Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis Andrzeja Polana

Tarta
Tarta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania na Dzień Camemberta, który obchodzimy 28 kwietnia. Sprawdź autorski przepis kucharza na tartę z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową. 

Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ciasto francuskie - 2 szt.,
  • ser camembert - 2 szt.,
  • filet z kurczaka - 350 g,
  • konfitura morelowa - 100 g,
  • cebula,
  • jajko,
  • łyżka musztardy czeskiej,
  • łyżka ketchupu,
  • kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra, czarnuszka

Sposób przygotowania tarty z kurczakiem i serem camembert

  1. Formę do tart wykładamy papierem pergaminowym.
  2. Wykładamy jedno ciasto, nakłuwamy i zapiekamy w piekraniku w temp. 200 stopni około 15 minut.
  3. Ketchup, musztardę, przyprawy łączymy razem i w takiej marynacie trzymamy kurczaka około 30 minut.
  4. Po tym czasie na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy zamarynowane mięso i smażymy na złoty kolor, dopiekając je jeszcze przez kilka minut w piekarniku.
  5. Dobrze upieczone mięso kroimy w paski.
  6. Na podpieczony spód wykładamy konfiturę morelową, pokrojonego kurczaka i kawałki sera camembert.
  7. Przykrywamy drugim ciastem, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do ponownego pieczenia, temp. 220 stopni czas około 20 minut. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości