Tempura to jedna z najbardziej znanych japońskich potraw, która cieszy się popularnością na całym świecie. Delikatne ciasto doskonale komponuje się z rybami, owocami morza i warzywami. Można je również spożywać samodzielnie, nosi wtedy nazwę tendon. Pomimo tego, że potrawa utożsamiana jest z Krajem Kwitnącej Wiśni, to jednak nie Japończycy odpowiadają za jej powstanie. Historia tempury zaczyna się w XVI w., w okresie wypraw portugalskich jezuitów do Japonii. To właśnie oni przyczynili się do rozpowszechnienia w tym kraju sushi w panierce, jak też innych wariacji tego dania.
Pakora to bardzo popularna w kuchni indyjskiej przekąska. Najczęściej spożywana jest wraz z herbatą w ciągu dnia, jednak w wielu restauracjach pakorę podaje się jako przystawkę. Czym jest pakora? Pakorą nazywa się danie wykonane z różnych składników, najczęściej warzyw, smażonych w głębokim oleju po uprzednim namoczeniu ich w cieście.
Oryginalne, wegetariańskie potrawy z sezamem w roli głównej, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło. W ich sezamowym menu znalazły się m.in.: buraki z sosem koperkowo-sezamowym, pieczone ziemniaki z sosem sezamowo-jogurtowym oraz tempura z sezamem. Wypróbujcie ich przepisy!