Kucharz przyrządził tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem, cebulową z grzankami i serem, sałatkę panzanella z pomidorami kolorowymi, burratą i grzaneczkami z bagietki oraz zapiekane kawałki bagietki w kremie jajeczno-śmietankowym z gorzką czekoladą.
Tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem
Składniki:
- 4 kromki czerstwej bagietki o grubości 2 cm,
- szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 2 jajka,
- laska wanilii,
- łyżka cukru,
- 20 g masła,
- 150 ml zimnej śmietanki 36%,
- 100 ml mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- garść świeżych truskawek.
Przygotowanie:
Utrzyj miąższ wanilii z cukrem. Następnie ubij dwa jajka z cukrem waniliowym. Dodaj do tego mleko i wymieszaj. Namocz kromki bagietki w mleku z jajkami i wanilią tak, aby każda strona była dobrze nasączona. Podsmaż kromki na rozgrzanej patelni na 20 g masła z obu stron na złoty kolor. Wymieszaj mascarpone z 50 ml śmietanki i cukrem pudrem, następnie wlej pozostałą śmietankę i wymieszaj, aż powstanie bita śmietana. Truskawki pokrój w ćwiartki. Tosty podaj z chantilly i truskawkami.
Cebulowa z grzankami, z dużą ilością sera
Składniki:
- 4 cebule żółte,
- bulion vege lub rosół,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 20 g masła,
- gałązka tymianku świeżego,
- łyżka oleju do smażenia,
- 4 kromki bagietki,
- łyżka oliwy,
- 50 g startego sera Gruyere,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Pokrój cebule w cienkie piórka. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i dodaj 20 g masła, a następnie poczekaj, aż się rozpuści i dodaj pokrojoną cebulę. Podsmaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, a potem dopraw solą i pieprzem. Następnie zredukuj ogień i duś przez 10 minut. Wlej wino, wymieszaj i czekaj, aż odparuje. Na wolnym ogniu duś cebulę przez 25-30 minut, razem z tymiankiem, regularnie mieszając. Cebula ma się skarmelizować. Po tym czasie wlej gotowy bulion i gotuj dalej przez 15 minut. W tym czasie kromki ułóż na kratę w piekarniku, smaruj je oliwą i grilluj. Gotową cebulową dopraw do smaku i przelej do kokilki. Ułóż po jednej lub dwie kromki grillowanej bagietki i posyp startym serem. Włóż pod górnym grillem do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Serwuj od razu.
Sałatka panzanella z pomidorami kolorowymi, burratą i grzaneczkami z bagietki
Składniki:
- pomidor malinowy,
- żółty pomidor,
- czarny pomidor,
- kilka pomidorków koktajlowych kolorowych,
- 2 burraty,
- 4 kromki bagietki,
- oliwa z oliwek,
- świeży tymianek,
- sól, pieprz,
- cytryna,
- liście bazylii.
Przygotowanie:
Kromki bagietki pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku. Następnie piecz w 180 stopniach, aż będą złociste i chrupiące. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Pomidory pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wymieszaj je z 2 łyżkami oliwy, a potem skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Ułóż pokrojone pomidory na talerzu, posyp grzaneczkami i zrób miejsce pośrodku talerza na burratę. Udekoruj listkami bazylii.
Broad pudding - zapiekane kawałki bagietki w kremie jajeczno-śmietankowym z gorzką czekoladą
Składniki:
- pół czerstwej bagietki,
- 20 g masła do smarowania brytfanki,
- 200 ml mleka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 70 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej,
- laska wanilii,
- lody waniliowe,
- łyżka cukru pudru.
Przygotowanie:
Bagietkę - najlepiej czerstwą - pokrój w kostkę. Włóż ją do brytfanki posmarowanej masłem. Następnie w misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj z mlekiem, śmietanką i miąższem wanilii. Polej tym kawałki bagietki. Odstaw na 15 minut, tak, aby krem wsiąkł w pieczywo. Potem posyp kawałkami gorzkiej czekolady. Piecz bread pudding przez 45 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu odstaw do ostygnięcia. Następnie serwuj z gałką lodów waniliowych i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym według przepisu Lorentyny Mikulskiej
- Grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą - prosty przepis Mikołaja Reya
- Oszukana wietnamska bagietka z tofu, czyli kuchnia wietnamska dla leniwych
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News