Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis krok po kroku
Składniki:
- ciasto francuskie - 2 szt.,
- ser camembert - 2 szt.,
- filet z kurczaka - 350 g,
- konfitura morelowa - 100 g,
- cebula,
- jajko,
- łyżka musztardy czeskiej,
- łyżka ketchupu,
- kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra, czarnuszka
Sposób przygotowania tarty z kurczakiem i serem camembert
- Formę do tart wykładamy papierem pergaminowym.
- Wykładamy jedno ciasto, nakłuwamy i zapiekamy w piekraniku w temp. 200 stopni około 15 minut.
- Ketchup, musztardę, przyprawy łączymy razem i w takiej marynacie trzymamy kurczaka około 30 minut.
- Po tym czasie na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy zamarynowane mięso i smażymy na złoty kolor, dopiekając je jeszcze przez kilka minut w piekarniku.
- Dobrze upieczone mięso kroimy w paski.
- Na podpieczony spód wykładamy konfiturę morelową, pokrojonego kurczaka i kawałki sera camembert.
- Przykrywamy drugim ciastem, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do ponownego pieczenia, temp. 220 stopni czas około 20 minut.
Zobacz także:
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
- Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
- Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: