Crêpes Suzette - fenomenalne naleśniki z przepisu Davida Gaboriauda

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Crêpes Suzette - fenomenalne naleśniki z przepisu Davida Gaboriauda
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Naleśniki Crêpes Suzette przygotowuje się z napoju owsianego i odrobiny rumu. Podane z sokiem ze skórki pomarańczy i likierem smakują fenomenalnie. Sprawdź przepis Davida Gaboriauda, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Crêpes Suzette - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 500 ml napoju owsianego
  • 40 g masła
  • łyżka rumu

Składniki na sos Suzette:

  • 100 g cukru
  • sok z 2 pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 50 g masła
  • 40 ml likieru o smaku pomarańczowym

Sposób przygotowania Crêpes Suzette

  1. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. W misce roztrzep całe jajka, dodaj cukier i wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę przez sitko i mieszaj.
  2. Następnie stopniowo dodawaj mleko i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Na koniec dodaj rum. Odstaw do lodówce na godzinę. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło do ciasta i wymieszaj.
  3. Podsmaż naleśniki i złóż je w trójkąty.
  4. Na patelnię wsyp cukier i zrób karmel. Po jego uzyskaniu, dodaj sok wraz ze skórką pomarańczy i mieszaj do połączenia składników. Dodaj masło i wymieszaj z resztą składników tak, aby tworzyły jednolity i aksamitny sos.
  5. Połóż 4 naleśniki w sosie i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
  6. W rondelku podgrzej alkohol i polej nim naleśniki. Serwuj od razu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości