Tarta z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem - pyszna i szybka przekąska

tarta
Tarta ze szczawiem i serem kozim
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Sebastian Olma i jego przepisy z wykorzystaniem sera. Sprawdź, jak zrobić tartę z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem lazur. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Tarta z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem - przepis krok po kroku

Składniki na sos beszamelowy:

  • Masło - 50 g
    • Mąka pszenna - 2 łyżki
      • Mleko - 250 ml
        • Ser błękitny - 200 g
          • Natka pietruszki - 1 pęczek
            • Pieprz cayenne – do smaku

              Składniki na ciasto kruche:

              • Mąką pszenna - 200 g
                • Mąka migdałowa - 200 g
                  • Cukier brązowy - 75 g
                    • Masło - 200 g
                      • Żółtka - 2 szt.
                        • Przyprawa 5-ciu smaków - 2 duże łyżki

                          Pozostałe składniki:

                          • Figi - 12 szt.
                            • Orzechy nerkowca - 150 g
                              • Błękitny ser - 100 g
                                • Masło do posmarowania

                                  Sposób przygotowania tarty z pieczonymi figami i serem

                                  1. W rondelku zagrzej masło dodając mąkę pszenną, gdy masło lekko zmieni kolor dodaj mleko i całość zagotuj, do sosu dodaj kawałki sera, posiekaną pietruszkę oraz dopraw do szczyptą pieprzu cayene. Gotowy sos powinien mieć kremową konsystencję.
                                    1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier, przyprawę 5-ciu smaków i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem tak, aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.
                                      1. Na wypieczone kruche ciasto wlej sos i równo rozsmaruj, następnie ułóż na nim kawałki fig przeciętych na połówki oraz posyp orzechami nerkowca i pokrusz kawałkami błękitnego sera. Przed włożeniem tarty do pieca (160 st. C – 20 minut) posmaruj ją lekko roztopionym masłem za pomocą pędzla.
                                        1. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i podziel na 12 części. Tartę można podawać z mixem sałat.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Sebastian Olma

                                          Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości