Warzywo, będące symbolem jesieni, w kuchni kojarzymy przede wszystkim z plackami, farszami i deserami. Gdy za oknami coraz wcześniej robi się ciemno, a temperatura spada poniżej zera, na stołach gościć zaczyna również zupa dyniowa. My jednak zamiast czynić z dyni bazowy składnik dania, wykorzystamy ją jako dodatek do rosołu.
Proponowane przez nas proporcje są oczywiście wyłącznie sugestią. Miłośnicy dyni mogą śmiało dodać jej więcej, a sceptycy - mniej. Dowolność tyczy się również bulionu, który my przygotowujemy w wersji przyjaznej jaroszom.
Przepis na rosół z dynią
Składniki:
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 2 średniej wielkości pietruszki,
- 1/2 selera,
- 1/2 pora,
- 1 cebula,
- 400 gramów dyni,
- 2 - 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 - 4 liście laurowe,
- pieprz i sól do smaku,
- łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
- natka pietruszki (opcjonalnie),
- kurkuma (opcjonalnie).
Przygotowanie rosołu z dynią:
Umytą, ale nie obraną włoszczyznę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy ok. 4 litrami wody. Jeśli mamy czas, aby dobrze wygotować bulion, nie powinniśmy ograniczać się z jej ilością. W międzyczasie szykujemy opalaną cebulę. Jeśli nasza kuchnia nie jest wyposażona w instalację gazową, wykorzystać możemy piekarnik lub suchą patelnię. W drugim przypadku cebulę kroimy na pół i przez chwilę prażymy na średnim ogniu.
Do garnka, poza cebulą, dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Wywarowi pozwalamy się gotować na niedużym ogniu przez ok. 2 godziny (czas można oczywiście skracać i wydłużać).
Kiedy nasz bulion zaczyna już przypominać aromatyczną zupę, podejmujemy decyzję, czy chcemy go wyklarować, przelewając przez sito.
Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy w rosole przez ok. 20 minut, aby mieć pewność, że będzie miękka.
Do zupy dodać możemy sos sojowy (wtedy nie należy przesadzać z solą), pietruszkę i przyprawy. Niektórzy będą zapewne chcieli jeść tak przygotowaną zupę z makaronem, jednak zapewniamy, że dynia pełni w niej nie tylko funkcje smakowe, ale i "zapychające".
Zobacz także:
- Kuchnia młodej żony. Przepisy Ani Starmach na rosół, zupę pomidorową i kurczaka
- Rosół - idealna zupa na przeziębienie. Przepisy Jaśka Kuronia
- Resztki z rosołu - poznaj przepisy na placki warzywne, muffiny, pastę do kanapek. Co jeszcze można przygotować?
Autor: Michalina Kobla
Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/RUSS ROHDE