Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha z bakłażanami
Grzegorz Zawierucha z bakłażanami
Źródło: Justyna Rojek-Linda/East News
Wiele osób lubi smak cukinii i bakłażana, ale nie wiedzą, jak przygotować z nich smaczne i pełne aromatu dania. Okazuje się, że nie jest to trudne. Grzegorz Zawierucha przygotował przepisy na wspaniałe krokiety z cukinią i ziemniakami, moussakę oraz pieczonego bakłażana ze szpinakiem.

Krokiety z cukinią i ziemniakami z kolendrowym sosem aioli

Składniki na krokiety z cukinią:

  • 300 g ziemniaków
    • 200 g cukinii
      • 40 g parmezanu (tartego)
        • 1 jajko
          • 1 ząbek czosnku
            • garść kolendry
              • bułka tarta
                • olej do smażenia
                  • sól

                    Składniki na sos aioli:

                    • 1 jajko, 
                      • 5 ząbków czosnku
                        • 2 łyżki octu winnego, 
                          • 250ml oliwy kolendrowej 
                            • 1/3 łyżeczki soli 
                              • szczypta pieprzu 

                                Jak przygotować krokiety z cukinią?

                                Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. W międzyczasie ścieramy cukinie i usuwamy nadmiar wody. Gdy ziemniaki już przestygną, rozgniatamy je widelcem. Dodajemy cukinię, posiekany czosnek, posiekaną kolendrę, tarty parmezan, jajko i około 40 g bułki. Dobrze mieszamy w misce i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Formujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego obsmażamy krokiety kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem aioli.

                                Jak przygotować sos aioli?

                                Jajko, czosnek, ocet, sól i pieprz wkładamy do wysokiego naczynia. Następnie wlewamy oliwę, wkładamy blender i zaczynamy blendować. Na początku nie odrywamy urządzenia od dna naczynia. Kiedy zacznie emulgować, delikatnie podnosimy blender do góry i na dół, aż do uzyskania konsystencji majonezu.

                                Krokiety z cukinią
                                Krokiety z cukinią
                                Źródło: Justyna Rojek-Linda/East News

                                Pieczony bakłażan ze szpinakiem

                                Składniki na pieczonego bakłażana:

                                • 2 bakłażany
                                  • 200 g świeżego szpinaku
                                    • 1 posiekana cebula 
                                      • 1 ząbek czosnku
                                        • 200 g sera feta
                                          • 5 łyżki oliwy 
                                            • 4 pomidorki koktajlowe 
                                              • sól i pieprz 
                                                • orzeszki pinii (prażone) 
                                                  • garść świeżej pietruszki do dekoracji
                                                    • ½ łyżeczki tymianku
                                                      • ½ łyżeczki oregano
                                                        • Sól i pieprz do smaku

                                                          Jak przygotować pieczonego bakłażana?

                                                          Bakłażany kroimy na połówki, nacinamy na nich kratkę i wydrążamy środek (zostawiając na skórce warstwę ok. 1cm grubości). Wydrążone połówki lekko oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano oraz skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na bok.

                                                          Na gorącą patelnię wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Po 2 minutach dodajemy szpinak, miąższ z bakłażana oraz pozostałe przyprawy i obsmażamy ok. 3 – 4 minuty.

                                                          Powstałym farszem nadziewamy połówki bakłażana, na wierzchu układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i zapiekamy góra/dół ok. 15 minut .Po wyciągnięciu posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz świeżą pietruszką. Możemy całość skropić oliwą z oliwek.

                                                          Pieczone bakłażany
                                                          Pieczone bakłażany
                                                          Źródło: Justyna Rojek-Linda/East News

                                                          Moussaka - jak zrobić?

                                                          Składniki na moussakę:

                                                          • 4 ziemniaki
                                                            • 3 bakłażany
                                                              • 1 czerwona cebula
                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                  • 700 g mielonego mięsa wołowego 
                                                                    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                                                                      • 1 puszka pomidorów pelatti
                                                                        • 120 ml wytrawnego czerwonego wina
                                                                          • 1 listek laurowy
                                                                            • 2 łyżeczki tymianku
                                                                              • ½ łyżeczki cynamonu
                                                                                • 1 łyżeczka soli
                                                                                  • 1 łyżeczka pieprzu
                                                                                    • ½ łyżeczki oregano
                                                                                      • 150 g masła
                                                                                        • 150 g mąki pszennej
                                                                                          • 800 ml mleka 
                                                                                            • 80 g parmezanu
                                                                                              • 150g sera feta
                                                                                                • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                                  • 3 żółtka
                                                                                                    • 1 l oleju rzepakowego

                                                                                                      Jak przygotować moussakę?

                                                                                                      Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki ½ cm. Tak samo kroimy bakłażana (następnie solimy go i odstawiamy na 20 minut, aż puści sok). Osuszamy bakłażana za pomocą ręcznika papierowego.

                                                                                                      Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i kiedy osiągnie temp. 170 stopni C, obsmażamy plasterki ziemniaków na złoto, a następnie plastry bakłażana. Po wyciągnięciu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

                                                                                                      Jak przygotować mięso do moussaki?

                                                                                                      Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, lekko szklimy i dodajemy czosnek. Następnie dodajemy cynamon, ½ łyżeczki tymianku oraz oregano i po 30 sekundach dodajemy mięso. Obsmażamy ciągle mieszając i po 2 – 3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Po kolejnych 3 minutach dodajemy pomidory pelatti, dobrze je rozgniatamy, wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, ½ łyżeczki soli oraz pieprz. Całość mieszamy dokładnie i obsmażamy, aż płyn się mocno zredukuje (ok. 15 minut). Po tym czasie wyłączamy i ściągamy z ognia. Wyciągamy listek laurowy.

                                                                                                      Jak przygotować sos beszamelowy?

                                                                                                      W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Łączymy dobrze ze sobą. Następnie małymi partiami dolewamy mleko ( należy dolewać porcjami ok. 100 ml ciągle mieszając). Kiedy sos osiągnie aksamitną konsystencję doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dodajemy starty parmezan. W tym momencie ściągamy z ognia i mieszamy, aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy 3 żółtka i mieszamy energicznie. 4 łyżki sosu beszamelowego dodajemy do farszu z mięsa i dobrze mieszamy.

                                                                                                      Złożenie moussaki

                                                                                                      Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków (oprószamy solą i odrobiną tymianku). Na ziemniakach kolejna warstwa bakłażana (również solimy i doprawiamy tymiankiem). Na bakłażanach układamy warstwę z mielonego mięsa i całość polewamy obficie sosem beszamelowym. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 35 – 40 minut.

                                                                                                      Moussaka
                                                                                                      Moussaka
                                                                                                      Źródło: Justyna Rojek-Linda/East News

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Ewa Podleśna-slusarczyk

                                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek-Linda/East News

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości