Kuchnia śródziemnomorska - najlepsze przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem pojawiły się dania typowe dla regionu Morza Śródziemnego. Jak zrobić szaszłyki z warzywami, serem halloumi i sosem pomidorowym, sałatkę z grillowaną doradą, pesto z ajvaru i makaronem gemelli oraz cevapcici z pieczonymi ziemniakami i ajvarem? Sprawdź pyszne przepisy Sebastiana Olmy.

Szaszłyki z warzywami, serem halloumi i sosem pomidorowym

Sos pomidorowy

  • 2 sztuki białej cebuli
  • 1 łyżka pasty ajvar
  • przecier pomidorowy
  • pęczek kolendry

Sposób wykonania:

  1. Na patelni podsmaż czosnek z cebulką, dodaj pastą ajvar ostrą, cukier i passatę pomidorową, duś całość na małym ogniu około 10 minut.
  2. Gdy cebula i czosnek zmięknie zmiksuj całość 1 robocie kuchennym i dodaj na koniec do środka posiekaną kolendrę.

Szaszłyki warzywne z serem 

Składniki:

  • po jednej sztuce papryki kolorowej
  • 1 bakłażan
  • cebula biała i czerwona
  • cukinia żółta i zielona
  • 200 g sera halloumi
  • sól, pieprz młotkowany - po 1 dużej łyżce
  • 1000 g pieczarek
  • 2000 g zielonych szparagów

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę kolorową, bakłażana, cebulę, cukinię i ser halloumi potnij na około 2 cm kawałki.
  2. Dopraw solą oraz pieprzem młotkowanym.
  3. Nabijaj na wykałaczkę na przemian warzywa razem z serem, na końcówki nabij małe pieczarki.
  4. Szaszłyka grilluj z każdej strony na mniejszym ogniu, aż staną się miękkie.
  5. Do grillowanego szaszłyka dodaj szparagi, a następnie dodaj je do dekoracji.
  6. Szaszłyk i szparagi zdejmij z grilla, ułóż na półmisku i polej sosem pomidorowym.
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska

Sałatka z grillowaną doradą, oliwkami, pomidorkami, pesto z ajvaru i makaronem gemelli

Pesto z ajvaru

  • słoik ajvaru łagodnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50g parmezanu tartego

Ajvar wymieszaj w małej misce z oliwą z oliwek i dodaj tarty parmezan.

  • 6 sztuk fileta z dorady
  • sól do smaku
  • skórka z jednej cytryny
  • pesto z ajvaru do smarowania
  1. Filet z dorady natrzyj solą i skórką z cytryny, posmaruj delikatnie olejem i odstaw, aby ryba lekko się zamarynowała.
  2. Rybę do sałatki grilluj lub smaż od strony skóry przez kilka minut, następnie obróć na stronę mięsa i za pomocą pędzla posmaruj pesto z ajvaru i zdejmij z patelni. (Ważne aby rybę nie smarować pesto przed smażeniem, może nam się przylepić do patelni, ryba jest dość delikatna). 
  • 6 sztuk jajek
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g zielonych szparagów
  • 50 g oliwek czarnych i zielonych
  • 100g pomidorków cherry kolorowych
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 500 g makaronu penne
  • świeże zioła do dekoracji (rukola, roszponka)
  1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie, następnie odcedź i przelej oliwą, aby nie wyschnął.
  2. Jajka ugotuj przez 6 minut w posolonej wodzie, przełóż do wody z lodem, obierz i przetnij na połówki.
  3. Fasolę szparagową i zielone szparagi blanszuj przez 4 minut i przełóż do wody z lodem.
  4. W misce wymieszaj ugotowany makaron, fasolkę szparagową, zielone szparagi, pomidorki i oliwki.
  5. Dodaj oliwę, posiekany czosnek, natkę pietruszki i oliwki. Przełóż na talerz, dodaj ugotowane jajko i kawałki usmażonej wcześniej dorady.
  6. Całą sałatkę polej pesto z ajvaru i udekoruj świeżymi ziołami. 

Cevapcici z pieczonymi ziemniakami, jogurtem i sałatką z ajvarem

  • 1 kg ziemniaków młodych
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie x 1 duża łyżka
  • 50 ml oleju

Ziemniaki przetnij na ćwiartki, dopraw sola, ziołami prowansalskimi i polej olejem. Ziemniaki wstaw do pieczenia na 1h (zależy od ich wielkości), następnie wyjmij i podawaj z gotowym mięsem. 

  • 250 g mielonej wołowina
  • 250 g mielonej baraniny
  • 500 g mielonej łopatki wp.
  • kumin mielony x 1 duża łyżka
  • słodka papryka x 1 duża łyżka
  • płatki chili x 1 mała łyżka
  • sól x 1 duża łyżka
  • czosnek x 5 ząbków
  • cebula biała x 2 szt.
  • 2 sztuki kiwi

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek, cebule i kiwi trzemy na grubych oczkach i przekładamy do metalowej miski. Następnie dodajmy do środka przyprawy i mielone mięso, całość bardzo dokładnie wyrabiamy, ewentualnie możemy dodać odrobinę wody lub białko jeśli masa jest sucha.
  2. Z gotowej masy wyrabiamy małe „cevapcici” i nakładamy je na drewniane wykałaczki (wykałaczki wcześniej namocz w wodzie).
  3. Formujemy cevapcici i grillujemy je z każdej strony, aby ładnie się zarumieniły.
  • 1 sztuka sałaty lodowej
  • 1 sztuka sałaty karbowanej
  • opakowanie rukoli
  • oliwa do smaku
  • 50 g ajvaru łagodnego
  • 2 sztuki czerwonej cebuli
  1. Wymieszaj ze sobą kilka rodzajów sałat, dopraw oliwą i polej delikatnie ajvarem łagodnym.
  2. Na wierch sałat dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę na cienkie plastry.
  3. Usmażone i gotowe cevapcici podawaj z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat, jogurtem i pikantnym sosem ajvar.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości