Rosół, którym zaskoczysz domowników jesienią. Wystarczy jeden, niepozorny składnik

Rosół
Rosół
Źródło: gettyimages/RUSS ROHDE
Rosół, choć uwielbiają go niemal wszyscy, smakuje zupełnie inaczej w każdym domu. Na jego aromat wpływa wiele czynników (chociażby czas gotowania) i składników. Ten, którego dodanie wam proponujemy, jest dość zaskakujący, ale dynia wkomponuje się w tę klasyczną zupę idealnie.

Warzywo, będące symbolem jesieni, w kuchni kojarzymy przede wszystkim z plackami, farszami i deserami. Gdy za oknami coraz wcześniej robi się ciemno, a temperatura spada poniżej zera, na stołach gościć zaczyna również zupa dyniowa. My jednak zamiast czynić z dyni bazowy składnik dania, wykorzystamy ją jako dodatek do rosołu.

Proponowane przez nas proporcje są oczywiście wyłącznie sugestią. Miłośnicy dyni mogą śmiało dodać jej więcej, a sceptycy - mniej. Dowolność tyczy się również bulionu, który my przygotowujemy w wersji przyjaznej jaroszom.

Przepis na rosół z dynią

Składniki:

  • 3 średniej wielkości marchewki,
    • 2 średniej wielkości pietruszki,
      • 1/2 selera,
        • 1/2 pora,
          • 1 cebula,
            • 400 gramów dyni,
              • 2 - 4 ziarna ziela angielskiego,
                • 2 - 4 liście laurowe,
                  • pieprz i sól do smaku,
                    • łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
                      • natka pietruszki (opcjonalnie),
                        • kurkuma (opcjonalnie).

                          Przygotowanie rosołu z dynią:

                          Umytą, ale nie obraną włoszczyznę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy ok. 4 litrami wody. Jeśli mamy czas, aby dobrze wygotować bulion, nie powinniśmy ograniczać się z jej ilością. W międzyczasie szykujemy opalaną cebulę. Jeśli nasza kuchnia nie jest wyposażona w instalację gazową, wykorzystać możemy piekarnik lub suchą patelnię. W drugim przypadku cebulę kroimy na pół i przez chwilę prażymy na średnim ogniu.

                          Do garnka, poza cebulą, dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Wywarowi pozwalamy się gotować na niedużym ogniu przez ok. 2 godziny (czas można oczywiście skracać i wydłużać).

                          Kiedy nasz bulion zaczyna już przypominać aromatyczną zupę, podejmujemy decyzję, czy chcemy go wyklarować, przelewając przez sito.

                          Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy w rosole przez ok. 20 minut, aby mieć pewność, że będzie miękka.

                          Do zupy dodać możemy sos sojowy (wtedy nie należy przesadzać z solą), pietruszkę i przyprawy. Niektórzy będą zapewne chcieli jeść tak przygotowaną zupę z makaronem, jednak zapewniamy, że dynia pełni w niej nie tylko funkcje smakowe, ale i "zapychające".

                          Zobacz także:

                          Autor: Michalina Kobla

                          Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/RUSS ROHDE

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana