Chrupiąca bagietka w roli głównej. Nadzwyczajne przepisy kuchni francuskiej od Davida Gaboriauda

Chrupiąca bagietka w roli głównej. Nadzwyczajne przepisy kuchni francuskiej od Davida Gaboriauda
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bagietka w roli głównej
Bagietka w roli głównej
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Bagietka to bez wątpienia jeden ze składników, który mocno kojarzy nam się z kuchnią francuską. Nic więc dziwnego, że David Gaboriaud postanowił zaprezentować w kuchni Dzień Dobry TVN dania zawierające właśnie to pyszne, chrupiące pieczywo. Nadaje ono potrawom nie tylko doskonały smak, ale też wyjątkowy charakter. Zobacz jego nadzwyczajne przepisy i wypróbuj we własnej kuchni.

Kucharz przyrządził tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem, cebulową z grzankami i serem, sałatkę panzanella z pomidorami kolorowymi, burratą i grzaneczkami z bagietki oraz zapiekane kawałki bagietki w kremie jajeczno-śmietankowym z gorzką czekoladą.

Tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem

Składniki:

  • 4 kromki czerstwej bagietki o grubości 2 cm,
    • szklanka mleka lub napoju roślinnego,
      • 2 jajka,
        • laska wanilii,
          • łyżka cukru,
            • 20 g masła,
              • 150 ml zimnej śmietanki 36%,
                • 100 ml mascarpone,
                  • 2 łyżki cukru pudru,
                    • garść świeżych truskawek.
                      Tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem
                      Tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem
                      Tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem
                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                      Przygotowanie:

                      Utrzyj miąższ wanilii z cukrem. Następnie ubij dwa jajka z cukrem waniliowym. Dodaj do tego mleko i wymieszaj. Namocz kromki bagietki w mleku z jajkami i wanilią tak, aby każda strona była dobrze nasączona. Podsmaż kromki na rozgrzanej patelni na 20 g masła z obu stron na złoty kolor. Wymieszaj mascarpone z 50 ml śmietanki i cukrem pudrem, następnie wlej pozostałą śmietankę i wymieszaj, aż powstanie bita śmietana. Truskawki pokrój w ćwiartki. Tosty podaj z chantilly i truskawkami.

                      Cebulowa z grzankami, z dużą ilością sera

                      Składniki:

                      • 4 cebule żółte,
                        • bulion vege lub rosół,
                          • 50 ml białego wytrawnego wina,
                            • 20 g masła,
                              • gałązka tymianku świeżego,
                                • łyżka oleju do smażenia,
                                  • 4 kromki bagietki,
                                    • łyżka oliwy,
                                      • 50 g startego sera Gruyere,
                                        • sól, pieprz.

                                          Przygotowanie:

                                          Pokrój cebule w cienkie piórka. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i dodaj 20 g masła, a następnie poczekaj, aż się rozpuści i dodaj pokrojoną cebulę. Podsmaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, a potem dopraw solą i pieprzem. Następnie zredukuj ogień i duś przez 10 minut. Wlej wino, wymieszaj i czekaj, aż odparuje. Na wolnym ogniu duś cebulę przez 25-30 minut, razem z tymiankiem, regularnie mieszając. Cebula ma się skarmelizować. Po tym czasie wlej gotowy bulion i gotuj dalej przez 15 minut. W tym czasie kromki ułóż na kratę w piekarniku, smaruj je oliwą i grilluj. Gotową cebulową dopraw do smaku i przelej do kokilki. Ułóż po jednej lub dwie kromki grillowanej bagietki i posyp startym serem. Włóż pod górnym grillem do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Serwuj od razu.

                                          Sałatka panzanella z pomidorami kolorowymi, burratą i grzaneczkami z bagietki

                                          Składniki:

                                          • pomidor malinowy,
                                            • żółty pomidor,
                                              • czarny pomidor,
                                                • kilka pomidorków koktajlowych kolorowych,
                                                  • 2 burraty,
                                                    • 4 kromki bagietki,
                                                      • oliwa z oliwek,
                                                        • świeży tymianek,
                                                          • sól, pieprz,
                                                            • cytryna,
                                                              • liście bazylii.
                                                                Sałatka panzanella z pomidorami kolorowymi, burratą i grzaneczkami z bagietki
                                                                Sałatka panzanella z pomidorami kolorowymi, burratą i grzaneczkami z bagietki
                                                                Sałatka panzanella z pomidorami kolorowymi, burratą i grzaneczkami z bagietki
                                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                Przygotowanie:

                                                                Kromki bagietki pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku. Następnie piecz w 180 stopniach, aż będą złociste i chrupiące. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Pomidory pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wymieszaj je z 2 łyżkami oliwy, a potem skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Ułóż pokrojone pomidory na talerzu, posyp grzaneczkami i zrób miejsce pośrodku talerza na burratę. Udekoruj listkami bazylii.

                                                                Broad pudding - zapiekane kawałki bagietki w kremie jajeczno-śmietankowym z gorzką czekoladą

                                                                Broad pudding
                                                                Broad pudding
                                                                Broad pudding
                                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                Składniki:

                                                                • pół czerstwej bagietki,
                                                                  • 20 g masła do smarowania brytfanki,
                                                                    • 200 ml mleka,
                                                                      • 200 ml śmietanki 30%,
                                                                        • 2 jajka,
                                                                          • 4 łyżki cukru trzcinowego,
                                                                            • 70 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej,
                                                                              • laska wanilii,
                                                                                • lody waniliowe,
                                                                                  • łyżka cukru pudru.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Bagietkę - najlepiej czerstwą - pokrój w kostkę. Włóż ją do brytfanki posmarowanej masłem. Następnie w misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj z mlekiem, śmietanką i miąższem wanilii. Polej tym kawałki bagietki. Odstaw na 15 minut, tak, aby krem wsiąkł w pieczywo. Potem posyp kawałkami gorzkiej czekolady. Piecz bread pudding przez 45 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu odstaw do ostygnięcia. Następnie serwuj z gałką lodów waniliowych i posyp cukrem pudrem.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                    Źródło: David Gaboriaud

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości