Afrodyzjaki w kuchni według przepisów Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha
Źródło: Mateusz Jagielski/Dzien Dobry TVN/East News
W królestwie afrodyzjaków najsłodsza jest czekolada, a najbardziej znanymi są ostrygi. Podobne właściwości mają też inne owoce morza i ryby, ale także niektóre warzywa i przyprawy. W naszej kuchni Grzegorz Zawierucha przygotowuje pobudzający makaron z tuńczykiem i krewetkami, sałatkę z koprem włoskim oraz zapiekane ostrygi, a na koniec najsłodsze czekoladowe ciasto Nemesis. Sprawdź wyjątkowe przepisy.

Makaron spaghetti z krewetkami i tuńczykiem

Składniki na spaghetti z krewetkami i tuńczykiem:

  • 150 g makaronu spaghetti
    • 2 małe cebule
      • 8 krewetek tygrysich z głowami
        • 200 g tuńczyka
          • 2 łyżki oliwy z oliwek
            • 1 laska cynamonu
              • 2 filety anchois
                • 1/3 łyżeczki szafranu
                  • 4 łyżki octu z białego wina
                    • 50 g łuskanych niesolonych pistacji
                      • 3 łyżki tartego parmezanu
                        • ½ pęczka świeżej natki pietruszki

                          Jak przyrządzić spaghetti z krewetkami i tuńczykiem:

                          Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy laskę cynamonu i obsmażamy głowy krewetek. Następnie dodajemy pokrojone anchois i cebulę pokrojoną w piórka. Przykrywamy i dusimy około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.

                          W osobnej miseczce zalewamy szafran z odrobiną wrzącej wody i octu. W moździerzu rozgniatamy pistacje. W kolejnej miseczce ścieramy skórkę z sera pecorino romano. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy tuńczyka na kawałki około 1 cm oraz natkę pietruszki.

                          W garnku, gdzie gotował się sos, delikatnie rozgniatamy każdą główkę, aby wszystkie soki wypłynęły. Po chwili usuwamy główki z krewetek i cynamon. Następnie dodajemy połowę posiekanej pietruszki oraz mieszankę octu szafranowego. Po chwili dodajemy oczyszczone krewetki i tuńczyka. Na samym końcu makaron prosto z wody, w której się gotował. Mieszamy około 2 minuty. Przed podaniem posypujemy skórką z sera pecorino, pokruszonymi pistacjami oraz pozostałą natką pietruszki.

                          Ciasto czekoladowe Nemesis

                          Składniki na ciasto czekoladowe Nemesis:

                          • 300 g czekolady
                            • 200 g masła,
                              • 5 jaj,
                                • 1,5 szklanki cukru pudru,
                                  • 1 szklanka malin + kilka do podania
                                    • ½ łyżeczki kardamonu
                                      • szczypta pieprzu młotkowanego
                                        • 1 łyżka cukru trzcinowego

                                          Jak przyrządzić ciasto czekoladowe Nemesis:

                                          Czekoladę razem z masłem roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ściągamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy połowę cukru, a drugą dajemy do masy czekoladowej. Kiedy białka będą błyszczące, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy powoli.

                                          Jak się wszystko połączy, ręcznie wlewamy masę czekoladową do puszystej piany. Wlewamy do foremki, pieczemy w brytfance wypełnionej wodą ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Następnie dajemy odpocząć 15 minut i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny.

                                          Na patelni podsmażamy maliny, dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę wody, kardamon oraz pieprz mielony. Przecieramy przez sito i sosem polewamy ciasto.

                                          Sałatka z koprem włoskim i wędzonym łososiem

                                          Składniki na sałatkę z koprem włoskim i wędzonym łososiem:

                                          • 100 g wędzonego łososia
                                            • 1 zielone jabłko
                                              • sałata rzymska
                                                • 2 łyżki kaparów
                                                  • ½ kopru włoskiego
                                                    • 2 łyżki ziaren słonecznika
                                                      • 8 pomidorów koktajlowych
                                                        • 50 ml octu z białego wina
                                                          • 4 łyżki syropu z agawy
                                                            • 4 łyżki sosu sojowego
                                                              • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                • sok z 1 limonki
                                                                  • sól do smaku

                                                                    Jak przyrządzić sałatkę z koprem włoskim i wędzonym łososiem:

                                                                    Koper włoski kroimy w cieniutkie piórka. W niedużej miseczce mieszamy ocet, sos sojowy, syrop z agawy i wrzucamy posiekany koper włoski na ok. 30 minut. Sałatę rzymską rozdzielamy na pojedyncze liście, pomidorki przekrawamy na pół, jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Słonecznik lekko prażymy na patelni.

                                                                    Wszystkie składniki układamy na talerzu, dodajemy kapary, posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki. Na wierzchu kładziemy poszarpane kawałki łososia. W razie konieczności lekko doprawiamy solą.

                                                                    Zapiekane ostrygi

                                                                    Składniki na zapiekane ostrygi:

                                                                    • 12 szt. ostryg
                                                                      • 8 szt. cytryn
                                                                        • masło
                                                                          • parmezan
                                                                            • ser żółty Gruyer
                                                                              • mleko
                                                                                • mąka pszenna
                                                                                  • musztarda dijon

                                                                                    Jak przyrządzić zapiekane ostrygi:

                                                                                    W małym rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Podgrzewamy 1‒2 minuty i zdejmujemy z ognia. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszkając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Ponownie stawiamy na ogniu. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.

                                                                                    Wsypujemy żółty ser i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon. Powstałą masę dzielimy na równe porcje i kładziemy na ostrygach. Wierzch posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika z funkcją grilla na 2‒3 minuty. Pieczemy, aż ser się zarumieni.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/Dzien Dobry TVN/East News

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości