Kuchnia śródziemnomorska - najlepsze przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem pojawiły się dania typowe dla regionu Morza Śródziemnego. Jak zrobić szaszłyki z warzywami, serem halloumi i sosem pomidorowym, sałatkę z grillowaną doradą, pesto z ajvaru i makaronem gemelli oraz cevapcici z pieczonymi ziemniakami i ajvarem? Sprawdź pyszne przepisy Sebastiana Olmy.

Szaszłyki z warzywami, serem halloumi i sosem pomidorowym

Sos pomidorowy

  • 2 sztuki białej cebuli
    • 1 łyżka pasty ajvar
      • przecier pomidorowy
        • pęczek kolendry

          Sposób wykonania:

          1. Na patelni podsmaż czosnek z cebulką, dodaj pastą ajvar ostrą, cukier i passatę pomidorową, duś całość na małym ogniu około 10 minut.
            1. Gdy cebula i czosnek zmięknie zmiksuj całość 1 robocie kuchennym i dodaj na koniec do środka posiekaną kolendrę.
              Dania z twarogiem na Wielkanoc z przepisów Sebastiana Olmy
              Materiał promocyjny

              Dania z twarogiem na Wielkanoc z przepisów Sebastiana Olmy

              Kuchnia z perliczką - przepisy Andrzeja Polana
              Materiał promocyjny

              Kuchnia z perliczką - przepisy Andrzeja Polana

              Szaszłyki warzywne z serem 

              Składniki:

              • po jednej sztuce papryki kolorowej
                • 1 bakłażan
                  • cebula biała i czerwona
                    • cukinia żółta i zielona
                      • 200 g sera halloumi
                        • sól, pieprz młotkowany - po 1 dużej łyżce
                          • 1000 g pieczarek
                            • 2000 g zielonych szparagów

                              Sposób przygotowania:

                              1. Paprykę kolorową, bakłażana, cebulę, cukinię i ser halloumi potnij na około 2 cm kawałki.
                                1. Dopraw solą oraz pieprzem młotkowanym.
                                  1. Nabijaj na wykałaczkę na przemian warzywa razem z serem, na końcówki nabij małe pieczarki.
                                    1. Szaszłyka grilluj z każdej strony na mniejszym ogniu, aż staną się miękkie.
                                      1. Do grillowanego szaszłyka dodaj szparagi, a następnie dodaj je do dekoracji.
                                        1. Szaszłyk i szparagi zdejmij z grilla, ułóż na półmisku i polej sosem pomidorowym.
                                          Kuchnia śródziemnomorska
                                          Kuchnia śródziemnomorska

                                          Sałatka z grillowaną doradą, oliwkami, pomidorkami, pesto z ajvaru i makaronem gemelli

                                          Pesto z ajvaru

                                          • słoik ajvaru łagodnego
                                            • 100 ml oliwy z oliwek
                                              • 50g parmezanu tartego

                                                Ajvar wymieszaj w małej misce z oliwą z oliwek i dodaj tarty parmezan.

                                                • 6 sztuk fileta z dorady
                                                  • sól do smaku
                                                    • skórka z jednej cytryny
                                                      • pesto z ajvaru do smarowania
                                                        1. Filet z dorady natrzyj solą i skórką z cytryny, posmaruj delikatnie olejem i odstaw, aby ryba lekko się zamarynowała.
                                                          1. Rybę do sałatki grilluj lub smaż od strony skóry przez kilka minut, następnie obróć na stronę mięsa i za pomocą pędzla posmaruj pesto z ajvaru i zdejmij z patelni. (Ważne aby rybę nie smarować pesto przed smażeniem, może nam się przylepić do patelni, ryba jest dość delikatna). 
                                                            • 6 sztuk jajek
                                                              • 100 g fasolki szparagowej
                                                                • 100 g zielonych szparagów
                                                                  • 50 g oliwek czarnych i zielonych
                                                                    • 100g pomidorków cherry kolorowych
                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                        • pęczek natki pietruszki
                                                                          • 100 ml oliwy z oliwek
                                                                            • 500 g makaronu penne
                                                                              • świeże zioła do dekoracji (rukola, roszponka)
                                                                                1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie, następnie odcedź i przelej oliwą, aby nie wyschnął.
                                                                                  1. Jajka ugotuj przez 6 minut w posolonej wodzie, przełóż do wody z lodem, obierz i przetnij na połówki.
                                                                                    1. Fasolę szparagową i zielone szparagi blanszuj przez 4 minut i przełóż do wody z lodem.
                                                                                      1. W misce wymieszaj ugotowany makaron, fasolkę szparagową, zielone szparagi, pomidorki i oliwki.
                                                                                        1. Dodaj oliwę, posiekany czosnek, natkę pietruszki i oliwki. Przełóż na talerz, dodaj ugotowane jajko i kawałki usmażonej wcześniej dorady.
                                                                                          1. Całą sałatkę polej pesto z ajvaru i udekoruj świeżymi ziołami. 

                                                                                            Cevapcici z pieczonymi ziemniakami, jogurtem i sałatką z ajvarem

                                                                                            • 1 kg ziemniaków młodych
                                                                                              • sól do smaku
                                                                                                • zioła prowansalskie x 1 duża łyżka
                                                                                                  • 50 ml oleju

                                                                                                    Ziemniaki przetnij na ćwiartki, dopraw sola, ziołami prowansalskimi i polej olejem. Ziemniaki wstaw do pieczenia na 1h (zależy od ich wielkości), następnie wyjmij i podawaj z gotowym mięsem. 

                                                                                                    • 250 g mielonej wołowina
                                                                                                      • 250 g mielonej baraniny
                                                                                                        • 500 g mielonej łopatki wp.
                                                                                                          • kumin mielony x 1 duża łyżka
                                                                                                            • słodka papryka x 1 duża łyżka
                                                                                                              • płatki chili x 1 mała łyżka
                                                                                                                • sól x 1 duża łyżka
                                                                                                                  • czosnek x 5 ząbków
                                                                                                                    • cebula biała x 2 szt.
                                                                                                                      • 2 sztuki kiwi

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        1. Czosnek, cebule i kiwi trzemy na grubych oczkach i przekładamy do metalowej miski. Następnie dodajmy do środka przyprawy i mielone mięso, całość bardzo dokładnie wyrabiamy, ewentualnie możemy dodać odrobinę wody lub białko jeśli masa jest sucha.
                                                                                                                          1. Z gotowej masy wyrabiamy małe „cevapcici” i nakładamy je na drewniane wykałaczki (wykałaczki wcześniej namocz w wodzie).
                                                                                                                            1. Formujemy cevapcici i grillujemy je z każdej strony, aby ładnie się zarumieniły.
                                                                                                                              • 1 sztuka sałaty lodowej
                                                                                                                                • 1 sztuka sałaty karbowanej
                                                                                                                                  • opakowanie rukoli
                                                                                                                                    • oliwa do smaku
                                                                                                                                      • 50 g ajvaru łagodnego
                                                                                                                                        • 2 sztuki czerwonej cebuli
                                                                                                                                          1. Wymieszaj ze sobą kilka rodzajów sałat, dopraw oliwą i polej delikatnie ajvarem łagodnym.
                                                                                                                                            1. Na wierch sałat dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę na cienkie plastry.
                                                                                                                                              1. Usmażone i gotowe cevapcici podawaj z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat, jogurtem i pikantnym sosem ajvar.

                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana