Krokiety z cukinią i ziemniakami z kolendrowym sosem aioli
Składniki na krokiety z cukinią:
- 300 g ziemniaków
- 200 g cukinii
- 40 g parmezanu (tartego)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- garść kolendry
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól
Składniki na sos aioli:
- 1 jajko,
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki octu winnego,
- 250ml oliwy kolendrowej
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Jak przygotować krokiety z cukinią?
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. W międzyczasie ścieramy cukinie i usuwamy nadmiar wody. Gdy ziemniaki już przestygną, rozgniatamy je widelcem. Dodajemy cukinię, posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, tarty parmezan, jajko i około 40 g bułki. Dobrze mieszamy w misce i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Formujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego obsmażamy krokiety kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem aioli.
Jak przygotować sos aioli?
Jajko, czosnek, ocet, sól i pieprz wkładamy do wysokiego naczynia. Następnie wlewamy oliwę, wkładamy blender i zaczynamy blendować. Na początku nie odrywamy urządzenia od dna naczynia. Kiedy zacznie emulgować, delikatnie podnosimy blender do góry i na dół, aż do uzyskania konsystencji majonezu.
Pieczony bakłażan ze szpinakiem
Składniki na pieczonego bakłażana:
- 2 bakłażany
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g sera feta
- 5 łyżki oliwy
- 4 pomidorki koktajlowe
- sól i pieprz
- orzeszki pinii (prażone)
- garść świeżej pietruszki do dekoracji
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki oregano
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pieczonego bakłażana?
Bakłażany kroimy na połówki, nacinamy na nich kratkę i wydrążamy środek (zostawiając na skórce warstwę ok. 1cm grubości). Wydrążone połówki lekko oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano oraz skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na bok.
Na gorącą patelnię wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Po 2 minutach dodajemy szpinak, miąższ z bakłażana oraz pozostałe przyprawy i obsmażamy ok. 3 – 4 minuty.
Powstałym farszem nadziewamy połówki bakłażana, na wierzchu układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i zapiekamy góra/dół ok. 15 minut .Po wyciągnięciu posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz świeżą pietruszką. Możemy całość skropić oliwą z oliwek.
Moussaka - jak zrobić?
Składniki na moussakę:
- 4 ziemniaki
- 3 bakłażany
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów pelatti
- 120 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki oregano
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 800 ml mleka
- 80 g parmezanu
- 150g sera feta
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 żółtka
- 1 l oleju rzepakowego
Jak przygotować moussakę?
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki ½ cm. Tak samo kroimy bakłażana (następnie solimy go i odstawiamy na 20 minut, aż puści sok). Osuszamy bakłażana za pomocą ręcznika papierowego.
Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i kiedy osiągnie temp. 170 stopni C, obsmażamy plasterki ziemniaków na złoto, a następnie plastry bakłażana. Po wyciągnięciu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak przygotować mięso do moussaki?
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, lekko szklimy i dodajemy czosnek. Następnie dodajemy cynamon, ½ łyżeczki tymianku oraz oregano i po 30 sekundach dodajemy mięso. Obsmażamy ciągle mieszając i po 2 – 3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Po kolejnych 3 minutach dodajemy pomidory pelatti, dobrze je rozgniatamy, wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, ½ łyżeczki soli oraz pieprz. Całość mieszamy dokładnie i obsmażamy, aż płyn się mocno zredukuje (ok. 15 minut). Po tym czasie wyłączamy i ściągamy z ognia. Wyciągamy listek laurowy.
Jak przygotować sos beszamelowy?
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Łączymy dobrze ze sobą. Następnie małymi partiami dolewamy mleko ( należy dolewać porcjami ok. 100 ml ciągle mieszając). Kiedy sos osiągnie aksamitną konsystencję doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dodajemy starty parmezan. W tym momencie ściągamy z ognia i mieszamy, aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy 3 żółtka i mieszamy energicznie. 4 łyżki sosu beszamelowego dodajemy do farszu z mięsa i dobrze mieszamy.
Złożenie moussaki
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków (oprószamy solą i odrobiną tymianku). Na ziemniakach kolejna warstwa bakłażana (również solimy i doprawiamy tymiankiem). Na bakłażanach układamy warstwę z mielonego mięsa i całość polewamy obficie sosem beszamelowym. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 35 – 40 minut.
Zobacz także:
- Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna
- Kuchnia turecka od podstaw. Dowiedz się, jak smakuje jedna z najpopularniejszych kuchni świata
- Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić
Autor: Ewa Podleśna-slusarczyk
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek-Linda/East News