Crêpes Suzette - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 500 ml napoju owsianego
- 40 g masła
- łyżka rumu
Składniki na sos Suzette:
- 100 g cukru
- sok z 2 pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- 50 g masła
- 40 ml likieru o smaku pomarańczowym
Sposób przygotowania Crêpes Suzette
- Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. W misce roztrzep całe jajka, dodaj cukier i wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę przez sitko i mieszaj.
- Następnie stopniowo dodawaj mleko i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Na koniec dodaj rum. Odstaw do lodówce na godzinę. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło do ciasta i wymieszaj.
- Podsmaż naleśniki i złóż je w trójkąty.
- Na patelnię wsyp cukier i zrób karmel. Po jego uzyskaniu, dodaj sok wraz ze skórką pomarańczy i mieszaj do połączenia składników. Dodaj masło i wymieszaj z resztą składników tak, aby tworzyły jednolity i aksamitny sos.
- Połóż 4 naleśniki w sosie i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
- W rondelku podgrzej alkohol i polej nim naleśniki. Serwuj od razu.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
- Naleśniki idealne według Polana
- Sprawdzone i smaczne przepisy na naleśniki z serem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: