Co się stanie kiedy zjemy szypułkę z truskawki? Czy jest jadalna? Ba! Ma nawet wiele zastosowań.
Nikt tak, jak Magda Gessler, nie ogarnia kuchennej rzeczywistości. Restauratorka wie nie tylko, jak przyrządzić danie, ale także jak rozkoszować się samym posiłkiem. Teraz wypowiedziała się także w kwestii resztek jedzenia, które niezabrane przez klienta, trafiają do kosza.
Tradycyjnie na święta przygotowujemy dużo potraw, a kiedy święta się kończą, zostajemy z dużą ilością resztek. Co z nimi zrobić, aby ich nie zmarnować? Można przyrządzić kolejne dania! Sprawdź nasze pomysły na potrawy z resztek.
Prawie każdy pije kawę, zwłaszcza rano, kiedy potrzeba nam dodatkowej energii. Wielu smakoszów woli wybrać sypaną lub świeżo mieloną, a po takiej zostają dodatkowe odpady - fusy. Zimą mogą służyć do posypywania oblodzonych dróg, ponadto mogą być wykorzystywane jako kosmetyk i nawóz. Sprawdź nasze pomysły na wykorzystanie fusów po kawie.
Co zrobić z resztkami po rosole? Możemy je zamrozić albo przygotować dania na kolejny dzień. Swoimi przepisami podzieliła się Natalia Maszkowska, uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef". Zobacz, jak z pozostałości po rosole przygotować placki, pastę na kanapki i imbirowy krem.
Jagna Niedzielska organizuje swoje wesele w duchu idei zero waste. Propagatorka stylu życia bez resztek radzi, jak zorganizować uroczystość bez zaproszeń i kwiatów, a nawet bez obrączek. Wie też, jak potem przekonać do tego oryginalnego pomysłu najbliższych.
Podstawą zdrowej, zbilansowanej diety są owoce i warzywa, więc powinniśmy je jeść codziennie. Często tak właśnie robimy, przygotowując je na rozmaite sposoby. Ma to swój efekt uboczny w postaci obierek, które lądują w koszu. Okazuje się jednak, że można je sprytnie wykorzystać w swojej kuchni.
Sadzenie resztek to nie tylko ekologiczny, ale i szybki sposób na założenie własnego ogrodu warzywnego. Wystarczy mała przestrzeń i bez większego, już za kilkanaście dni można się cieszyć plonami. Jak to zrobić - pokazała nam Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste.
Piotr Kucharski i jego kuchnia dla przejedzonych po Świętach i sylwestrze. Zobaczcie, jakie potrawy można zrobić z poświątecznych resztek. Te smaczne i zdrowe dania przygotujecie bardzo szybko.
Co zrobić z ziemniakami, które zostają z obiadu? Jak w kreatywny sposób wykorzystać resztki jedzenia? Z pomocą przychodzi kucharz Jan Kuroń. Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "Jasiek zna się!" Czy wiecie jaki produkt spożywczy najczęściej marnuje się w naszych domach?