Kacze udka pieczone z warzywami i grzybami
Składniki na kacze udka pieczone z warzywami i grzybami
- Kacze udka x 6 szt.
- Sól, pieprz, majeranek, suszony czosnek - po 1 łyżce
- Boczniak x 1 opak.
- Pieczarka szara x 500g
- Mieszanka grzybów, może być mrożona x 500g
- Cebula szalotka x 0,5 kg
- Świeży tymianek x 1 pęczek
- Wędzony boczek w plastrach x 1 opak.
- Bulion drobiowy x 0,5 l
Jak przyrządzić kacze udka pieczone z warzywami i grzybami:
Kacze udka dokładnie natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i suszonego czosnku. Udka dokładnie obsmaż w garnku na złoty kolor nie używając oleju, kaczki same wytopią swój tłuszcz. Po obsmażeniu kaczki wyjmij ją z garnka i dodaj do środka pokrojone grzyby, cebulę szalotkę, tymianek i plastry wędzonego boczku. Smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka zmięknie i podlej całość bulionem. Dodaj do garnka kacze udka, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. na około 1,5h. Po tym czasie wyjmij garnek i sprawdź, czy udka są miękkie. Jeśli tak, to zdejmij pokrywkę z garnka, zwiększ temperaturę piekarnika i zapiecz mięso tak, aby skórka była chrupiąca.
Duszona czerwona kapusta z żurawiną i czerwonym winem
Składniki na duszoną czerwoną kapustę z żurawiną i czerwonym winem
- Czerwona kapusta x 1 szt.
- Czerwony ocet winny x 200 ml
- Cukier biały x 100g
- Owoce żurawiny x 200g (może być mrożona)
- Goździki x 10 szt.
- Cynamon laski x 3 szt.
- Czerwone wino x 0,5 l
- Sól, sok z cytryny do smaku
Jak przyrządzić duszoną czerwoną kapustę z żurawiną i czerwonym winem
Kapustę poszatkuj na cienkie paski, ugotuj w gorącej wodzie, a następnie przelej czerwonym octem winnym. Do garnka wrzuć cukier, owoce żurawiny, goździki, cynamon i dolej czerwone wino. Gotuj, aż cukier się nie rozpuści, a następnie dodaj czerwoną kapustę. Duś wszystko razem na małym ogniu około 15 minut, następnie zdejmij pokrywkę z garnka i poczekaj, aż nadmiar płynu odparuje. Kapustę dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Kacze udka podawaj z duszoną czerwoną kapustą.
Klasyczna zupa cebulowa z grzanką serową
Składniki na klasyczna zupę cebulową z grzanką serową
- Biała cebula x 2 kg
- Sól zwykła x 1 łyżka
- Cukier x 100g
- Biały ocet winny x 100 ml
- Olej roślinny x 50 ml
- Bulion x 1 l
- Świeży tymianek x 1 pęczek
- Sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić klasyczną zupę cebulową z grzanką serową
Biała cebulę pokrój na cienkie plastry, przełóż do metalowej miski, posyp solą, cukrem i podlej białym octem winnym. Wszystko dokładnie razem wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby cebula zmiękła. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj do niego cebulę i zacznij delikatnie smażyć na małym ogniu, cebula powinna się karmelizować, aż będzie całkowicie złoto brązowa, cały czas mieszając, aby nie przywarła do naczynia. Po tym czasie podlej cebulę bulionem, dodaj liście świeżego tymianku i zagotuj. Zupę cebulową dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
- Grzanka pszenna x 1 szt.
- Ser gruyyer x 200g
- Natka pietruszki x 1 pęczek
Grzankę pszenną z bagietki przetnij delikatnie pod kątem, zasyp serem gruyerr i wstaw do piekarnika, aby ją zapiec 210 st. 8 minut.
Porcję zupy wlej do miski, na wierzch dodaj posiekaną natkę pietruszki i połóż grzankę.
Placki ziemniaczane z serem i cukinią
Składniki na placki ziemniaczane z serem i cukinią
- Ziemniaki x 1 kg
- Sól zwykła x 1 kg
- Cukinia x 2 szt.
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie po 1 łyżce
- Cebula biała x 2 szt.
- Czosnek x 5 ząbków
- Ser gruyerr x 200g
- Natka pietruszki x 1 pęczek
- Chili płatki x 1 łyżka
- Olej do smażenia
Jak przyrządzić placki ziemniaczane z serem i cukinią
Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i zostaw na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody z nich. Cukinie zetrzyj również zetrzyj na grubych oczkach dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i przesmaż na patelni z posiekaną cebulką i czosnkiem.
Cukinię po usmażeniu dodaj do surowych ziemniaków i razem wymieszaj, dodaj do środka tarty na grubych oczkach ser gruyerr, natkę pietruszki i płatki chili i sól. Wszystko dokładnie razem wymieszaj i smaż placki na płaskiej patelni.
- Oliwa z oliwek x 100 ml
- Musztarda dijon x 1 duża łyżka
- Miód x 1 łyżka
- Sól do smaku
- Sałata rzymska x 2 szt.
Do placków przygotuj sos vinegrette (wymieszaj razem ze sobą oliwę, musztardę dijon, miód i sól) oraz kawałki sałaty rzymskiej.
Zobacz także:
- Afrodyzjaki w kuchni według przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Makaron, sałatka, grzanki i szaszłyki. Wyśmienite dania z krewetkami według Piotra Kucharskiego
- Bruschetta z brokułami i zabaione z wiśniami, czyli włoska fiesta Cristiny Catese i Andrzeja Krzywego
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN