Wcale nie musimy znać przepisów na skomplikowane potrawy wietnamskiej kuchni, jeśli chcemy przyrządzić pyszny posiłek. Jednym z najprostszych do przyrządzenia dań jest smaczna i pożywna kanapka bánh mì. W jaki sposób ją przygotować?
Bánh mì viet – co to jest?
Tost, hot dog, zapiekanka – możemy wyliczyć jeszcze kilka pomysłów na smaczny fast food – łatwy do przygotowania, bogaty w składniki i pożywny. Na pewno powinniśmy dopisać do tej listy wietnamską kanapkę bánh mì, złożoną z pieczywa, warzyw i mięsa. To zestaw, którego smakiem będziemy rozkoszować się jeszcze długo po zjedzeniu.
Dlaczego właśnie bánh mì? Bo to jeden z niezwykle popularnych, a przy okazji nieskomplikowanych do przyrządzenia dań cenionej przez wielu Polaków wietnamskiej kuchni. Jak najprościej wytłumaczyć, czym jest bánh mì? To po prostu bagietka z mięsem – bułka z mąki pszennej nadziewana mięsnymi smakołykami. Potrawę tę można urozmaicać na różne sposoby. Zamiast grillowanego mięsa możemy serwować bánh mì z mięsnymi klopsikami lub jajecznicą czy jajkiem sadzonym (podobnie jak bajgle).
Prosty przepis na bánh mì
Wietnamska bułka bánh mì to danie sprzedawane na ulicznych marketach, w food truckach i tym podobnych miejscach. Spożywa się ją, trzymając w rękach. Jest lekkostrawna, więc nadaje się do jedzenia w zasadzie o każdej porze dnia – czy to na śniadanie, czy kolację (jedzoną o niezbyt później porze).
Podstawowy składnik bánh mì to przekrojona bułka, którą kucharz wypieka z mieszanki mąki ryżowej i pszennej (bułka ewentualnie może być w kształcie chleba tostowego). Wewnątrz zawsze powinien znaleźć się ten sam zestaw warzyw i dodatków: marchewka, rzodkiew japońska, chili i ogórek. Oryginalna bánh mì składa się jeszcze z tofu, majonezu, kolendry i cynamonowego pasztetu.
Wyróżniamy następujące odmiany bánh mì (w zależności od nadzienia):
- bánh mì xíu mại – bułka z pokrojonymi mięsnymi klopsikami
- bánh mì bì – bułka z plasterkami wieprzowiny
- bánh mì gà – bułka z kurczakiem
- bánh mì trứng – bułka z jajecznicą
- bánh mì thịt nướng – bułka z grillowaną wieprzowiną
Jak przygotować bánh mì? Bułkę rozcinamy, wnętrze smarujemy pasztetem, ewentualnie wkładamy do środka kostkę pasztetu, a na niej układamy warzywa i dodatki. Od kucharza zależy w jaki sposób pokroi składniki – w plasterki, słupki czy rozdrobni na niewielkie kawałki. Możemy także przygotować bánh mì w wersji bezmięsnej. Wówczas, zamiast wieprzowiny czy drobiu, dodajemy tofu lub ser i więcej warzyw. Mamy wówczas świeże, pożywne danie.
W jaki sposób przygotować wietnamskie kanapki bánh mì z wieprzowiną? Przepis
Składniki (na 4 bułki):
- 1 pęczek kolendry
- olej do smażenia
- 4 bagietki lub długie bułki (ewentualnie chleb tostowy)
- 1 szklanka wody
- 50 g cukru
- 4–5 sztuk marchewki
- 450 g białej rzodkiewki
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka octu ryżowego
Dodatkowo, do przygotowania mięsa i sosu potrzebne będą:
- 500 g wieprzowiny (najlepiej już zmielonej)
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżka soli
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2–3 posiekane cebule dymki
- 1 jajko
- 200 g bułki tartej
- 250 g majonezu
- 3 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy zagotować wodę z octem, przyprawione zarówno solą, jak i cukrem. Pokrojone wąsko warzywa marynujemy w tej zalewie przez całą dobę.
- Mieszamy ze sobą wieprzowinę, posiekaną cebulę, sól, z których następnie przygotujemy klopsiki. Smażymy je delikatnie na pokrytej olejem patelni, a następnie umieszczamy w rozgrzanym do 200℃ piekarniku na około pół godziny.
- Majonez mieszamy z olejem sezamowym i niewielką ilością sosu chili (dla wyostrzenia smaku). Bagietki kroimy wzdłuż. Wnętrze smarujemy sosem z majonezu i oleju sezamowego.
- Wkładamy do środka kilka klopsików, które pokrywamy warzywami i doprawiamy kolendrą.
Jak przygotować wietnamskie kanapki bánh mì z kurczakiem? Przepis
Składniki (3 bagietki):
- 300 g piersi z kurczaka
- 3 bagietki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 świeże ogórki
- 2 świeże papryczki chili
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
- 4–5 sztuk liścia laurowego
Dodatkowo, do marynaty potrzebujemy:
- 1 łyżkę sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki papryki ostrej
Sposób przygotowania:
- Obieramy i kroimy warzywa – marchewki, cebulę i ogórki. Umieszczamy w naczyniu, zalewamy octem, do tego dokładamy pieprz i liście laurowe. Wszystko zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 6–8 godzin.
- W tym czasie doprawiamy mięso przyprawami, według uznania. Następnie lekko je podsmażamy i grillujemy. Przekrojone wzdłuż bagietki pieczemy w piekarniku.
- Ciepłe jeszcze pieczywo smarujemy majonezem i układamy warstwami poszczególne warzywa, a na końcu dodajemy mięso. Wszystko polewamy słodkim sosem chili.
Zobacz też:
J edzenie wietnamskie, czyli jakie? Wietnamska kuchnia
Wietnamczycy, którzy swój dom odnaleźli w Warszawie
Wietnam Wiza - ile kosztuje wiza do Wietnamu i jak ją uzyskać?
Zobacz video: Podróżnik kulinarny i wietnamska zupa pho - 2
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: E+