Szaszłyki z warzywami, serem halloumi i sosem pomidorowym
Sos pomidorowy
- 2 sztuki białej cebuli
- 1 łyżka pasty ajvar
- przecier pomidorowy
- pęczek kolendry
Sposób wykonania:
- Na patelni podsmaż czosnek z cebulką, dodaj pastą ajvar ostrą, cukier i passatę pomidorową, duś całość na małym ogniu około 10 minut.
- Gdy cebula i czosnek zmięknie zmiksuj całość 1 robocie kuchennym i dodaj na koniec do środka posiekaną kolendrę.
Szaszłyki warzywne z serem
Składniki:
- po jednej sztuce papryki kolorowej
- 1 bakłażan
- cebula biała i czerwona
- cukinia żółta i zielona
- 200 g sera halloumi
- sól, pieprz młotkowany - po 1 dużej łyżce
- 1000 g pieczarek
- 2000 g zielonych szparagów
Sposób przygotowania:
- Paprykę kolorową, bakłażana, cebulę, cukinię i ser halloumi potnij na około 2 cm kawałki.
- Dopraw solą oraz pieprzem młotkowanym.
- Nabijaj na wykałaczkę na przemian warzywa razem z serem, na końcówki nabij małe pieczarki.
- Szaszłyka grilluj z każdej strony na mniejszym ogniu, aż staną się miękkie.
- Do grillowanego szaszłyka dodaj szparagi, a następnie dodaj je do dekoracji.
- Szaszłyk i szparagi zdejmij z grilla, ułóż na półmisku i polej sosem pomidorowym.
Sałatka z grillowaną doradą, oliwkami, pomidorkami, pesto z ajvaru i makaronem gemelli
Pesto z ajvaru
- słoik ajvaru łagodnego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50g parmezanu tartego
Ajvar wymieszaj w małej misce z oliwą z oliwek i dodaj tarty parmezan.
- 6 sztuk fileta z dorady
- sól do smaku
- skórka z jednej cytryny
- pesto z ajvaru do smarowania
- Filet z dorady natrzyj solą i skórką z cytryny, posmaruj delikatnie olejem i odstaw, aby ryba lekko się zamarynowała.
- Rybę do sałatki grilluj lub smaż od strony skóry przez kilka minut, następnie obróć na stronę mięsa i za pomocą pędzla posmaruj pesto z ajvaru i zdejmij z patelni. (Ważne aby rybę nie smarować pesto przed smażeniem, może nam się przylepić do patelni, ryba jest dość delikatna).
- 6 sztuk jajek
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g zielonych szparagów
- 50 g oliwek czarnych i zielonych
- 100g pomidorków cherry kolorowych
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 500 g makaronu penne
- świeże zioła do dekoracji (rukola, roszponka)
- Makaron ugotuj w posolonej wodzie, następnie odcedź i przelej oliwą, aby nie wyschnął.
- Jajka ugotuj przez 6 minut w posolonej wodzie, przełóż do wody z lodem, obierz i przetnij na połówki.
- Fasolę szparagową i zielone szparagi blanszuj przez 4 minut i przełóż do wody z lodem.
- W misce wymieszaj ugotowany makaron, fasolkę szparagową, zielone szparagi, pomidorki i oliwki.
- Dodaj oliwę, posiekany czosnek, natkę pietruszki i oliwki. Przełóż na talerz, dodaj ugotowane jajko i kawałki usmażonej wcześniej dorady.
- Całą sałatkę polej pesto z ajvaru i udekoruj świeżymi ziołami.
Cevapcici z pieczonymi ziemniakami, jogurtem i sałatką z ajvarem
- 1 kg ziemniaków młodych
- sól do smaku
- zioła prowansalskie x 1 duża łyżka
- 50 ml oleju
Ziemniaki przetnij na ćwiartki, dopraw sola, ziołami prowansalskimi i polej olejem. Ziemniaki wstaw do pieczenia na 1h (zależy od ich wielkości), następnie wyjmij i podawaj z gotowym mięsem.
- 250 g mielonej wołowina
- 250 g mielonej baraniny
- 500 g mielonej łopatki wp.
- kumin mielony x 1 duża łyżka
- słodka papryka x 1 duża łyżka
- płatki chili x 1 mała łyżka
- sól x 1 duża łyżka
- czosnek x 5 ząbków
- cebula biała x 2 szt.
- 2 sztuki kiwi
Sposób przygotowania:
- Czosnek, cebule i kiwi trzemy na grubych oczkach i przekładamy do metalowej miski. Następnie dodajmy do środka przyprawy i mielone mięso, całość bardzo dokładnie wyrabiamy, ewentualnie możemy dodać odrobinę wody lub białko jeśli masa jest sucha.
- Z gotowej masy wyrabiamy małe „cevapcici” i nakładamy je na drewniane wykałaczki (wykałaczki wcześniej namocz w wodzie).
- Formujemy cevapcici i grillujemy je z każdej strony, aby ładnie się zarumieniły.
- 1 sztuka sałaty lodowej
- 1 sztuka sałaty karbowanej
- opakowanie rukoli
- oliwa do smaku
- 50 g ajvaru łagodnego
- 2 sztuki czerwonej cebuli
- Wymieszaj ze sobą kilka rodzajów sałat, dopraw oliwą i polej delikatnie ajvarem łagodnym.
- Na wierch sałat dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę na cienkie plastry.
- Usmażone i gotowe cevapcici podawaj z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat, jogurtem i pikantnym sosem ajvar.
Zobacz także:
- Dania jednogarnkowe Sebastiana Olmy
- Pączki na słodko z nadzieniem różanym według przepisu Sebastiana Olmy
- Pyszne pomysły na dania dla dzieci - przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: