Pakora – warzywa w tempurze. Przepisy, które odmienią Twoją kuchnię

pakora indyjska przepis
DronG/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Pakora to bardzo popularna w kuchni indyjskiej przekąska. Najczęściej spożywana jest wraz z herbatą w ciągu dnia, jednak w wielu restauracjach pakorę podaje się jako przystawkę. Czym jest pakora? Pakorą nazywa się danie wykonane z różnych składników, najczęściej warzyw, smażonych w głębokim oleju po uprzednim namoczeniu ich w cieście.

Pakora przyrządzana jest najczęściej z warzyw. Jednak nie tylko. W ten sam sposób przygotować można kawałki ryb, krewetek, kurczaka, grzybów, kalmarów i wielu innych składników. Przekąskę tę podaje się solo lub z ryżem, surowymi warzywami, albo sosami.

Pakora i tempura – podobne przekąski, które jednak nie są takie same

Warzywa lub mięso zanurzone w cieście i smażone na głębokim oleju ma dwie nazwy. Pierwsza z nich to pakora (lub pakora masala od stosowanych przypraw masala) i jest używana w Indiach. Przekąska ta znana jest przede wszystkim w południowej części kraju. To samo danie w kuchni japońskiej nazywane jest tempurą. Do wykonania można wykorzystać niemal wszystko – kawałeczki mięsa, owoców morza, ryb, warzyw. Chociaż obydwie przekąski są do siebie bardzo podobne, różnią się jednym dodatkiem. W cieście do pakory stosuje się mąkę z ciecierzycy, natomiast w cieście tempura mąkę kukurydzianą i pszenną. Niezwykłego smaku obydwu tym przekąską zapewniają intensywne przyprawy.

Przekąski charakteryzują się ciekawym wyglądem, delikatnością i chrupkością. Jeżeli przygotowane warzywa lub mięso pokrojone zostaną w małe kawałeczki, mogą stanowić przystawkę. Jeżeli będą to kawałki większe, pakora może stać się daniem głównym, zwłaszcza jeśli dobierzemy do niej syte dodatki.

Pakora – przepis

Indie znane są z pysznych przekąsek zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Poniżej przedstawimy przepis na pakorę z kalafiora i pakorę z kurczaka. Obie receptury są bardzo proste, nie wymagają dużej wiedzy kulinarnej. Przyrządzenie przekąsek jest też niezwykle szybkie.

Pakora z kalafiora – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • ½ główki kalafiora
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub pakora masala
  • 5 łyżek oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj kalafiora i starannie oddziel małe różyczki.
  2. Mąkę przesyp do miseczki i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Następnie dodawaj wodę, aby powstała jednolita masa.
  3. Odstaw przygotowane ciasto na kilkanaście minut, aby zgęstniało. Następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Nagrzej patelnię z olejem. Każdą różyczkę zamocz w przygotowanym cieście, a następnie połóż na rozgrzanej patelni.
  5. Kalafior powinien smażyć się kilka minut, po tym czasie obróć go na drugą stronę i smaż kolejnych kilka minut.
  6. Upieczonego kalafiora przełóż na papierowy ręcznik. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Kurczak pakora (pakora chicken) – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • 3 duże łyżki przyprawy garam masala lub pakora masala
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki oleju (do smażenia)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy, a także mąkę ryżową i mąkę z ciecierzycy umieść w jednym naczyniu i wymieszaj.
  2. Do miski powoli dolewaj wodę, tak aby powstała delikatna masa.
  3. Dokładnie umyj filety i pokrój je na bardzo drobną kostkę.
  4. Pokrojonego kurczaka dodaj do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut.
  5. Rozgrzej na patelni olej i dodaj kurczaka partiami, tak aby kawałki nie skleiły się ze sobą.
  6. Smaż, aż wszystkie kawałeczki kurczaka uzyskają złoty kolor.

Podawanie pakory

Pakorę z kalafiora (podobnie jak warzywa w tempurze) czy kurczaka pakora można podawać na wiele sposobów. Jako przystawki świetnie sprawdzą się solo. Bardzo dobrze smakują z ryżem, kaszą, a także ziemniakami w różnej postaci. Pakorę podaje się również w towarzystwie świeżych sałatek. Doskonale smakuje również z sosami. Jednym z najpopularniejszych sosów do pakory z kalafiora czy z kurczaka jest sos miętowy. Do jego przyrządzenia potrzebny jest tylko jogurt, szczypta soli, szczypta cukru i drobno posiekany pęczek świeżej mięty. Po zmieszaniu tych składników można cieszyć się wyjątkowo smacznym sosem!

Pakora to bardzo smaczna przekąska, którą na pewno warto wykonać samodzielnie – jej przyrządzenie nie jest trudne. Nie wymaga również posiadania dużej ilości składników – rolę główną w tym daniu mogą odgrywać produkty, które akurat masz w lodówce. Ważne, aby pamiętać o mące z ciecierzycy do pakory lub mące kukurydzianej do tempury oraz o aromatycznych mieszankach przypraw.

Jeżeli po upieczeniu zostanie ciasto, można wykorzystać je do upieczenia w tłuszczu maleńkich przekąsek. Samo smażone ciasto jest bardzo smaczne. Podczas smażenia można wykonać z ciasta różne wzory. Tak przyrządzona przekąska może zastąpić paluszki lub chipsy, nadaje się również do piwa oraz do zup kremów.

Zobacz video: Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie

Zobacz też:

Najlepszy przepis na gruzińską adżikę

Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić

Bánh mì – wietnamski tost, hot dog i kanapka w jednym

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości