Nikt tak, jak Magda Gessler, nie ogarnia kuchennej rzeczywistości. Restauratorka wie nie tylko, jak przyrządzić danie, ale także jak rozkoszować się samym posiłkiem. Teraz wypowiedziała się także w kwestii resztek jedzenia, które niezabrane przez klienta, trafiają do kosza.
Tradycyjnie na święta przygotowujemy dużo potraw, a kiedy święta się kończą, zostajemy z dużą ilością resztek. Co z nimi zrobić, aby ich nie zmarnować? Można przyrządzić kolejne dania! Sprawdź nasze pomysły na potrawy z resztek.
Prawie każdy pije kawę, zwłaszcza rano, kiedy potrzeba nam dodatkowej energii. Wielu smakoszów woli wybrać sypaną lub świeżo mieloną, a po takiej zostają dodatkowe odpady - fusy. Zimą mogą służyć do posypywania oblodzonych dróg, ponadto mogą być wykorzystywane jako kosmetyk i nawóz. Sprawdź nasze pomysły na wykorzystanie fusów po kawie.
Co zrobić z resztkami po rosole? Możemy je zamrozić albo przygotować dania na kolejny dzień. Swoimi przepisami podzieliła się Natalia Maszkowska, uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef". Zobacz, jak z pozostałości po rosole przygotować placki, pastę na kanapki i imbirowy krem.
Jagna Niedzielska organizuje swoje wesele w duchu idei zero waste. Propagatorka stylu życia bez resztek radzi, jak zorganizować uroczystość bez zaproszeń i kwiatów, a nawet bez obrączek. Wie też, jak potem przekonać do tego oryginalnego pomysłu najbliższych.
Podstawą zdrowej, zbilansowanej diety są owoce i warzywa, więc powinniśmy je jeść codziennie. Często tak właśnie robimy, przygotowując je na rozmaite sposoby. Ma to swój efekt uboczny w postaci obierek, które lądują w koszu. Okazuje się jednak, że można je sprytnie wykorzystać w swojej kuchni.
Sadzenie resztek to nie tylko ekologiczny, ale i szybki sposób na założenie własnego ogrodu warzywnego. Wystarczy mała przestrzeń i bez większego, już za kilkanaście dni można się cieszyć plonami. Jak to zrobić - pokazała nam Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste.
Piotr Kucharski i jego kuchnia dla przejedzonych po Świętach i sylwestrze. Zobaczcie, jakie potrawy można zrobić z poświątecznych resztek. Te smaczne i zdrowe dania przygotujecie bardzo szybko.
Co zrobić z ziemniakami, które zostają z obiadu? Jak w kreatywny sposób wykorzystać resztki jedzenia? Z pomocą przychodzi kucharz Jan Kuroń. Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "Jasiek zna się!" Czy wiecie jaki produkt spożywczy najczęściej marnuje się w naszych domach?