Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha z bakłażanami
Grzegorz Zawierucha z bakłażanami
Źródło: Justyna Rojek-Linda/East News
Wiele osób lubi smak cukinii i bakłażana, ale nie wiedzą, jak przygotować z nich smaczne i pełne aromatu dania. Okazuje się, że nie jest to trudne. Grzegorz Zawierucha przygotował przepisy na wspaniałe krokiety z cukinią i ziemniakami, moussakę oraz pieczonego bakłażana ze szpinakiem.

Krokiety z cukinią i ziemniakami z kolendrowym sosem aioli

Składniki na krokiety z cukinią:

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g cukinii
  • 40 g parmezanu (tartego)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • garść kolendry
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól

Składniki na sos aioli:

  • 1 jajko, 
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu winnego, 
  • 250ml oliwy kolendrowej 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • szczypta pieprzu 

Jak przygotować krokiety z cukinią?

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. W międzyczasie ścieramy cukinie i usuwamy nadmiar wody. Gdy ziemniaki już przestygną, rozgniatamy je widelcem. Dodajemy cukinię, posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, tarty parmezan, jajko i około 40 g bułki. Dobrze mieszamy w misce i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Formujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego obsmażamy krokiety kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem aioli.

Jak przygotować sos aioli?

Jajko, czosnek, ocet, sól i pieprz wkładamy do wysokiego naczynia. Następnie wlewamy oliwę, wkładamy blender i zaczynamy blendować. Na początku nie odrywamy urządzenia od dna naczynia. Kiedy zacznie emulgować, delikatnie podnosimy blender do góry i na dół, aż do uzyskania konsystencji majonezu.

Krokiety z cukinią
Krokiety z cukinią
Źródło: Justyna Rojek-Linda/East News

Pieczony bakłażan ze szpinakiem

Składniki na pieczonego bakłażana:

  • 2 bakłażany
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 posiekana cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera feta
  • 5 łyżki oliwy 
  • 4 pomidorki koktajlowe 
  • sól i pieprz 
  • orzeszki pinii (prażone) 
  • garść świeżej pietruszki do dekoracji
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pieczonego bakłażana?

Bakłażany kroimy na połówki, nacinamy na nich kratkę i wydrążamy środek (zostawiając na skórce warstwę ok. 1cm grubości). Wydrążone połówki lekko oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano oraz skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na bok.

Na gorącą patelnię wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Po 2 minutach dodajemy szpinak, miąższ z bakłażana oraz pozostałe przyprawy i obsmażamy ok. 3 – 4 minuty.

Powstałym farszem nadziewamy połówki bakłażana, na wierzchu układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i zapiekamy góra/dół ok. 15 minut .Po wyciągnięciu posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz świeżą pietruszką. Możemy całość skropić oliwą z oliwek.

Pieczone bakłażany
Pieczone bakłażany
Źródło: Justyna Rojek-Linda/East News

Moussaka - jak zrobić?

Składniki na moussakę:

  • 4 ziemniaki
  • 3 bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g mielonego mięsa wołowego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • 120 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki oregano
  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 800 ml mleka 
  • 80 g parmezanu
  • 150g sera feta
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 żółtka
  • 1 l oleju rzepakowego

Jak przygotować moussakę?

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki ½ cm. Tak samo kroimy bakłażana (następnie solimy go i odstawiamy na 20 minut, aż puści sok). Osuszamy bakłażana za pomocą ręcznika papierowego.

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i kiedy osiągnie temp. 170 stopni C, obsmażamy plasterki ziemniaków na złoto, a następnie plastry bakłażana. Po wyciągnięciu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak przygotować mięso do moussaki?

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, lekko szklimy i dodajemy czosnek. Następnie dodajemy cynamon, ½ łyżeczki tymianku oraz oregano i po 30 sekundach dodajemy mięso. Obsmażamy ciągle mieszając i po 2 – 3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Po kolejnych 3 minutach dodajemy pomidory pelatti, dobrze je rozgniatamy, wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, ½ łyżeczki soli oraz pieprz. Całość mieszamy dokładnie i obsmażamy, aż płyn się mocno zredukuje (ok. 15 minut). Po tym czasie wyłączamy i ściągamy z ognia. Wyciągamy listek laurowy.

Jak przygotować sos beszamelowy?

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Łączymy dobrze ze sobą. Następnie małymi partiami dolewamy mleko ( należy dolewać porcjami ok. 100 ml ciągle mieszając). Kiedy sos osiągnie aksamitną konsystencję doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dodajemy starty parmezan. W tym momencie ściągamy z ognia i mieszamy, aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy 3 żółtka i mieszamy energicznie. 4 łyżki sosu beszamelowego dodajemy do farszu z mięsa i dobrze mieszamy.

Złożenie moussaki

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków (oprószamy solą i odrobiną tymianku). Na ziemniakach kolejna warstwa bakłażana (również solimy i doprawiamy tymiankiem). Na bakłażanach układamy warstwę z mielonego mięsa i całość polewamy obficie sosem beszamelowym. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 35 – 40 minut.

Moussaka
Moussaka
Źródło: Justyna Rojek-Linda/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości