Rosół - idealna zupa na przeziębienie. Przepisy Jaśka Kuronia

Rosół to tradycyjna polska zupa. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował rosół tradycyjny, bulion warzywny i bulion rybny.

Rosół klasyczny na indyku

Składniki:

  • 1,5 kg elementów z indyka (skrzydło, udziec, szyjki)
    • 10 liści laurowych
      • 10 ziaren ziela angielskiego
        • 15 ziaren czarnego pieprzu
          • 5 marchewek
            • 3 pietruszki
              • 1 duży por
                • 1 duża opalona cebula
                  • główka czosnku przekrojona na pół
                    • 0,5 selera

                      Przygotowanie:

                      Na dnie ułóż zioła, na nich połóż mięso. Zalej całość lodowatą wodą i na małym ogniu doprowadź do tzw. migotania. Po 30 minutach dodaj umyte, obrane i pokrojone wedle uznania warzywa (pory wykorzystaj w całości, tak samo zieleninę z pietruszki lub selera). Całość gotuj na minimalnym ogniu przez minimum 3 godziny.

                      >>> Zobacz także:

                      Rosół/bulion warzywny

                      Składniki:

                      • 10 liści laurowych
                        • 10 ziaren ziela angielskiego
                          • 15 ziaren czarnego pieprzu
                            • 8 marchewek
                              • 5 pietruszek
                                • 2 duże pory
                                  • 2 duże opalone cebule
                                    • główka czosnku przekrojona na pół
                                      • 0,5 selera
                                        • 1/4 niewielkiej kapusty
                                          • kilka większych pieczarek
                                            • ew. 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju, łyżeczka mielonej kurkumy

                                              Przygotowanie:

                                              Wszystkie produktu umieść w garnku, zalej lodowatą wodą i doprowadź do tzw. migotania. Następnie gotuj na małym ogniu minimum 60 minut.

                                              Bulion rybny

                                              Składniki:

                                              • 1 kg tańszych gatunków ryb (najlepiej łby i kręgosłupy)
                                                • 2 marchewki
                                                  • 2 pietruszki
                                                    • kawałek pora
                                                      • 1/4 selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego
                                                        • opalona cebula
                                                          • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                            • 10 ziaren pieprzu czarnego
                                                              • 5 liści laurowych
                                                                • 4 goździki
                                                                  • 2 gałązki tymianku
                                                                    • sól
                                                                      • pieprz

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Ryby wyfiletuj, bardzo dobrze umyj i pokrój w dość duże kawałki. Wszystkie pozostałe składniki (oraz ryby) umieść w garnku, zalej lodowatą wodą. Doprowadź do tzw. migotania na malutkim ogniu i pozwól, aby migotało przez kolejną godzinę. Przecedź przez gazę.

                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana