Sprawdź, jak przyrządzić tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem, cebulową z grzankami i serem, sałatkę panzanella oraz zapiekane kawałki bagietki w kremie z gorzką czekoladą.
Francuski dziennik "Le Figaro" podaje, że już niedługo bagietka przestanie smakować, tak, jak dawniej. Rząd, w trosce o zdrowie obywateli, postanowił zmodyfikować recepturę tego popularnego wypieku. Co dokładnie się zmieni i od kiedy?
Francuska bagietka została wpisana na listę UNESCO. Wypieki pojawiły się w zestawieniu światowego dziedzictwa kulturowego. Dziennikarz i ekspert kulinarny Paweł Loroch opowiedział w Dzień Dobry TVN nieco więcej o tym symbolu francuskiego życia.
Sprawdź, jak przygotować oszukaną wietnamską bagietkę z przepisu Tomasza Jakubiaka z kuchni Dzień Dobry TVN.
Pieczywo szybko czerstwieje. Zobacz, co można zrobić, by suche kromki się nie zmarnowały.
W Paryżu sprzedaje się każdego dnia ok. 6 mln bagietek i ciężko się tu przebić na piekarskim rynku. Polakom się jednak udało. Jadwiga Wala zdradza, na jakie produkty postawili w codziennej pracy.
Wietnamskie bary i restauracje obecne są w każdym większym mieście w Polsce. Powód jest nie byle jaki: wschodnia kuchnia bardzo smakuje. Warto zatem poznać wietnamski przepis na kanapkę bánh mì, by później wykonać ją samodzielnie w domu.
Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.
Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.
Banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu, ziołowe francuskie tosty z wędzonym łososiem i kremem, placek po niderlandzku, klejący ryż z mleczkiem kokosowym i mango, banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu, musli nasiąknięte sokiem pomarańczowym ze śliwkami i pistacjami, chleb bananowy oraz tortilla de patatas. W kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gerber, która prowadzi śniadaniowy bloga kulinarnego, wykonała przegląd śniadań w telewizji śniadaniowej:)