Jak wyhodować warzywa z resztek? Załóż własny eko-ogródek. Zobacz, jakie to proste

Sadzenie resztek to nie tylko ekologiczny, ale i szybki sposób na założenie własnego ogrodu warzywnego. Wystarczy mała przestrzeń i bez większego, już za kilkanaście dni można się cieszyć plonami. Jak to zrobić - pokazała nam Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste.

Hodujemy warzywa z resztek

Własny ogród warzywny to marzenie wielu mieszczuchów. Jednak mieszkanie w bloku nie znaczy, że nie możemy cieszyć się samodzielnie wyhodowanymi warzywami. Wystarczy parapet w kuchni, resztki i odrobina cierpliwości, ponieważ na efekty będziemy musieli poczekać od 5 do 14 dni. Wiele warzyw i owoców może wyrosnąć z kiełków, pędów, końcówek lub ogonków zanurzonych w wodzie, a potem przesadzonych do ziemi.

W taki sposób możemy uprawiać: cebulę, czosnek, por, fenkuł, marchewkę, pietruszkę, imbir, sałatę, liście ziół - bazylii, mięty, oregano oraz pestki pomidorów, ogórków i papryki.

Hodowla szczypiorku czy z cebuli, czy z czosnku jest najłatwiejsza. Jeśli ktoś chce rozpocząć te swoje eksperymenty na parapecie, to polecam te dwie rzeczy, bo zawsze wyjdą i najszybszy jest efekt

– powiedziała Sylwia Majcher, dziennikarka, propagatorka zero waste. Zdaniem naszej ekspertki, do domowej uprawy wystarczy ziemia uniwersalna i doniczki z odpływem.

Jak wyhodować nowe warzywa z resztek?

  • Szczypiorek z cebuli – odcinamy końcówkę, a następnie korzonkami w dół wkładamy ją do naczynia z wodą. Kiedy się namoczy i wypuści nowe korzenie, umieszczamy ją w doniczce z ziemią. Podlewamy, a na pierwszy efekt czekamy około tygodnia.
  • Czosnek – ząbek czosnku zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia mokry czosnek wkładamy do doniczki z ziemią. Podlewamy dwa razy w tygodniu i po około 10 dniach możemy spodziewać się, że wyrośnie szczypiorek czosnkowy (idealny do dań z pomidorami).
  • Por, sałata, seler i koper fenkuł - odcięte końcówki należy moczyć w wodzie tak długo, aż wypuszczą korzenie. Gdy to się stanie, kawałek warzywa z pędami zasadzamy w ziemi i regularnie podlewamy.
  • Marchewki i pietruszki - niewielką końcówkę warzywa (1-2 cm) umieszczamy w naczyniu i następnie zalewamy delikatnie zimną wodą. Wodę wymieniamy co 2 dni i czekamy aż wyrośnie natka. Po namoczeniu możemy posadzić końcówki w ziemi.
  • Imbir – korzeń imbiru umieszczamy w naczyniu z wodą, a po 24 godzinach przesadzamy do doniczki z ziemią. Należy uważać, żeby nie posadzić go zbyt głęboko. Sadzonkę podlewamy dwa razy w tygodniu.
  • Zioła – Obcięte gałązki zanurzamy w wodzie i czekamy, aż puszczą korzenie. Gdy to nastąpi przesadzamy je do ziemi. Możemy również spróbować zasadzić zioła poprzez wyjęcie gałązki z korzeniem i przesadzeniu go do nowej donicy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Ogródek warzywny na balkonie. Jakie donice nadają się do uprawy roślin?

Zioła i warzywa na balkonie - zobacz, jak założyć własny ogródek

Jak „odchemić” warzywa i owoce? Znamy sposoby na pozbycie się patogenów

Autor: Agata Polak

podziel się:

Pozostałe wiadomości