Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy

Co dziś na śniadanie? Opowiada o tym Marietta Maracka
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy prowadzącą programy kulinarne i autorkę książek, Marietę Marecką. Przygotowujemy pyszne śniadanie na słodko, w tym racuchy, placki i pancakesy.

Racuchy drożdżowe z sosem wiśniowym na karmelu

Składniki:

Racuchy:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru wanilinowego (15 g)
  • olej do smażenia

Sos wiśniowy:

  • 4-5 łyżek cukru
  • 300 g mrożonych wiśni
  • ok. 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

Przygotowanie:

W misce przygotowujemy zaczyn, rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, aż będą płynne. W drugiej misce łączymy jaja, letnie mleko i wlewamy do drożdży, dosypujemy przesianą mąkę, cukier wanilinowy, sól i pozostały cukier. Dolewamy rozpuszczone, letnie masło i za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki na gęste, gładkie ciasto. Można całość utrzeć również za pomocą robota. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos wiśniowy. Z cukru przygotowujemy karmel, do rozpuszczonego cukru od razu wrzucamy wiśnie i wlewamy wino. Dodajemy przyprawę do piernika i podgrzewamy, aż część płynu się zredukuje i sos zgęstnieje. Olej do smażenia rozgrzewamy i za pomocą łyżki wlewamy do gorącego oleju porcje ciasta, smażymy ok. 2-3 minut na złoty kolor, osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z gorącym sosem z wiśni.

Tomasz Urbanek/ East News

Placki z jabłkami i cukrem cynamonowym

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 3 jaja
  • ok. 1,5 szklanki maki pszennej
  • 375 ml mleka
  • garść rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka łyżek cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • masło klarowane do smażenia
  • 200 ml gęstej śmietany 22 proc.
  • 200 g borówek

Przygotowanie:

Do wysokiej miski wlewamy jogurt, mleko i jaja. Mieszamy całość za pomocą rózgi, następnie dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą. Bardzo dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach wraz z rodzynkami dodajemy do ciasta. Mieszamy i w razie potrzeby dosypujemy mąkę (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie). Odstawiamy całość na 10 minut, po czym na rozgrzanym maśle smażymy placuszki partiami. Podajemy z cukrem wymieszanym z cynamonem, borówkami oraz kleksem ze śmietany.

Tomasz Urbanek/ East News

Pancakes ze słonym sosem karmelowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • klarowane masło lub olej do smażenia

Sos karmelowy:

  • 4-5 łyżek cukru
  • duża szczypta soli
  • ok. 200 ml śmietany kremówki 36 proc.
  • 1 szklanka mieszanki orzechów (np. laskowe, pekan, włoskie)

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól. W osobnej misce łączymy jaja, mleko i roztopione masło, mieszamy rózgą do połączenia. Następnie powoli wlewamy masę jajeczną do suchych składników i mieszamy za pomocą rózgi lub miksera, aż uzyskamy gładkie ciasto, odstawiamy je na 30 minut, żeby odpoczęło. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę z solą, natomiast w drugim rondlu przygotowujemy karmel, następnie do rozpuszczonego cukru wlewamy ciepłą kremówkę i podgrzewamy całość, aż sos się połączy. Na rozgrzanej patelni z cienką warstwą klarowanego masła smażymy partiami placuszki, a następnie podajemy je z gorącym sosem karmelowym.

Tomasz Urbanek/ East News

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!