Crêpes Suzette - fenomenalne naleśniki z przepisu Davida Gaboriauda

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Crêpes Suzette - fenomenalne naleśniki z przepisu Davida Gaboriauda
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Naleśniki Crêpes Suzette przygotowuje się z napoju owsianego i odrobiny rumu. Podane z sokiem ze skórki pomarańczy i likierem smakują fenomenalnie. Sprawdź przepis Davida Gaboriauda, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Crêpes Suzette - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
    • 50 g cukru
      • szczypta soli
        • 4 jajka
          • 500 ml napoju owsianego
            • 40 g masła
              • łyżka rumu

                Składniki na sos Suzette:

                • 100 g cukru
                  • sok z 2 pomarańczy
                    • starta skórka z pomarańczy
                      • 50 g masła
                        • 40 ml likieru o smaku pomarańczowym

                          Sposób przygotowania Crêpes Suzette

                          1. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. W misce roztrzep całe jajka, dodaj cukier i wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę przez sitko i mieszaj.
                            1. Następnie stopniowo dodawaj mleko i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Na koniec dodaj rum. Odstaw do lodówce na godzinę. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło do ciasta i wymieszaj.
                              1. Podsmaż naleśniki i złóż je w trójkąty.
                                1. Na patelnię wsyp cukier i zrób karmel. Po jego uzyskaniu, dodaj sok wraz ze skórką pomarańczy i mieszaj do połączenia składników. Dodaj masło i wymieszaj z resztą składników tak, aby tworzyły jednolity i aksamitny sos.
                                  1. Połóż 4 naleśniki w sosie i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
                                    1. W rondelku podgrzej alkohol i polej nim naleśniki. Serwuj od razu.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: David Gaboriaud

                                      Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana