Rosół klasyczny na indyku
Składniki:
- 1,5 kg elementów z indyka (skrzydło, udziec, szyjki)
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 5 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 duży por
- 1 duża opalona cebula
- główka czosnku przekrojona na pół
- 0,5 selera
Przygotowanie:
Na dnie ułóż zioła, na nich połóż mięso. Zalej całość lodowatą wodą i na małym ogniu doprowadź do tzw. migotania. Po 30 minutach dodaj umyte, obrane i pokrojone wedle uznania warzywa (pory wykorzystaj w całości, tak samo zieleninę z pietruszki lub selera). Całość gotuj na minimalnym ogniu przez minimum 3 godziny.
>>> Zobacz także:
- Zupa grzybowa na kwasie z kapusty jak u babci!
- Zupa czosnkowa – na rosole, z grzankami i serem. W jaki sposób przyrządzić, aby smakowała najlepiej?
- Krupnik – rozgrzewająca i sycąca zupa na zimowe dni
Rosół/bulion warzywny
Składniki:
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 8 marchewek
- 5 pietruszek
- 2 duże pory
- 2 duże opalone cebule
- główka czosnku przekrojona na pół
- 0,5 selera
- 1/4 niewielkiej kapusty
- kilka większych pieczarek
- ew. 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju, łyżeczka mielonej kurkumy
Przygotowanie:
Wszystkie produktu umieść w garnku, zalej lodowatą wodą i doprowadź do tzw. migotania. Następnie gotuj na małym ogniu minimum 60 minut.
Bulion rybny
Składniki:
- 1 kg tańszych gatunków ryb (najlepiej łby i kręgosłupy)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- 1/4 selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego
- opalona cebula
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 5 liści laurowych
- 4 goździki
- 2 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ryby wyfiletuj, bardzo dobrze umyj i pokrój w dość duże kawałki. Wszystkie pozostałe składniki (oraz ryby) umieść w garnku, zalej lodowatą wodą. Doprowadź do tzw. migotania na malutkim ogniu i pozwól, aby migotało przez kolejną godzinę. Przecedź przez gazę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN