Krokiety rybne z przepisu Mateusza Zielonki

Paluszki rybne
Paluszki rybne
Źródło: Sebastian Olma
Mateusz Zielonka jest zwycięzcą 6. edycji programu MasterChef. W programie Dzień Dobry TVN przygotował autorski przepis na krokiety rybne. Sprawdź, jak przygotować to danie. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad.

Krokiety rybne - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dorsz filet bez skóry 300 g,
    • ziemniaki truflowe fioletowe 400 g,
      • płatki kukurydziane 300 g,
        • cytryna 3 szt,
          • cukinia 4 szt,
            • passata pomidorowa 1 L,
              • pietruszka 2 pęczki ,
                • czosnek 1 główka,
                  • wino białe 300 ml,
                    • tymianek.

                      Sposób przygotowania krokietów rybnych:

                      1. Filety z dorsza obficie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę.
                        1. Następnie obmywamy z nadmiaru soli i rozdrobnione widelcem wkładamy do miski. Dodajemy też ugotowane ziemniaki, startą skórkę z cytryny i płatki kukurydziane. Doprawiamy sola, świeżo startym pieprzem oraz oliwa z oliwek.
                          1. Formujemy średniej wielkości rogaliki, obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy czosnek z tymiankiem i 2 ząbkami czosnku.
                            1. Cukinię kroimy na cienkie podłużne plastry.
                              1. Dno ceramicznej brytfanny wykładamy sosem pomidorowym, układamy krokiety na przemian z ułożonymi razem plastrami cukinii.
                                1. Skrapiamy oliwą z oliwek, sól, pieprz, odrobina tymianku, skórka z cytryny.
                                  1. Pieczemy 25 min w temperaturze 190 stopni.

                                    Zobacz także:

                                    Źródło: Mateusz Zielonka

                                    Źródło zdjęcia głównego: Sebastian Olma

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana