Resztki z rosołu - poznaj przepisy na placki warzywne, muffiny, pastę do kanapek. Co jeszcze można przygotować?

Natalia Maszkowska
Natalia Maszkowska
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Co zrobić z resztkami po rosole? Możemy je zamrozić albo przygotować dania na kolejny dzień. Swoimi przepisami podzieliła się Natalia Maszkowska, uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef". Zobacz, jak z pozostałości po rosole przygotować placki, pastę na kanapki i imbirowy krem.

Sposób na resztki z rosołu

Gdy zupy po niedzielnym obiedzie zostanie nam sporo, możemy ją zawekować. Wystarczy wrzący płyn przelać do czystych słoików i mocno zakręcić. Tak zabezpieczony rosół możemy przechowywać przez 3 tygodnie. Gotowy bulion możemy również zamrozić w plastikowych pojemnikach lub po odparowaniu w formie esencjonalnych kostek.

Warzywa z rosołu możemy wykorzystać jako dodatek do pasztetów, klusek czy zapiekanek. Poznaj też inne ciekawe przepisy na dania z resztkami z rosołu.

Składniki na rosół:

  • 1 sielski kurczak, może być w częściach
    • 4 duże marchewki
      • pietruszka
        • duża cebula
          • por
            • czosnek
              • kilka liści kapusty białej
                • 1 pomidor
                  • mała garstka suszonych grzybów (np. prawdziwków)
                    • mały seler
                      • pęczek pietruszki
                        • pęczek lubczyku
                          • listki laurowe
                            • ziarna ziela angielskiego

                              Pasta z mięsa z rosołu do kanapek

                              Składniki na pastę z mięsa rosołowego:

                              • 4 łyżki słonecznika
                                • 300 g ugotowanego kurczaka
                                  • 100 g parmezanu
                                    • 2 łyżki serka śmietankowego
                                      • 2 ząbki czosnku
                                        • 3 kawałki suszonych pomidorów
                                          • garść świeżej bazylii
                                            • chleb do grzanek
                                              • sól, pieprz

                                                Jak przygotować pastę z mięsa rosołowego?

                                                Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy z chrupiącym pieczywem i bazylią

                                                Muffiny z niedzielnego makaronu z rosołu

                                                Składniki na muffiny z makaronu:

                                                • 180 ml śmietanki 30%
                                                  • 5 jajek
                                                    • 100 g tartego sera żółtego
                                                      • 5 plasterków ulubionej szynki
                                                        • 4 białe pieczarki
                                                          • 70 g kukurydzy konserwowej
                                                            • 180 g makaronu
                                                              • 1 cebula
                                                                • sól, pieprz
                                                                  • tymianek do dekoracji

                                                                    Jak przygotować muffiny z makaronu?

                                                                    Foremki smarujemy olejem. Do foremki układamy składniki w kolejności: szynka, makaron, kukurydza. Całość zalewamy masą zrobioną z jajek, śmietanki, oraz przypraw. Górę dekorujemy pieczarkami oraz serem. Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.

                                                                    Placki warzywne

                                                                    Składniki na placki z warzyw z rosołu:

                                                                    • 300 g warzyw z rosołu: marchewka, por, cebula, seler
                                                                      • 2 jajka
                                                                        • 4 łyżki bułki tartej
                                                                          • 3 łyżki mąki pszennej
                                                                            • 1/2 pęczka szczypiorku
                                                                              • 1/2 pęczka lubczyku
                                                                                • 1 szalotka
                                                                                  • śmietana 18%
                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                      Jak przygotować placki warzywne?

                                                                                      Wszystkie składniki kroimy i mieszamy z bułką tartą, mąką, jajkami i ziołami. Smażymy do złotego koloru na oleju. Podajemy ze śmietaną.

                                                                                      Imbirowy krem z pomidorów z popcornem z kaszy gryczanej

                                                                                      Składniki na krem imbirowy:

                                                                                      • 2 szklanki bulionu
                                                                                        • 2 szklanki przecieru pomidorowego
                                                                                          • 1 marchewka
                                                                                            • łyżeczka suszonego imbiru
                                                                                              • 1 łyżeczka cukru
                                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                                  • 150 ml śmietanki 30%
                                                                                                    • 1 szalotka
                                                                                                      • 100 g kaszy gryczanej prażonej
                                                                                                        • olej rzepakowy do smażenia

                                                                                                          Jak przygotować krem imbirowy?

                                                                                                          Na oliwie podsmażamy cebulkę z imbirem oraz marchewką i czosnkiem. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz odrobiną cukru. Blendujemy. Po 5 minutach dolewamy śmietankę i zagotowujemy. Na rozgrzanym oleju na metalowym sicie smażymy kaszę gryczaną, aż łuski zaczną się otwierać (1-2 minuty). Zupę podajemy z popcornem z kaszy gryczanej i bazylią.

                                                                                                          Przecier pomidorowy

                                                                                                          Składniki na przecier pomidorowy:

                                                                                                          • 2 kg świeżych pomidorów
                                                                                                            • sól
                                                                                                              • szczypta cukru

                                                                                                                Jak przygotować przecier pomidorowy?

                                                                                                                2 kg pomidorów kroimy na mniejsze części, doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu. Kiedy pomidory zaczynają się rozpadać całość blendujemy i odparowujemy do takiego stopnia, jaki nam odpowiada. Ciepły przecier przelewamy do słoiczków. Do garnka wlewamy gorącą wodę mniej więcej powyżej połowy słoika. Słoiki gotujemy około 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy słoiki z wody, dokręcamy je i odwracamy do góry dnem. Słoiki powinny stać w tej pozycji około doby.

                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                Autor: Jola Marat

                                                                                                                Źródło: Natalia Maszkowska

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości