Fish pancakes - przepis krok po kroku
Składniki:
- dorsz 200 g,
- mąka pszenna 300 g,
- drożdże świeże 10 g,
- miód 40 ml,
- tymianek suszony,
- cytryna 2 szt.,
- mleko 100 g.
Składniki na sos:
- jogurt naturalny 200 ml
- koperek pęczek
- cytryna 2 szt.,
- ogórek zielony 3 szt.,
- świeży chrzan - korzeń,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania fish pancakes
- W misce w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, miód i odrobinę mąki.
- Czekamy 20 min aż drożdże się aktywują.
- Dodajemy posiekaną rybę, resztę mąki, tymianek, i pieprz oraz odrobinę roztopionego masła.
- Mieszamy, odstawiamy i czekamy kolejne 20 min.
- Smażymy na racuchy na patelni.
- Przygotowujemy szybki chrzanowy sos koniecznie z świeżego chrzanu.
- Mieszamy jogurt, oliwę, sok z cytryny, posiekany ogórek i koperek, startu chrzan. Doprawiamy do smaku.
Zobacz także:
- Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków
- Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy
- Przepis na naleśniki amerykańskie, które osłodzą każdy ponury poranek
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Sebastian Olma
podziel się: