Fish pancakes z sosem - przepis Mateusza Zielonki

Placki rybne
Placki rybne
Źródło: Sebastian Olma
Pierwszego kwietnia Francuzi obdarowują się rybą. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji MasterChefa, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje, jak przygotować ryby. Sprawdź jego autorski przepis na pancakes fish. 

Fish pancakes - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dorsz 200 g,
  • mąka pszenna 300 g,
  • drożdże świeże 10 g,
  • miód 40 ml,
  • tymianek suszony,
  • cytryna 2 szt.,
  • mleko 100 g.

Składniki na sos:

  • jogurt naturalny 200 ml
  • koperek pęczek
  • cytryna 2 szt.,
  • ogórek zielony 3 szt.,
  • świeży chrzan - korzeń,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania fish pancakes

  1. W misce w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, miód i odrobinę mąki.
  2. Czekamy 20 min aż drożdże się aktywują.
  3. Dodajemy posiekaną rybę, resztę mąki, tymianek, i pieprz oraz odrobinę roztopionego masła.
  4. Mieszamy, odstawiamy i czekamy kolejne 20 min.
  5. Smażymy na racuchy na patelni.
  6. Przygotowujemy szybki chrzanowy sos koniecznie z świeżego chrzanu.
  7. Mieszamy jogurt, oliwę, sok z cytryny, posiekany ogórek i koperek, startu chrzan. Doprawiamy do smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości