym koperkiem. Buraki polewamy sosem i ozdabiamy plastrami parmezanu.

Pieczone ziemniaki z sosem sezamowo-jogurtowym

Składniki:

1kg ziemniaków

1/3 szklanki oliwy z oliwek

sól kamienna do smaku

sos:

400g jogurtu

¼ sezamu

2 łyżki słodkiej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka tymianku

1 łyżka uprażonego na suchej patelni kminu rzymskiego

sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i gotujemy 7 minut, odsączamy, mieszamy z oliwą i solą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Wszystkie przyprawy mielimy na proszek i łączymy z jogurtem. Sosem polewamy upieczone ziemniaki.

Przekąska z ryżu i awokado z sezamem

Składniki:

½ szklanki ryżu

1 i ½ szklanki wody

łyżka oleju sezamowego

2 dojrzałe awokado

3 łyżki sezamu jasnego

3 łyżki sezamu czarnego

1 mała czerwona ostra papryczka

sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie miękki (ok. 15 minut). Następnie dodajemy olej sezamowy i mieszamy. Z ryżu formujemy małe kulki, które delikatnie spłaszczamy z jednej strony. Awokado kroimy na podłużne kawałki. Sezam (jasny i ciemny) delikatnie podprażamy na suchej patelni. Kawałki awokado skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy z jednej strony w przyprażonym sezamie i układamy na kulkach z ryżu. Ozdabiamy odrobina ostrej papryczki.

Tempura z sezamem

Składniki:

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy, lub grochowej

1/2 szklanki mąki ryżowej

1/4 szklanki sezamu

szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki soli

1 ząbek czosnku

ok. 1 1/2 szklanki wody

olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)

rozmaite warzywa pokrojone w grube słupki

patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Mąkę ryżową mieszamy z mąką z ciecierzycy lub grochową (ewentualnie można użyć zwykłej białej mąki, ale ciasto nie będzie tak chrupkie), dodajemy sezam, pieprz, sól, wyciśnięty ząbek czosnku i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy, by ciasto nie miało grudek. Warzywa nabijamy na patyczki tak jak szaszłyki (ale maksymalnie po 3 kawałki) zanurzamy w cieście, wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złocisty kolor.

Gomasio - posypka wykorzystywana w kuchni japońskiej, świetna alternatywa dla zwykłej soli

Składniki:

½ szklanki sezamu

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Sezam razem z solą prażymy na patelni na złocisty kolor (nie wolno przypalić!!!), delikatnie studzimy i mielimy np. w młynku do kawy.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości