Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis Andrzeja Polana

Tarta
Tarta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania na Dzień Camemberta, który obchodzimy 28 kwietnia. Sprawdź autorski przepis kucharza na tartę z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową. 

Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ciasto francuskie - 2 szt.,
    • ser camembert - 2 szt.,
      • filet z kurczaka - 350 g,
        • konfitura morelowa - 100 g,
          • cebula,
            • jajko,
              • łyżka musztardy czeskiej,
                • łyżka ketchupu,
                  • kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra, czarnuszka

                    Sposób przygotowania tarty z kurczakiem i serem camembert

                    1. Formę do tart wykładamy papierem pergaminowym.
                      1. Wykładamy jedno ciasto, nakłuwamy i zapiekamy w piekraniku w temp. 200 stopni około 15 minut.
                        1. Ketchup, musztardę, przyprawy łączymy razem i w takiej marynacie trzymamy kurczaka około 30 minut.
                          1. Po tym czasie na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy zamarynowane mięso i smażymy na złoty kolor, dopiekając je jeszcze przez kilka minut w piekarniku.
                            1. Dobrze upieczone mięso kroimy w paski.
                              1. Na podpieczony spód wykładamy konfiturę morelową, pokrojonego kurczaka i kawałki sera camembert.
                                1. Przykrywamy drugim ciastem, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do ponownego pieczenia, temp. 220 stopni czas około 20 minut. 

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Andrzej Polan

                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości