Krokiety rybne z przepisu Mateusza Zielonki

Paluszki rybne
Paluszki rybne
Źródło: Sebastian Olma
Mateusz Zielonka jest zwycięzcą 6. edycji programu MasterChef. W programie Dzień Dobry TVN przygotował autorski przepis na krokiety rybne. Sprawdź, jak przygotować to danie. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad.

Krokiety rybne - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dorsz filet bez skóry 300 g,
  • ziemniaki truflowe fioletowe 400 g,
  • płatki kukurydziane 300 g,
  • cytryna 3 szt,
  • cukinia 4 szt,
  • passata pomidorowa 1 L,
  • pietruszka 2 pęczki ,
  • czosnek 1 główka,
  • wino białe 300 ml,
  • tymianek.

Sposób przygotowania krokietów rybnych:

  1. Filety z dorsza obficie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę.
  2. Następnie obmywamy z nadmiaru soli i rozdrobnione widelcem wkładamy do miski. Dodajemy też ugotowane ziemniaki, startą skórkę z cytryny i płatki kukurydziane. Doprawiamy sola, świeżo startym pieprzem oraz oliwa z oliwek.
  3. Formujemy średniej wielkości rogaliki, obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy czosnek z tymiankiem i 2 ząbkami czosnku.
  4. Cukinię kroimy na cienkie podłużne plastry.
  5. Dno ceramicznej brytfanny wykładamy sosem pomidorowym, układamy krokiety na przemian z ułożonymi razem plastrami cukinii.
  6. Skrapiamy oliwą z oliwek, sól, pieprz, odrobina tymianku, skórka z cytryny.
  7. Pieczemy 25 min w temperaturze 190 stopni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości