Tarty na słodko i słono Davida Gaboriauda - każdy znajdzie coś dla siebie

Tarta grzechu warta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował różnorodne tarty - na słodko i na słono. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź jego przepisy na tartę na kruchym spodzie z chantilly i figami, mini tarty z jabłkami i słonym karmelem, sankopitę z fetą i szpinakiem na cieście filo, tartę flambee "tartiflette". 
Tarta na kruchym spodzie z chantilly i figami
Tarta na kruchym spodzie z chantilly i figami
Tarta na kruchym spodzie z chantilly i figami
Źródło: Ola Skowron/East News

Tarta na kruchym spodzie z chantilly i figami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto „sablé”:

  • 250 g mąki pszennej,
    • 95 g cukru pudru,
      • 30 g mąki migdałowej,
        • szczypta soli,
          • 150 g masła,
            • 110 g całych jajek (ok 2 jajek).

              Dodatki:

              • 150 g mascarpone,
                • 230 ml śmietanki 30%,
                  • 30 g cukru pudru,
                    • laska wanilii,
                      • 3 szt. świeżych fig,
                        • limonka.

                          Sposób przygotowania:

                          Ciasto sablé: wszystkie suche składniki wymieszaj razem. Dodaj zimne masło, a na końcu jajka. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodź w lodówce przez 1 godz. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj odpowiednie kształt o średnicy tarty. Przełóż do foremki i nakłuwaj widelcem ciasto. Piecz w 165 st. C przez około 13-15 minut lub na złoty kolor.

                          Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj chantilly. W malakserze ubij razem mascarpone z śmietanką, cukier i miąższ z wanilii. Po ubiciu od razu schłodź w lodówce.

                          Figi pokrój na cienkie plastry. Chantilly ułóż na upieczonym i wystudzonym spodzie. Przykryj plastrami figi. Zetrzyj skórkami limonki. Bon app!

                          Mini tarta tatin z jabłkami i słonym karmelem
                          Mini tarta tatin z jabłkami i słonym karmelem
                          Mini tarta tatin z jabłkami i słonym karmelem
                          Źródło: Ola Skowron/East News

                          Mini tarta tatin z jabłkami i słonym karmelem - przepis krok po kroku

                          Składniki na 4 mini tarty:

                          • 2 jabłka,
                            • 2 łyżki cukru,
                              • 60 g masła,
                                • ciasto francuskie,
                                  • karmel:
                                    • 50 g cukru,
                                      • 10 g masła,
                                        • 50 ml śmietanki 30%,
                                          • szczypta soli,
                                            • lody waniliowe.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Ciasto francuskie podziel na 4 kółka średnicy kokilek (ok 9 cm). Jabłka obierz i pokrój na pół. Wydrąż pestki. Na patelni delikatnie podsmaż połówki jabłka na 20 g masła od płaskiej strony przez 4 min. Indywidualne kokilki (takich jak do kremu brulee) posyp foremki cukrem i dodaj po 10 g masła. Włóż połówki jabłka płaską częścią do góry. Przykryj kółkami ciasta francuskiego i nakłuwaj widelcem. Piecz w 170 st. C. przez 35 minut. Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu aż zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj podgrzewanego dania, ale nie dotykaj cukru.

                                              Kiedy karmel nabierze bursztynowego koloru, dodaj masła. Mieszaj drewnianą łyżką aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiego karmelu. Przelej karmel do miseczki, wymieszaj z solą i poczekaj chwilę aż trochę ostygnie.

                                              Wyciągnij foremki z pieca i delikatnie odwróć tarty na talerzu. Serwuj z lodami waniliowymi i polej całość słonym karmelem.

                                              Spanakopita z fetą i szpinakiem na cieście filo
                                              Spanakopita z fetą i szpinakiem na cieście filo
                                              Spanakopita z fetą i szpinakiem na cieście filo
                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                              Spanakopita z fetą i szpinakiem na cieście filo - przepis krok po kroku

                                              Składniki:

                                              • opakowanie ciasta filo,
                                                • 300 g fety,
                                                  • 5 jajek,
                                                    • łyżeczka suszonego oregano,
                                                      • 2 opakowania baby szpinaku,
                                                        • masło klarowane,
                                                          • świeży rozmaryn,
                                                            • oliwa z oliwek,
                                                              • sól, pieprz.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Rozbij jajka w misce. Dodaj pokruszoną fetę, oregano, sól i pieprz do smaku (uwaga feta jest już słona, także używaj soli z umiarem). Wymieszaj wszystko widelcem. Szpinak duś przez 30 sekund na patelni na łyżce oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do miski z fetą i jajkami i wymieszaj.

                                                                Formę do zapiekania posmaruj roztopionym masłem klarowanym. Przełóż warstwą ciasta filo, posmaruj ciasta masłem klarowanym i powtórz tę czynność z trzema kolejnymi warstwami. Ułóż farsz z fetą, szpinakiem i jajkami na warstwach ciasta filo i piecz w 200 st. C ok 20-30 min. Wyciągnij z piekarnika i udekoruj świeżym rozmarynem.

                                                                Tarta flambee „tartiflette”
                                                                Tarta flambee „tartiflette”
                                                                Tarta flambee „tartiflette”
                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                Tarta flambee „tartiflette” - przepis krok po kroku

                                                                Składniki:

                                                                • 250 g mąki pszennej typ 500,
                                                                  • 50 ml oleju,
                                                                    • płaska łyżka soli,
                                                                      • 100-125 ml letniej przegotowanej wody,
                                                                        • dodatki:
                                                                          • 2 surowe ziemniaki,
                                                                            • 300 g boczku wędzonego,
                                                                              • cebula,
                                                                                • 100 ml śmietany 18%,
                                                                                  • 200 g sera Raclette,
                                                                                    • czarny pieprz.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Mąkę pszenną przesiej przez sito do dzieży miksera z hakiem. Dodaj soli i oleju. Do suchych składników wlej tyle wody, ile mąka przyjmie. Ilość wody zależy w dużej mierze od jakości i rodzaju mąki, której używasz. Do mąki pszennej typu 500 będziesz potrzebować mniej więcej 100-125 ml letniej, przegotowanej wody. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za suche, dolewaj po łyżce wody. Ciasto powinno być na tyle miękkie, żeby dało się je wyrabiać.

                                                                                      Wyrabiaj ciasto przez kilka minut na wolnych obrotach. Jeśli zdecydujesz się przygotować ciasto ręcznie, potrzebujesz kilka minut na wyrobienie. Całość będzie gotowa, gdy stanie się gładka i sprężysta. Po tym czasie zostaw ciasto w dzieży i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 15 min.

                                                                                      W tym czasie pokrój surowe ziemniaki na mandolinie na bardzo cienkie plastry. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Boczek pokrój w kosteczki i smaż na patelni na złoty kolor. Rozgrzej piekarnik do 220-240 st. C.

                                                                                      Wyciągnij ciasto z miski. Wyrabiaj krótko na stolnicy oprószonej mąką. Podziel na 3-4 placki. Rozwałkuj je na 0,5 cm. Następnie posmaruj śmietaną. Ułóż plastry ziemniaków, posyp cebulą i smażonym boczkiem. Dodaj cienkimi plastrami sera Raclette.

                                                                                      Piecz ok 5-6 minut aż brzegi ciasta się lekko zrumienią. Po wyciągnięciu z pieca dopraw gotowe tarty flambee świeżo mielonym czarnym pieprzem.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                      Źródło: David Gaboriaud

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana