Pyszne dania z błękitnym serem pleśniowym - przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Odpowiednio dobrane sery można stosować praktycznie do wszystkiego. W kuchni Dzień Dobry TVN przekonał nas o tym Sebastian Olma. Jak zrobić krem ziemniaczany z błękitnym serem pleśniowym, pieczonego łososia z brokułami i sosem oraz kolorowy makaron z wiosennymi warzywami? Sprawdź przepisy.

Krem ziemniaczany z błękitnym serem pleśniowym

  • 1 kg ziemniaków obranych
    • 6 ząbków czosnku
      • por
        • 200 g cebuli szalotki
          • pęczek tymianku świeżego
            • łyżka nasion kolendry
              • 2 l bulionu
                • 0,5 l śmietany słodkiej 36 proc.
                  • 100 g błękitnego sera

                    Dodatki:

                    • 100 g błękitnego sera
                      • 50 g orzechów nerkowca
                        • świeży koperek do dekoracji

                          Krem ziemniaczany z błękitnym serem pleśniowym - sposób przygotowania

                          1. W szerokim garnku podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki razem z czosnkiem, białą częścią pora, cebulą szalotką, świeży tymianek i nasionami kolendry.
                            1. Na garnek nałóż pokrywkę i zmniejszając ogień, duś pod przykryciem około 10 minut, aby warzywa lekko zmiękły.
                              1. Następnie podlej warzywa bulionem i gotuj, aż do miękkości.
                                1. Pod koniec gotowania dodaj do środka słodką śmietanę 36 proc., zagotuj i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji, pod koniec miksowania dodaj do środka błękitny ser.
                                  1. Porcje zupy nalej do głębokiego naczynia, na środek dodaj pokrojony błękitny ser, orzechy nerkowca i świeży koperek do dekoracji.

                                    Pieczony łosoś z brokułami i sosem na bazie serka pleśniowego

                                    • 0,5 l bulionu warzywnego
                                      • 0,5 l słodkiej śmietany
                                        • 200 g błękitnego sera
                                          • świeży pieprz
                                            • sok z cytryny do smaku
                                              • mały pęczek natki pietruszki
                                                • łyżka czarnego pieprzu
                                                  • łyżka nasion kolendry
                                                    • łyżka soli morskiej
                                                      • 3 ząbki czosnku
                                                        • duża papryka suszona w proszku
                                                          • 100 ml oliwy z oliwek
                                                            • 2 kg łososia
                                                              • 3 brokuły
                                                                1. W rondelku zagotuj bulion ze słodką śmietaną, podczas gotowania dodaj do niego kawałki pokrojonego sera i poczekaj, aż sos zacznie gęstnieć.
                                                                  1. Gdy zgęstnieje, zmiksuj jeszcze sos robotem ręcznym, a na koniec dopraw go do smaku czarnym pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki.
                                                                    1. W moździerzu utrzyj ze sobą czarny pieprz, nasiona kolendry, sól morską, czosnek i paprykę suszoną.
                                                                      1. Do utartych przypraw dodaj oliwę i powstanie pasta do marynowania ryby.
                                                                        1. Łososia połóż na desce, wyjmij ości i potnij na podłużne kawałki po 150 g.
                                                                          1. Kawałki posmaruj pastą i odstaw na kilka minut nagrzewając w tym momencie piec do 180 st. C. Gdy piec się nagrzeje to włóż do niego rybę na 15 minut, po tym czasie powinna być ona opieczona i soczysta w środku.
                                                                            1. Brokuł potnij na mniejsze różyczki, gotuj około 2/3 minut w posolonej wodzie, następnie wyjmij i ułóż porcje na talerzu dodając obok kawałek ryby i całość polewając błękitnym sosem.

                                                                              Kolorowy makaron z wiosennymi warzywami i błękitnym serem

                                                                              • 2 brokuły
                                                                                • 2 cukinie
                                                                                  • papryka zielona
                                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                                      • 2 czerwone cebulki
                                                                                        • Czerwone chili
                                                                                          • 200 g pomidorków koktajlowych
                                                                                            • 500 g kolorowego makaronu
                                                                                              • 100 ml oliwy z oliwek
                                                                                                • po małym pęczku bazylii, pietruszki, kolendr

                                                                                                  Sposób wykonania:

                                                                                                  1. Zielone warzywa (brokuł, cukinia, papryka) potnij na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju dodając posiekany czosnek, czerwoną pokrojoną cebulkę i posiekane chili.
                                                                                                    1. Gdy warzywa będą miękkie dodaj do niech przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kawałki błękitnego sera pokrojone w kostkę.
                                                                                                      1. Kolorowy makaron gotuje w wodzie przez 8 minut, następnie cedzę go i przelewam oliwą z oliwek.
                                                                                                        1. Do warzyw dodaj ugotowany makaron, oliwa z oliwek i posiekane świeże zioła (bazylia, pietruszka i kolendra).
                                                                                                          1. Na talerzu ułóż porcje ugotowanego makaronu.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana