Krem ziemniaczany z błękitnym serem pleśniowym
- 1 kg ziemniaków obranych
- 6 ząbków czosnku
- por
- 200 g cebuli szalotki
- pęczek tymianku świeżego
- łyżka nasion kolendry
- 2 l bulionu
- 0,5 l śmietany słodkiej 36 proc.
- 100 g błękitnego sera
Dodatki:
- 100 g błękitnego sera
- 50 g orzechów nerkowca
- świeży koperek do dekoracji
Krem ziemniaczany z błękitnym serem pleśniowym - sposób przygotowania
- W szerokim garnku podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki razem z czosnkiem, białą częścią pora, cebulą szalotką, świeży tymianek i nasionami kolendry.
- Na garnek nałóż pokrywkę i zmniejszając ogień, duś pod przykryciem około 10 minut, aby warzywa lekko zmiękły.
- Następnie podlej warzywa bulionem i gotuj, aż do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodaj do środka słodką śmietanę 36 proc., zagotuj i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji, pod koniec miksowania dodaj do środka błękitny ser.
- Porcje zupy nalej do głębokiego naczynia, na środek dodaj pokrojony błękitny ser, orzechy nerkowca i świeży koperek do dekoracji.
Pieczony łosoś z brokułami i sosem na bazie serka pleśniowego
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 l słodkiej śmietany
- 200 g błękitnego sera
- świeży pieprz
- sok z cytryny do smaku
- mały pęczek natki pietruszki
- łyżka czarnego pieprzu
- łyżka nasion kolendry
- łyżka soli morskiej
- 3 ząbki czosnku
- duża papryka suszona w proszku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 kg łososia
- 3 brokuły
- W rondelku zagotuj bulion ze słodką śmietaną, podczas gotowania dodaj do niego kawałki pokrojonego sera i poczekaj, aż sos zacznie gęstnieć.
- Gdy zgęstnieje, zmiksuj jeszcze sos robotem ręcznym, a na koniec dopraw go do smaku czarnym pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki.
- W moździerzu utrzyj ze sobą czarny pieprz, nasiona kolendry, sól morską, czosnek i paprykę suszoną.
- Do utartych przypraw dodaj oliwę i powstanie pasta do marynowania ryby.
- Łososia połóż na desce, wyjmij ości i potnij na podłużne kawałki po 150 g.
- Kawałki posmaruj pastą i odstaw na kilka minut nagrzewając w tym momencie piec do 180 st. C. Gdy piec się nagrzeje to włóż do niego rybę na 15 minut, po tym czasie powinna być ona opieczona i soczysta w środku.
- Brokuł potnij na mniejsze różyczki, gotuj około 2/3 minut w posolonej wodzie, następnie wyjmij i ułóż porcje na talerzu dodając obok kawałek ryby i całość polewając błękitnym sosem.
Kolorowy makaron z wiosennymi warzywami i błękitnym serem
- 2 brokuły
- 2 cukinie
- papryka zielona
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebulki
- Czerwone chili
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 500 g kolorowego makaronu
- 100 ml oliwy z oliwek
- po małym pęczku bazylii, pietruszki, kolendr
Sposób wykonania:
- Zielone warzywa (brokuł, cukinia, papryka) potnij na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju dodając posiekany czosnek, czerwoną pokrojoną cebulkę i posiekane chili.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj do niech przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kawałki błękitnego sera pokrojone w kostkę.
- Kolorowy makaron gotuje w wodzie przez 8 minut, następnie cedzę go i przelewam oliwą z oliwek.
- Do warzyw dodaj ugotowany makaron, oliwa z oliwek i posiekane świeże zioła (bazylia, pietruszka i kolendra).
- Na talerzu ułóż porcje ugotowanego makaronu.
Zobacz także:
- Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - przepis Piotra Kucharskiego
- Pizza z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: