Tarta z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem - przepis krok po kroku
Składniki na sos beszamelowy:
- Masło - 50 g
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Mleko - 250 ml
- Ser błękitny - 200 g
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Pieprz cayenne – do smaku
Składniki na ciasto kruche:
- Mąką pszenna - 200 g
- Mąka migdałowa - 200 g
- Cukier brązowy - 75 g
- Masło - 200 g
- Żółtka - 2 szt.
- Przyprawa 5-ciu smaków - 2 duże łyżki
Pozostałe składniki:
- Figi - 12 szt.
- Orzechy nerkowca - 150 g
- Błękitny ser - 100 g
- Masło do posmarowania
Sposób przygotowania tarty z pieczonymi figami i serem
- W rondelku zagrzej masło dodając mąkę pszenną, gdy masło lekko zmieni kolor dodaj mleko i całość zagotuj, do sosu dodaj kawałki sera, posiekaną pietruszkę oraz dopraw do szczyptą pieprzu cayene. Gotowy sos powinien mieć kremową konsystencję.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier, przyprawę 5-ciu smaków i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem tak, aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.
- Na wypieczone kruche ciasto wlej sos i równo rozsmaruj, następnie ułóż na nim kawałki fig przeciętych na połówki oraz posyp orzechami nerkowca i pokrusz kawałkami błękitnego sera. Przed włożeniem tarty do pieca (160 st. C – 20 minut) posmaruj ją lekko roztopionym masłem za pomocą pędzla.
- Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i podziel na 12 części. Tartę można podawać z mixem sałat.
Zobacz także:
- Tarta z budyniem waniliowym i smażonymi śliwkami. Pyszny deser na letnie popołudnie
- Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis Andrzeja Polana
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: