Pakora przyrządzana jest najczęściej z warzyw. Jednak nie tylko. W ten sam sposób przygotować można kawałki ryb, krewetek, kurczaka, grzybów, kalmarów i wielu innych składników. Przekąskę tę podaje się solo lub z ryżem, surowymi warzywami, albo sosami.
Pakora i tempura – podobne przekąski, które jednak nie są takie same
Warzywa lub mięso zanurzone w cieście i smażone na głębokim oleju ma dwie nazwy. Pierwsza z nich to pakora (lub pakora masala od stosowanych przypraw masala) i jest używana w Indiach. Przekąska ta znana jest przede wszystkim w południowej części kraju. To samo danie w kuchni japońskiej nazywane jest tempurą. Do wykonania można wykorzystać niemal wszystko – kawałeczki mięsa, owoców morza, ryb, warzyw. Chociaż obydwie przekąski są do siebie bardzo podobne, różnią się jednym dodatkiem. W cieście do pakory stosuje się mąkę z ciecierzycy, natomiast w cieście tempura mąkę kukurydzianą i pszenną. Niezwykłego smaku obydwu tym przekąską zapewniają intensywne przyprawy.
Przekąski charakteryzują się ciekawym wyglądem, delikatnością i chrupkością. Jeżeli przygotowane warzywa lub mięso pokrojone zostaną w małe kawałeczki, mogą stanowić przystawkę. Jeżeli będą to kawałki większe, pakora może stać się daniem głównym, zwłaszcza jeśli dobierzemy do niej syte dodatki.
Pakora – przepis
Indie znane są z pysznych przekąsek zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Poniżej przedstawimy przepis na pakorę z kalafiora i pakorę z kurczaka. Obie receptury są bardzo proste, nie wymagają dużej wiedzy kulinarnej. Przyrządzenie przekąsek jest też niezwykle szybkie.
Pakora z kalafiora – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- ½ główki kalafiora
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy
- ½ szklanki wody
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub pakora masala
- 5 łyżek oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj kalafiora i starannie oddziel małe różyczki.
- Mąkę przesyp do miseczki i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Następnie dodawaj wodę, aby powstała jednolita masa.
- Odstaw przygotowane ciasto na kilkanaście minut, aby zgęstniało. Następnie dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej patelnię z olejem. Każdą różyczkę zamocz w przygotowanym cieście, a następnie połóż na rozgrzanej patelni.
- Kalafior powinien smażyć się kilka minut, po tym czasie obróć go na drugą stronę i smaż kolejnych kilka minut.
- Upieczonego kalafiora przełóż na papierowy ręcznik. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Kurczak pakora (pakora chicken) – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chili
- 3 duże łyżki przyprawy garam masala lub pakora masala
- 1 łyżka mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy
- ½ szklanki wody
- 4 łyżki oleju (do smażenia)
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy, a także mąkę ryżową i mąkę z ciecierzycy umieść w jednym naczyniu i wymieszaj.
- Do miski powoli dolewaj wodę, tak aby powstała delikatna masa.
- Dokładnie umyj filety i pokrój je na bardzo drobną kostkę.
- Pokrojonego kurczaka dodaj do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut.
- Rozgrzej na patelni olej i dodaj kurczaka partiami, tak aby kawałki nie skleiły się ze sobą.
- Smaż, aż wszystkie kawałeczki kurczaka uzyskają złoty kolor.
Podawanie pakory
Pakorę z kalafiora (podobnie jak warzywa w tempurze) czy kurczaka pakora można podawać na wiele sposobów. Jako przystawki świetnie sprawdzą się solo. Bardzo dobrze smakują z ryżem, kaszą, a także ziemniakami w różnej postaci. Pakorę podaje się również w towarzystwie świeżych sałatek. Doskonale smakuje również z sosami. Jednym z najpopularniejszych sosów do pakory z kalafiora czy z kurczaka jest sos miętowy. Do jego przyrządzenia potrzebny jest tylko jogurt, szczypta soli, szczypta cukru i drobno posiekany pęczek świeżej mięty. Po zmieszaniu tych składników można cieszyć się wyjątkowo smacznym sosem!
Pakora to bardzo smaczna przekąska, którą na pewno warto wykonać samodzielnie – jej przyrządzenie nie jest trudne. Nie wymaga również posiadania dużej ilości składników – rolę główną w tym daniu mogą odgrywać produkty, które akurat masz w lodówce. Ważne, aby pamiętać o mące z ciecierzycy do pakory lub mące kukurydzianej do tempury oraz o aromatycznych mieszankach przypraw.
Jeżeli po upieczeniu zostanie ciasto, można wykorzystać je do upieczenia w tłuszczu maleńkich przekąsek. Samo smażone ciasto jest bardzo smaczne. Podczas smażenia można wykonać z ciasta różne wzory. Tak przyrządzona przekąska może zastąpić paluszki lub chipsy, nadaje się również do piwa oraz do zup kremów.
Zobacz video: Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie
Zobacz też:
Najlepszy przepis na gruzińską adżikę
Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić
Bánh mì – wietnamski tost, hot dog i kanapka w jednym
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto